Preview: Hlavně nezávazně

Vydáno: 28.02.2011 12:00 - Linda Kováčová | foto: 2010 Bontonfilm

Být fuck buddies (nebo-li přátelé s výhodami) je mezi dnešními singles docela populární nejen od dob Sexu ve městě. Může to i být docela prima vztah. Dokud jej tedy nenaruší láska. V hlavní roli Ashton Kutcher a čerstvě oscarová Natalie Portman.
Emma (Natalie Portman) ke svéráznému životnímu stylu dospěla především proto, že jako doktorka aspirující na atestaci nemá na žádný vztah ani čas, ani energii a zkrátka jen občas potřebuje povolit ventil. To Adam (Ashton Kutcher) má mnohem bolestivější důvody. Jeho otec (Kevin Kline), kdysi slavný televizní producent mající šarmu na rozdávání, zrovna randí s Adamovou nejčerstvější ex...
Na duši zraněný Adam se proto rozhodne, že pustí city k vodě a bude si prostě jen nezávazně užívat jako jeho táta. Emmu v minulosti párkrát potkal a i když jiskra nikdy nepřeskočila, po posledním setkání, ke kterému dopomohly litry vypitého alkoholu, se spolu poněkud impulzivně vyspí. V tom okamžiku se zrodí nápad na nezávazná setkání, při kterých půjde jen a jen o sex. Jenže všechna dohodnutá pravidla platí jen do chvíle, než je jedna ze stran poruší. Což je jen otázkou času.
Ona se ta pravidla na začátku vůbec zdála jednoduchá: volný vztah bez dalších trablů, závazků, lhaní, žárlivosti, podvádění, dlouhatánských textovek, společných snídaní a vůbec toho všeho povyku kolem. Aneb proč si prostě neužívat všech výhod a nevýhody nehodit za hlavu? Ono se to snadno řekne, hůře už ale provádí. A vůbec nejhůř, když tím, kdo má rád víc, není nad všechna očekávání jemnější polovička vztahu.
Nová romantická komedie z dílny Ivana Reitmana, režiséra s českými kořeny, který se proslavil Krotiteli duchů, slibuje docela zajímavé osvěžení žánru. Reitman se tímto filmem vrací po delší odmlce zpět na režisérskou stoličku a dodává: "Myslím, že zajímavá je na tomto filmu myšlenka současného konceptu, kdy dnešní mladí lidé mají mnohem větší šanci mít okamžitý nezávazný sex, než mít romantický vztah, skutečné vzájemné citové spojení. To je to, co mě zaujalo. Před zhruba dvaceti lety se film Když Harry potkal Sally ptal, zda mohou být muž a žena přáteli, aniž by se do toho připletl sex. Upřímně řečeno, dnes je myslím otázkou, zda je možné, aby muž a žena měli čistě sexuální vztah, který by nenarušily emoce."
A režisér dál pokračuje: "Na scénáři jsem pracoval s Elizabeth Meriwether asi tři roky a každá další verze scénáře mě utvrzovala v tom, že tohle je opravdu dobrý příběh. Cítil jsem, že tohle je příběh o postavách, o lidech zabývajících se velice aktuálním dilematem. Ti lidé jsou zajímaví, vtipní, mluví upřímně o lásce a sexu. A já se do toho příběhu prostě zamiloval."
Těšit se lze kromě Ashtona Kutchera, Caryho Elwese a Kevina Klinea hlavně na Natalii Portman. Po vynikající Černé labuti mají fanoušci možnost vidět ji i v tak trochu odlehčenějším filmu. A hlavně v komediální poloze, která není pro Natalii příliš typická.
Jak to s Emmou a Adamem nakonec dopadne, zda-li to bude láska na věčné časy, anebo spíš hezké přátelství, si můžete v kinech ověřit od 31. března 2011.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY