Za horizontem: Král rokenrolu a americký prezident se setkávají v Elvis & Nixon

Vydáno: 15.01.2017 16:27 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

O legendárním setkání krále rokenrolu Elvise Presleyho a amerického prezidenta Richarda Nixona natočila režisérka Liza Johnson dramedii Elvis & Nixon, v níž hrají Michael Shannon a Kevin Spacey.

Elvis & NixonRecenzoval/a Václav Limberk dne 15.01.2017 16:27. O legendárním setkání krále rokenrolu Elvise Presleyho a amerického prezidenta Richarda Nixona natočila režisérka Liza Johnson dramedii Elvis & Nixon, v níž hrají Michael Shannon a Kevin Spacey. Hodnocení: 4
Pro ty, co to dosud nevěděli (včetně mě), tak trochu faktografie. 21. prosince 1970 se v Bílem domě ve Washingtonu sešel tehdejší americký prezident Richard Milhouse Nixon se zpěvákem a nekorunovaným "Králem" Elvisem Presleym. Jejich společná fotka patří k nejunikátnějším fotografiím vůbec. Tato událost stojí v centru filmu Elvis & Nixon, který natočila režisérka Liza Johnson. Scénář založený na skutečných událostech napsali Joey a Hanala Sagal a Cary Elwes.

Fotografie z filmu  / Elvis & NixonPresley (Michael Shannon) se 21. prosince 1970 vydal do Washingtonu, aby se setkal s prezidentem Nixonem (Kevin Spacey), kterého chtěl ujistit o jeho upřímných sympatiích k němu i k Americe a zároveň chtěl nabídnout prezidentovi své služby jako "agenta na svobodě". Nixon zpočátku setkání s "Králem" odmítá, ale pomocí malé lsti jeho poradců Egila Krogha (Colin Hanks) a Dwigta Chapina (Evan Peters) stejně jako Presleyho osobního doprovodu Jerryho Schillinga (Alex Pettyfer) se nakonec schůzku mezi oběma podaří naaranžovat a domluvit. Jejich setkání je jednou z nejpozoruhodnějších schůzek mezi představitelem moci a osobností zábavního průmyslu v dějinách. 

A Liza Johnson, která tento snímek dělala pro Amazon, o tom natočila neobyčejně zábavný a vtipný film. Měla k tomu ovšem dva nejtalentovanější herce své generace. Ačkoli Michael Shannon není skutečnému Presleymu vůbec podobný, a němění to ani styl oblékání nebo brýle, které skutečný Presley nosil, plně to vynahrazuje jeho vskutku pozoruhodný herecký výkon, který tu předvedl. Celý film stojí především na něm a Shannon, který prý měl z toho, že bude hrát samotného krále rokenrolu trému, tu podává suverénní výkon, který vystřihl s bravurou starého mistra. Presley je v jeho podání zvláštní, napůl komickou figurou, která nezávisle na svém skutečném předobrazu dokáže diváka zaujmout a pobavit.

Michael Shannon ve filmu  / Elvis & NixonJeho hereckým spoluhráčem je tu zkušený Kevin Spacey, který rovněž přesvědčuje svým civilním herectvím a mistrovstvím, které už mnohokrát dokázal, jímž kompenzuje svou fyzickou nepodobnost se skutečným Nixonem. Spaceymu i na menší ploše jednoduše uvěříte cokoli řekne nebo udělá, i přesto, že se Nixonovi příliš nepodobá. Jenže tyto role vyžadovaly především přesvědčivé, vynikající herce, a těmi jsou oba zvolení bez nejmenších pochyb. 

A i když se celý film odehrává prakticky během jednoho dne a na jednom místě, nepůsobí v nejmenším staticky nebo divadelně. Velkým plusem je kromě hereckých výkonů i hudební soundtrack, v němž zazní celá řada hitů, které pestře dobarvují dobovou atmosféru. Od tohoto snímku rozhodně nečekejte politický životopisný opus na způsob Stoneova Nixona

Colin Hanks, Evan Peters ve filmu  / Elvis & NixonElvis & Nixon je především hereckým představením obou velkých herců, ale také neobyčejně zábavným i poučným (více ale zábavným) exkurzem do tohoto neobyčejného setkání, které se nemuselo vůbec uskutečnit. Zajímavé jsou také události, které následovaly. Aféra Watergate a Elvisova předčasná smrt, které jsou ve filmu zmíněny v závěrečných titulcích.  

Pokud tedy hledáte film, u kterého se pobavíte a zároveň se i něco zajímavého dozvíte, pak je Elvis & Nixon tím pravým.

Originální trailer filmu Elvis & Nixon




NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY