Kinopremiéry: Sully a Nick Cave hrají o život

Vydáno: 07.09.2016 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Největším tahákem aktuální šestice premiér je určitě skutečný příběh hrdinného pilota Sullyho, kterého si v režii Clinta Eastwooda zahrál Tom Hanks. Dále pak startují ryze rodinný animák, teenagerská sci-fi nebo tuzemské drama.
Sully: Zázrak na řece Hudson (Sully) (Freeman Ent.)

Český plakát filmu Sully: Zázrak na řece Hudson / SullyDrama vycházející ze skutečných událostí skrývá hned několik diváckých lákadel. Tím menším je tentokráte atraktivní téma opírající se o reálnou situaci, tím větším pak to, že při jeho výrobě se sešly dvě legendy a ikony moderní kinematografie a držitelé celkem čtyř Oscarů - režisér Clint Eastwood a představitel hlavní role Tom Hanks. Je jasné, že ambice tohoto počinu nejsou úplně nízké a taktéž očekávání budou trochu jiná než u "běžného" filmu. Vzhledem k tomu, že ohlasy jsou zatím hodně solidní a hovoří o tom, že šestaosmdesátiletý (!) tvůrce pořád dokáže překvapit, se asi není čeho bát. Ještě doplňme, že v dalších úlohách se objeví třeba Aaron Eckhart nebo Laura Linney. Premiéra týdne.

Synopse: Kapitán Chesley "Sully" Sullenberger (Tom Hanks) v lednu 2009 nouzově přistál s poškozeným letadlem na ledových vodách řeky Hudson a zachránil 155 životů pasažérů na jeho palubě. Veřejnost a média sice mluvila o naprosto ojedinělém činu dokazujícím jeho mimořádné schopnosti, probíhající vyšetřování málem zničilo jeho pověst a kariéru.

Zajímavost: Film vychází z autobiografické knihy Chesleyho Sullenberga Highest Duty.

Český trailer filmu Sully: Zázrak na řece Hudson / Sully
Nerve: Hra o život (Nerve) (Freeman Ent.)

Český plakát filmu Nerve: Hra o život / NervePrakticky s minimální propagací přichází do tuzemských kin dobrodružné sci-fi o tajemné virtuální hře. Co od něj čekat, lze odhadovat jen těžko a představu tak budou mít jen ti, kteří četli literární předlohu Jeanne Ryan. Filmografie režírujícího dua Henry Joost a Ariel Schulman vzbuzuje spíš pochybnosti než nějaké natěšení a představitele hlavních rolí Emmu Roberts a Davea Franca zná také málokdo, což situaci moc neusnadňuje. Vycházet se ale dá z početných ohlasů, které jsou vesměs spokojené a hovoří o slušné žánrovce, která poměrně baví. Tak věřme, že je to pravda.

Synopse: Studentka čtvrtého ročníku střední školy zcela propadla on-line hře vadí - nevadí. Z původně nevinné zábavy se ale stává něco mnohem horšího, když se ukáže, že každý její krok sleduje a manipuluje anonymní společenství tzv. pozorovatelů. Dokáže se dívka z jejich područí vymanit?

Český trailer filmu Nerve: Hra o život / Nerve
Lovecká sezóna: Strašpytel (Open Season: Scared Silly) (Bontonfilm CZ)

Český plakát filmu Lovecká sezóna: Strašpytel / Open Season: Scared SillyDůvod, proč se do kin podívá čtvrté pokračování pouze průměrně přijímané animované série, je celkem jasný - rodiny s dětmi mají velký komerční potenciál a v současnosti je nabídka tak velká, že se vyplatí zkusit uspět. Nic jiného za tím nehledejte, protože podle dostupných ohlasů je snímek celovečerního debutanta Davida Feisse nudný, nezáživný a především ryze infantilní, takže rodiče budou jen s největší pravděpodobností trpěný doprovod. Mrzet nás nemusí ani dabing, neboť originální hlasová účast není nijak hvězdná. Bez dětí tohle nemá cenu.

Synopse: Grizzly Boog se sice úspěšně zabydlel v divočině, jeho instinkty domácího mazlíčka v něm však pořád přetrvávají. Jedním takovým je strach, takže není divu, že když slyší historku o vlkodlakovi z místních lesů, začne mu být ten trošku nepohodlný. Jeho kamarádi se ho ale rozhodnou ze strachu vyléčit, a to dost svérázně - terapií strašením. Ta se jim ale trochu vymkne a nakonec se začnou bát úplně všichni.

Český trailer filmu Lovecká sezóna: Strašpytel / Open Season: Scared Silly
Nick Cave: One More Time with Feeling (One More Time with Feeling) (Aerofilms)

Český plakát filmu Nick Cave: One More Time with Feeling / One More Time with FeelingDen před vydáním nového alba charismatického písničkáře, spisovatele a básníka Nicka Cavea vstupuje celosvětově do kin dokument, který odhaluje něco ze zákulisí jeho natáčení. Režisér Andrew Dominik láká i na hodně osobní zpověď kultovního umělce, jemuž loni tragicky zemřel syn, což samozřejmě jeho tvorbu ovlivnilo. O kvalitách dokumentu se budou muset fanoušci jít přesvědčit sami, neboť recenze se čekat nedají a navíc mají hodně unikátní možnost sdílet své pocity se všemi podobně naladěnými lidmi na celém světě. Ti pravověrní by váhat neměli.

Synopse: Nick Cave se svou kapelou the Bad Seeds vydá 9. září album Skeleton Tree. Fanouškům ho den před uvedením představí netradičním způsobem - jednorázovou celosvětovou projekcí filmu, který zaznamenává nejen vznik tohoto alba, ale také intimní zpověď samotného autora, jehož život ovlivnila v létě 2015 tragická smrt jeho patnáctiletého syna.

Český trailer filmu Nick Cave: One More Time with Feeling / One More Time with Feeling
Chronic (Chronic) (Film Europe)

Český plakát filmu Chronic / ChronicVzhledem k tématu mexicko-francouzského dramatu je jasné, že nepůjde o nějak veselou podívanou, ba naopak. To by ale vadit asi nemělo, protože snímek je určen náročnějšímu divákovi, který se nebojí alternativních nabídek. Jméno režiséra a scenáristy Michela Franca řekne něco jen málokomu, nejznámější tváří tak zůstává Tim Roth v jedné z mála svých hlavních rolí. Ohlasy a komentáře jsou poměrně solidní a upozorňují na opravdu depresivní atmosféru, prvotřídní herecké výkony a pro někoho šokující závěr, který se dá interpretovat různě. Neveselá premiéra.

Synopse: David (Tim Roth) pracuje jako paliativní ošetřovatel těch, kteří čekají na smrt - často jako na vysvobození z nesmírného utrpení - proto pro něj "zubatá" není ničím tabuizovaným a děsivým. Všichni klienti ho mají rádi, neboť je klidný, uzavřený a velmi soucitný. Co ho ale na blízkosti smrti tak přitahuje? Jaké trauma z minulosti ho sužuje? A není jeho vztah s klienty až příliš těsný?

Český trailer filmu Chronic / Chronic
Zloději zelených koní (CinemArt CZ)

Plakát filmu  / Zloději zelených koníTuzemské drama je jednou velkou neznámou, protože jeho synopse je dost všeobecná a příliš toho nenaznačuje, což u nás nebývá úplně obvyklé. Proto si musíme vystačit s fakty, která jsou taková, že režisérem a spoluscenáristou je televizí ostřílený Dan Wlodarczyk, na scénáři se podílel také Petr Jarchovský a v hlavní roli se objevuje Pavel Liška. S jistotou tak můžeme říct snad jen to, že nepůjde o divácký film, ale snad o jakýsi přemýšlivější počin, který bude vyžadovat spolupráci publika a bude chtít víc než jen prvoplánově pobavit. Zda se mu to ovšem povede, je ve hvězdách.

Synopse: Pro kopáče vltavínů se ilegální těžba těchto kamenů stává nekontrolovatelnou vášní, ale i způsobem obživy. Pohybují se za hranicí zákona a ve střední Evropě 21. století žijí svůj sen o nezávislosti a svobodě až do hořkého vystřízlivění.

Originální trailer filmu Zloději zelených koní


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY