Recenze: Oldschoolová akční žánrovka Ve jménu krve

Vydáno: 13.09.2016 10:30 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Mel Gibson si v akčním thrilleru J.F. Richeta Ve jménu krve zahrál bývalého vězně a otce, který se snaží ochránit svou odcizenou dceru v podání Erin Moriarty před překupníky drog.

Ve jménu krveRecenzoval/a Václav Limberk dne 13.09.2016 10:30. Mel Gibson si v akčním thrilleru J.F. Richeta Ve jménu krve zahrál bývalého vězně a otce, který se snaží ochránit svou odcizenou dceru v podání Erin Moriarty před překupníky drog. Hodnocení: 3.5
Ve jménu krve
Blood Father
Thriller / Akční / Krimi
Francie, 2016 , 88 min.

Režie: Jean-François Richet
Scénář: Peter Craig, Andrea Berloff, Peter Craig
Kamera: Robert Gantz
Herci: Mel Gibson, Erin Moriarty, Diego Luna, Michael Parks, William H. Macy, Miguel Sandoval, Dale Dickey, Richard Cabral, Daniel Moncada, Ryan Dorsey, Raoul Trujillo, Brandi Cochran, Katalina Parrish, Cameron Cipta, Lucien Dale

Česká premiéra: 15.09.2016

Hodnocení: 7/10
Ve jménu krve hodnocení na Kinobox.cz: 65.18 %
Mel Gibson zažívá tento rok hned dvojnásobný comeback. Nejdříve ho uvidíme zpět jako herce v novém akčním thrilleru Ve jménu krve a o necelé dva měsíce se vrátí i jako režisér s válečným dramatem Zrození hrdiny. Gibson už nyní hraje jen sporadicky, protože naposledy jsme ho mohli vidět před dvěma roky v roli záporáka ve zbytečném třetím díle akčních Expendables: Postradatelní 3, a co si budeme povídat, hrál nevděčnou úlohu, u níž víme hned na začátku, jaký osud ji potká na konci. Ale hlavně šlo jen o vedlejší a epizodní roli svým rozsahem. Nyní tu tedy máme Gibsona ve vší parádě v roli hlavní.

Mel Gibson ve filmu Ve jménu krve / Blood FatherHraje tu bývalého člena motorkářského gangu a před rokem propuštěného vězně jménem Link, který se snaží na svobodě sekat latinu, k čemuž se počítá i žádný alkohol. To jeho dcera Lydia, kterou x let neviděl, se zatím chytla špatné party a špatného přítele Jonaha (Diego Luna), který dělá "realitního makléře" pro drogové kartely. Když se Lydia octne v problémech, vyhledá pomoc svého otce. Dvojice se dá na útěk s bandou potetovaných drsňáků a jedním sicariem v zádech. Hra o přežití může začít.

Ve jménu krve je přesně ten typ filmu, příběhu a žánru, který Gibson potřeboval. Žádná zbytečná psychologie, ale řádně jednoduchý a přímočarý příběh, který je okořeněn troškou toho nezbytného melodramatu mezi drsným, ale v jádru stále měkkým tátou a mezi jeho "nezbednou", ale v jádru rovněž hodnou dcerkou, která se dostala na šikmou plochu. Podle vlastní knihy je do scénáře převedl Peter Craig, kterému vypomohla Andrea Berloff. O režii se postaral specialista na podobné kousky Jean-François Richet.

Mel Gibson, Erin Moriarty ve filmu Ve jménu krve / Blood FatherA Mel Gibson, i když je jeho obličej už pěkně vrásčitý a vlasy prošedivělé, je stále tím charismatickým hlavním tahounem filmu, který mu byl rolí o nápravu se snažícího hříšníka zcela ušit na míru a sedí mu více než dobře. Díky němu se dá přežít i chvílemi trochu televizně hysterická Erin Moriarty a jednorozměrně záporný Diego Luna. Naopak potěší menší role Williama H. Macyho jako Linkova "mecenáše" a Michaela Parkse jako Linkova starého kumpána. 

Ve jménu krve, které mohli vidět návštěvníci karlovarského festivalu už v červenci, není ničím jiným než poctivě natočenou oldschoolovou akčňárnou, která si na nic nehraje a nesnaží se o nic víc než pobavit přímočarou akcí s trochou těch nekomplikovaných otec vs dcera emocí. Jde o snímek, který potěší i "staré" Melovy fanoušky, kterým je líto, že "už to není jako dřív" a kterým se zasteskne po dobách Smrtonosných zbraní nebo alespoň po Odplatě.

Originální trailer filmu Ve jménu krve




NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY