Zemřel herec Gene Wilder

Vydáno: 30.08.2016 11:30 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Americký komik a herec Gene Wilder zemřel včera ve věku 83 let. Většina diváků si Wildera pamatuje z jedné epizody Allenova povídkového filmu Všechno, co jste kdy chtěli vědět o sexu (ale báli jste se zeptat).
Gene Wilder ve filmu Všechno, co jste kdy chtěli vědět o sexu (ale báli jste se zeptat) / Everything You Always Wanted to Know About Sex * But Were Afraid to AskGene Wilder, nezaměnitelný herec s modrýma očima a kudrnatými vlasy, se narodil v roce 1933 v Milwaukee ve státě Wisconsin. Svou kariéru začal v šedesátých letech, kdy se objevil v celé řadě menších televizních show. Vystupoval také na jevišti. Ve filmu získal jednu z prvních rolí překvapivě jako rukojmí v kultovní gangsterce Bonnie a Clyde. Hned o rok později už dostal mnohem významnější roli v komedii The Producers, za níž byl nominován na Oscara za nejlepší vedlejší roli. 

V roce 1971 si zahrál Willyho Wonku v první filmové adaptaci knihy Roalda Dahla Willy Wonka & the Chocolate Factory. Většina diváků si ho ale bude nejspíše pamatovat z povídkového filmu Woodyho Allena Všechno, co jste kdy chtěli vědět o sexu (ale báli jste se zeptat), kde si Wilder v epizodě nazvané "Co je to sodomie?" zahrál postavu doktora Rosse, který se zamiluje do ovce svého pacienta. Jeho častým spolupracovníkem byl režisér Mel Brooks. Wilder si po Producentech zahrál v jeho dalších dvou kultovních komediích, Ohnivá sedla a Mladý Frankenstein. Za scénář ke druhé z nich byl spolu s Brooksem nominován na Oscara za nejlepší scénář.

Richard Pryor, Gene Wilder ve filmu Nevidím zlo, neslyším zlo / See No Evil, Hear No EvilJiným jeho častým spolupracovníkem byl černošský komik Richard Pryor s nímž si zahrál ve čtyřech filmech: Stříbrný bleskBlázni ve vězeníNevidím zlo, neslyším zlo a Lháři. V roce 2003 získal cenu Emmy za svou roli v televizní sérii Will a Grace. Wilder byl čtyřikrát ženatý, ale neměl vlastní děti. Jeho poslední ženou byla až do jeho smrti Karen Boyer. Zemřel na komplikace spojené s Alzheimerovou nemocí 29. srpna 2016. Bylo mu 83 let.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY