Recenze: Fotři jsou lotři

Vydáno: 20.02.2011 14:00 - Lukáš Horák | foto: 2010 Bontonfilm

Ben Stiller jako Gaylord Yebal se spolu se svým oblíbeným tchánem De Nirem opět vrací na scénu ve fotrovsko-lotrovské sérii. Poprvé to bylo vtipné, podruhé možná ještě víc. A do třetice? Bohužel.
První dvě části Fotr je lotr (2000) a Jeho fotr to je lotr (2004) zaznamenaly obrovský divácký úspěch, proto bylo samozřejmé, že bude následovat další pokračování. Tak se i stalo, i když pauza mezi posledním a nejnovějším dílem byla delší, než by se očekávalo. Režisérskou židli po Jayovi Roachovi převzal Chris Weitz, který natočil například filmy Jak na věc nebo V dobré společnosti, a k hereckým esům, jako jsou Stiller, De Niro, Hoffman či Streisand, přibyla navíc dvojka Jessica Alba a Hervey Keitel.
Děj filmu se soustředí na rodinku Yebalovců po šesti letech. Mají dvě děti (dvojčata), staví nový dům, Greg právě dostal novou pracovní nabídku a s ní i novou nadřízenou v podání Jessicy Alby, na kterou začne Gregova manželka Pam žárlit. Tchán De Niro zase začne hledat svého zástupce, který by ho nahradil v roli hlavního ochránce rodiny, a vybral si... ano, Grega. Jen si potřebuje prověřit, zda je opravdu na tento post opravdu dobrý. A aby toho na Grega nebylo málo, do města přijíždí bývalý Pamin přítel (Owen Wilson) a snaží se ji získat zpátky.

Když v druhé části přibyli do děje Gregovi rodiče jako mírně extravagantní pár učitelky sexu a muže v domácnosti (v podání Barbary Streisand a Dustina Hoffmana), byla to trefa do černého. Jejich postavy byly dobře napsané, byly vtipné a dobře zahrané. Teď se ale nic takového - bohužel - nekoná. Pán bůh Jessice nadělil hromadu krásy, ale hereckého talentu ani špetku. Už dlouho se mi nestalo, abych doufal, že tak krásná herečka odejde co nejdříve ze scény. Některé postavy dokáží být sympatické, i když jsou otravné, ale v tomto případě se tak určitě neděje.
Naopak postava Hervyho Keitla jako nespolehlivého stavbyvedoucího by mohla být tím lepším případem, ale dostala tak malý prostor, že za chvíli si na ni ani nevzpomenete. Chemie mezi Stillerem a De Nirem je stále dobrá, ale jejich hra na kruh důvěry je již přeci jen trochu ohranou starou páskou. V každém případě ale herecké obsazení není to nejhorší, co nový díl přinesl.
Předcházející části byly charakteristické dobrým situačním humorem, který sice občas šel za hranu, ale nikdy nepřesáhl únosnou hranici dobrého vkusu. Tentokrát se můžete připravit na bezduché zvracení, prdění a jiné "vtipné" činnosti lidského těla. Celkově se zdá, že humoru ubylo, a když už se něco objeví, tak jde o gagy stokrát viděné, nebo naopak o gagy, které byste raději vidět ani nikdy nechtěli.
Navíc fotrovsko-lotrovská série sice nikdy nebyla náročná na dějovou linii a nikdy to moc nevadilo, protože se bylo čemu smát, ale ve chvíli, kdy je humoru méně, si všimnete, že celý film se jen tak vleče. Některé dějové roviny - jako je například snaha dostat děti do speciální školy á la Harvard - pak vyznívají úplně do prázdna.

Očekávání po předešlých dílech byla velká, naplnila se ale minimálně. Za vše mluví i zisky z amerických kin, které nejsou vůbec lichotivé a na další pokračování tak můžeme pravděpodobně zapomenout. Což je asi i dobře, protože při současné tendenci Hollywoodu by tato série mohla klesnout na ještě větší dno, jak se to podařilo třeba sérii o zlobrovi Shrekovi.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY