Stroj času: Krotitelé duchů: kultovní osmdesátková klasika

Vydáno: 31.07.2016 12:00 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Do kin přišel dlouho očekávaný a už předem nenáviděný reboot Krotitelů duchů. Krotitelé duchů z roku 1984 jsou nepřekonatelnou kultovní komedií a jedním z nejlepších filmů vůbec.

Krotitelé duchůRecenzoval/a Václav Limberk dne 31.07.2016 12:00. Do kin přišel dlouho očekávaný a už předem nenáviděný reboot Krotitelů duchů. Krotitelé duchů z roku 1984 jsou nepřekonatelnou kultovní komedií a jedním z nejlepších filmů vůbec. Hodnocení: 5
Když v roce 1984 přišla do kin komedie Ivana Reitmana Krotitelé duchů, asi málokdo by si tehdy troufal tvrdit, že na svět právě přišel budoucí kultovní a nepřekonatelný kousek, který se stane nesmrtelným. Reitman měl za sebou dva (po odchodu z Československa) ještě v Kanadě natočené filmy a poté dvě komedie (Nemotorové a Lampasy), které nenaznačovaly, že by se Krotitelé duchů měli něčím vymykat. Oba filmy ale byly pro Reitmana důležité tím, že na nich spolupracoval se dvěma budoucími "Krotitely". Prvním byl Bill Murray a druhým byl Harold Ramis.

Bill Murray, Dan Aykroyd, Harold Ramis ve filmu Krotitelé duchů / Ghost BustersNápad na film nicméně přišel od třetího "Krotitele" Dana Aykroyda a jeho fascinace paranormálními jevy. Kdyby všichni tito pánové měli v oblibě hororový žánr, mohl vzniknout nejspíše kultovní horor. Ale jelikož vlastně všichni byli především komici vyškolení televizní show Saturday Night Live, vznikla komedie, která je sice trochu strašidelná, ale především a hlavně hrozně vtipná. Je vlastně "štěstí", že tehdy umřel herec John Belushi, protože by jinak býval krotitelem on a John Candy. Dnes si můžeme jen těžko představit, jak by Krotitelé duchů vypadali, kdyby v nich nehráli Aykroyd, Ramis, Murray a Ernie Hudson.

Ke Krotitelům duchů neodmyslitelně patří také výborná Sigourney Weaver v roli Dany Barret, hlavního objektu starodávného boha Gozéra (Slavitza Jovan), který dostal zálusk na New York a na "náš" svět. A také nelze vynechat rovněž vynikajícího Ricka Moranise v roli Danina roztržitého souseda Louise Tullyho, který se Daně tak trochu pokouší dvořit. Scénář, který napsali Aykroyd s Ramisem, obsahuje řadu nesmrtelných vtipných hlášek, které jsme si jako malí s oblibou citovali ve škole.

Sigourney Weaver ve filmu Krotitelé duchů / Ghost BustersZa všechny ocituju tyto dvě: Stantz (Aykroyd) se zeptá: "Hele, kam vedou ty schody?", Venkman (Murray) mu odpovídá: "Nahoru". Winston Zeddemore (Hudson): "Rayi, když se tě někdo příště zeptá, jestli jsi bůh, tak řekni, že jsi." Tyto a většina hlášek a dialogů jsou prostě jedinečné. A úvodní herecká čtveřice, radost pohledět. A Weaver, která měla předtím zkušenosti hlavně s dramatickými rolemi a jedním monstrem, se v komediální poloze ukázala být stejně brilantní a navíc i dost sexy. 

Ke Krotitelům duchů patří neodmyslitelně také hudební soundtrack. Ačkoliv hudbu pro film složil Elmer Bernstein, prakticky každý si ihned vzpomene na titulní hitovku Raye Parkera Jr., která se vyšvihla až na první příčku hitparády Billboard. Tato píseň byla dokonce nominována i na Oscara. Druhou oscarovou nominaci pak Krotitelé duchů obdrželi za nejlepší vizuální efekty. V obojím sice vyšli na prázdno, ale více než Oscaři bylo důležité to, že se film strefil do vkusu amerického publika a stal se hitem a druhým nejvýdělečnějším filmem roku 1984 (o pár milionů ho předběhl Eddie Murphy a jeho Policajt v Beverly Hills), když utržil skoro 230 milionů dolarů, což je s přihlédnutím k inflaci v dnešním měřítku suma rovná 616 milionům.

Slavitza Jovan ve filmu Krotitelé duchů / Ghost BustersByl to prostě nebývalý a obrovský úspěch, který už Reitman nikdy nezopakoval. Ani se sequelem (Krotitelé duchů II), který po pěti letech dal dohromady původní sestavu. Zde se zcela naplnilo rčení o tom, že dvakrát do stejné řeky nevstoupíš. Ještě do smrti Harolda Ramise se spekulovalo i o trojce, k té už ale nedošlo. Letošní reboot Krotitelé duchů pak načal novou kapitolu, která se ne každému líbí. Původní film se zkrátka tak výjimečně povedl a tak se zaryl do myslí všech, kdo ho viděli, že se jim jen těžko smiřuje se změnou. Ale to už by bylo o něčem jiném.  

Původní Krotitelé duchů ve zkoušce časem obstáli na výbornou.

Originální trailer filmu Krotitelé duchů




NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY