Zemřel britský režisér Robin Hardy

Vydáno: 03.07.2016 11:55 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Ve věku 86 let zemřel britský režisér Robin Hardy. Ten se proslavil mysteriózním dramatem Rituál z roku 1973, který je známý i pod názvem Proutěný muž.
Robin HardyBritský režisér Robin Hardy zemřel v pátek 1. července ve věku 86 let. Jeho smrt BBC potvrdil rodinný přítel. Hardy se narodil 2. října 1929 v Surrey v Anglii. Hardy je "režisérem jednoho filmu", kterým je mysteriózní drama/thriller/horor Rituál známý také pod názvem Proutěný muž nebo Muž z proutí. Rituál byl nekonvečním dramatem o střetu křesťansky orientovaného detektiva, pověřeného vyšetřit případ zmizelé dívky na odlehlém skotském ostrově, s pohansky zaměřenou komunitou obyvatel, kterým velí Lord Summerisle v pamětihodném podání Christophera Lee. Tento film se dočkal i hollywoodského remaku Rituál, který ale nedosahuje působivosti a originality původního filmu.

Hardy poté natočil už jen dva filmy. Thriller The Fantasist a částečný remake/sequel Rituálu The Wicker Tree. Zamýšlel natočit i třetí díl jako poctu Christopherovi Lee, který zemřel loni a považoval Rituál za nejlepší dílo z více jak dvou set filmů, v nichž hrál. Mezi režiséry, které Hardyho Rituál ovlivnil, se počítá Edgar Wright, který řekl, že by bez jeho filmu nikdy nevznikla jeho Jednotka příliš rychlého nasazení.

Originální trailer filmu Rituál




NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY