Recenze: Léto All Exclusive je komediální home video

Vydáno: 26.06.2016 16:00 - Jan Varga | foto: facebook tvůrce

Především je tato francouzská komedie pokračováním snímku Babysitting z roku 2014, který u nás nešel. Nicméně to nevadí, protože na Létu All Exclusive naštěstí není poznat, že by mělo být pokračováním čehokoli.

Léto All ExclusiveRecenzoval/a Jan Varga dne 26.06.2016 16:00. Především je tato francouzská komedie pokračováním snímku Babysitting z roku 2014, který u nás nešel. Nicméně to nevadí, protože na Létu All Exclusive naštěstí není poznat, že by mělo být pokračováním čehokoli. Hodnocení: 0.5
Fotografie z filmu Léto All Exclusive / Babysitting 2Zápletka jedničky se podle všeho točila kolem hlídání dětí. Pokračování má sice originální název Babysitting 2, ale o hlídání dětí tam není ani zmínka (kromě toho, že jeden z hrdinů nakreslil o hlídání dětí komiks). Možná jde ale o nějaký francouzský humor, který nechápu.
 
Parta zhruba pětadvacetiletých Francouzů (čtyři chlapci a dvě slečny) jede na dovolenou do Brazílie, kde otec jedné z dívek (Christian Clavier) vlastní hotel a nechá je tam zadarmo bydlet. Po dni užívání si na pláži se pánové rozhodnou udělat si výlet po okolí, přičemž je jim vnucena stoletá babička s elektrickou motokárou, matka toho hoteliéra. Když se 24 hodin od svého odchodu nevrací, je jasné, že se ztratili. Slečny naštěstí u hotelu najdou go-pro kameru jednoho z nich a řeknou si, že by na ní jejich výlet mohl být zaznamenaný. A také že ano!

(Přirozeně nikoho nenapadne, že když se v hotelu povaluje ta kamera, tak někde v jeho blízkosti musí nutně být i její majitel, ale to je detail, který se zřejmě scenáristům nehodil do krámu.)
 
Fotografie z filmu Léto All Exclusive / Babysitting 2Většina filmu tudíž spočívá v tom, že sledujeme záznam z ruční kamery, na němž jsou zaznamenány trampoty ztracených výletníků. Iluze reálných záběrů je však často narušována tím, že některé scény obsahují videoklipový střih a některé jsou dokonce podmalovány hudebním písničkovým doprovodem, což by náhodně nalezený záznam z ruční kamery obsahovat neměl. Celá ta stylizace do found footage působí tak moc nevěrohodně a nepřesvědčivě, že natočit to jako standardní film by bylo o hodně lepší rozhodnutí.
 
Hlavní problém však tkví v tom, že hrdinové tohoto filmu jsou IGNORANTNÍ, SOBEČTÍ A HLOUPÍ IDIOTI, z čehož je generováno asi 95% humoru. Tak hloupí, že si prostírání v restauraci pletou s mapou pokladu, tak ignorantní, že si klidně usmaží vajíčka posledního exempláře ohroženého tukana, a tak sobečtí, že svého průvodce, bojujícího o život v propasti v jeskynním jezeře, nechají desítky hodin napospas osudu, poté, co za ním naházeli veškeré své oblečení, z něhož chtěli smotat záchranný provaz, ale zapomněli si přivázat jeho druhý konec.
 
Fotografie z filmu Léto All Exclusive / Babysitting 2Krom demence postav absentuje takřka jakýkoli další zdroj humoru, přičemž by možná bylo na čem stavět, ale film jakékoli potenciální příležitosti okázale opomíjí:
 
  • Hotel pěstuje želvy, které k sobě mají přidělané GPS. Není to nijak vtipně využito.
  • Jednomu z hrdinů je hned první den prostřelen kufr harpunou. Zbytek filmu chodí v děravém oblečení. Smích? Těžko.
  • Ten samý hrdina se v letadle chlubí zásnubním prstenem, který má připravený pro svou přítelkyni. Jeden z jeho kamarádů ho omylem spolkne. Až do konce filmu o tom nepadne ani slovo.
  • Na svých toulkách skupinka zabloudí i k jakémusi domorodému indiánskému kmeni a podle tradice se musí jeden z hrdinů vyspat s manželkou náčelníka. Náčelníkova žena je ošklivá a tlustá. Konec scény.
  • Jeden z indiánů se zamiluje do jednoho z hrdinů (poté, co mu ústy vysával z varlat pavoučí jed), ale nic vtipného z toho nevzejde.

Kromě toho je film režírován úplně strašně a je zoufale předvídatelný (dvě zahalené postavy v hotelu jsou snímány tak nápadně, že je jasné, že jde o některé z hrdinů v převlečení, přestože to divák tušit nemá, scéna s kousnutím pavoukem by třeba byla vtipná a nečekaná, kdyby hodinu předtím jedna z postav významně nepoukazovala na to, že v té oblasti žijí jedovatí pavouci, apod.) a herci místo hereckých výkonů jen křičí, kulí oči a šklebí se.
 
Christian Clavier ve filmu Léto All Exclusive / Babysitting 2Na komedii Léto All Exclusive je smutné i to, že po divákovi vyžaduje, aby platil peníze za sledování dovolené herců a členů štábu, kteří si to na rozdíl od něj jistě dost užili. Což by nevadilo tolik, kdyby se jednalo o komedii aspoň trochu kvalitní (nedávné Fakjů pane učiteli 2 je z dost podobného soudku, ale podstatně lepší). Tahle břečka však nabízí akorát špatně režírované scény na úrovni trochu lepšího home-videa, plné nevtipných gagů a nesympatických hrdinů, s nimiž nelze ani soucítit, ani se jim nedá smát, protože by to bylo jako posmívat se mentálně zaostalým invalidům.
 
A poslední hřebíček do rakve spočívá v tom, že film jde do kin s českým dabingem. A je to dabing velmi špatný, srovnatelný s nejhůře dabovanými pořady na Prima Cool.
 

[Recenze původně vyšla na filmovém blogu FilmSpot.cz.]



Český trailer filmu Léto All Exclusive


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY