TV recenze: Hra o trůny S06E09 – Bitva bastardů

Vydáno: 21.06.2016 18:28 - Pavel Klimeš | foto: HBO Europe

Předposlední díl šesté řady seriálu Hra o trůny je grandiózní zakončení dlouhotrvající příběhové linie na Severu a postrkuje kupředu i dění v Essosu. To vše v doprovodu rozmáchlých bitev, které posouvají hranice výpravnosti na televizních obrazovkách. POZOR: Text obsahuje nezbytné spoilery k předchozím epizodám!
Meereen je obležen nepřátelským loďstvem. Obránci v čele s Daenerys (Emilia Clarke), Tyrionem (Peter Dinklage), Missandei (Nathalie Emmanuel) a Šedým červem (Jacob Anderson) chtějí za každou cenu město uhájit před krveprolitím a proto přistupují k vyjednávání. Na Severu u Zimohradu se schyluje k velké bitvě mezi rodem Boltonů, vedeným Ramsayem (Iwan Rheon) s obrovskou armádou, a Starků, které vedou Jon Sníh (Kit Harington) a jeho nevlastní sestra Sansa (Sophie Turner) za podpory sera Davose Mořského (Liam Cunningham), Tormunda Obrozhouby (Kristofer Hivju) a jeho vojska Divokých a lady Melisandry (Carice van Houten).  

Iwan Rheon ve filmu Hra o trůny / Game of ThronesPředposlední, devátý díl šesté řady napsali opět David Benioff a D.B. Weiss a režíroval Miguel Sapochnik. Ten režíroval i epizodu Tvrdodomov z páté řady, která patří co do bitevních scén k těm vůbec nejlepším, co seriál Hra o trůny může nabídnout. O devátých epizodách ve Hře o trůny pak obecně platí, že se v nich odehrávají buď tragické smrti postav, nebo velkolepé bitvy. V této epizodě nebyla nouze o obojí, přičemž bitva je v tomto případě to, co je rozhodující. Název epizody odkazuje na dlouho očekávaný střet dvou bastardů Jona a Ramsayho. Tato linie se zde definitivně uzavírá, ale epizoda se však nesoustředí pouze na ni, jako tomu bylo například v případě bitvy v Černovodém zálivu nebo útoku na Černý hrad.

V pořadí již druhá bitva o Zimohrad je velice drsná a brutální, jak jsme si už zvykli, navíc je však obrovská. Dokonce tak moc, že by mohla konkurovat nejednomu filmovému trháku. Speciálně Pán prstenů se mi na mysli objevil hned několikrát. Navíc je však i velice detailně prokreslená, že se člověk cítí, jako by byl v ní, a to včetně klaustrofobického pocitu z masy těl. Opravdu lze pouze obdivovat, kolik toho tvůrci dokázali s omezeným televizním rozpočtem. Práce kaskadérů, choreografů, kamery a celá postprodukce je v tomto díle excelentní. Režie nás drtí obrovským napětím, kdy víme, že smrt si může vybrat kohokoli.

Kristofer Hivju ve filmu Hra o trůny / Game of ThronesPro samou bitvu se však nezapomíná na vývoj postav. Především se ukazuje, jak moc se v uplynulých událostech změnila Sansa. Své nejlepší chvíle tu má i Davos Mořský, a to jak v tandemu s Tormundem (z něhož se již definitivně stává komická postava), tak i osamoceně v rozjímání nad minulými tragédiemi. Jon Sníh je zde postaven do své obvyklé úlohy klaďase a nyní s přesahem do hrdinských výšin.  

Díl se soustředí ještě na linii v Meereenu, který je obléhán loďstvem otrokářů, kterým Daenerys při svém tažení Essosem šlápla na všechna kuří oka. Bitva u Meereenu je pak očividně jednou z nejdražších sekvencí celého seriálu. U přirovnání k Pánovi prstenů bych ještě zůstal, přičemž mi na mysli vyvstává obléhání Minas Tirith. Rovněž Daenerys, u níž se již v minulosti ve vypjatých situacích projevily geny jejího otce, Aeryse Targaryena, si zde odbyde své. Je velmi dobře, že je zde postava Tyriona, který dokáže vyostřenou situaci vždy zmírnit.       

Bitva o osud civilizovaného Severu je dobojována a provázely ji mnohé tragédie, ale i mnohá vítězství. Stejně tak na i na jihu se schyluje k dalším událostem. Celkově šlo o jednu z doposud nejlepších odvysílaných epizod tohoto seriálu. V jistém ohledu korunovala tuto sezónu, která má tolik rysů nepodobných sezónám předchozím. Velice se proto těším na to, co přinese poslední díl. 



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY