Recenze: belgičtí účastníci zájezdu jedou s Paradise Trips

Vydáno: 04.06.2016 13:00 - | foto: facebook tvůrce

Při sledování filmu Paradise Trips z dílny Belgičana Rafa Reyntjense se nedá ubránit jeho srovnání s Vejdělkovými Účastníky zájezdu. Možná ale s tím rozdílem, že tentokrát to má řidič dálkového autobusu ještě složitější.

Paradise TripsRecenzoval/a dne 04.06.2016 13:00. Při sledování filmu Paradise Trips z dílny Belgičana Rafa Reyntjense se nedá ubránit jeho srovnání s Vejdělkovými Účastníky zájezdu. Možná ale s tím rozdílem, že tentokrát to má řidič dálkového autobusu ještě složitější. Hodnocení: 2.5
Paradise Trips
Paradise Trips
Drama / Komedie
Belgie, 2015 , 90 min.

Režie: Raf Reyntjens
Scénář: Raf Reyntjens
Kamera: Rik Zang
Hudba: David van der Heyden
Herci: Gene Bervoets, Noortje Herlaar, Pascal Maetens, Jeroen Perceval, Line Pillet, Hannes Reckelbus, Marie Louise Stheins, Charlotte Timmers, Cédric Van Den Abbeele, Tania Van der Sanden, Pieter Verelst

Česká premiéra: 02.06.2016

Hodnocení: 5/10

Distributor: Artcam


Paradise Trips hodnocení na Kinobox.cz: 58.18 %
Nevrlý, do penze se chystající řidič zájezdového autobusu Mario Dockers (Gene Bervoets) má před sebou poslední zájezd do Chorvatska. Ke svému překvapení však tentokrát neveze partu seniorů ani rodiny, ale mladou skupinu "hipísáků", kteří holdují drogám, netradičnímu životnímu způsobu a hlasité techno hudbě. Můžete si tedy hned představit, že Mario nemá velkou radost a stává se tak ještě nevrlejším, než obyčejně je.

Cédric Van Den Abbeele ve filmu Paradise Trips / Paradise TripsS hlavní, ne zrovna sympatickou postavou, do které se divák musí hodně složitě vciťovat, to tedy není úplně jednoduché. Pochopení pro něj možná naleznete, když vypluje na povrch, že na festival přijel i jeho syn, s nímž přerušil kontakt. A ještě sympatičtějším se Mario stává, když zjišťuje, že má vnuka, o jehož existenci do příjezdu na festival netušil. Právě momenty, kdy se s malým Sunnym (Cédric Van Den Abbeele) sbližuje, jsou vlastně ty jediné, které jsou na filmu vyloženě milé a přijemné. Pouze tady se totiž projevuje Mariova jemnější stránka.

Škoda je možná, že kromě řidiče není zbytek postav uvolněných mladistvých příliš prokreslen a jsou spíše povrchově ukázány jako stejnonázorová masa plná prapodivných osobností. To sice napomáhá střetu názorů těchto generací, ale zároveň zanechává další zajímavé postavy ve stínu té havní. Včetně Mariova syna, o kterém se dozvíme pouze to, že byl ve vězení a má příliš vyhraněné názory na okolní svět.

Gene Bervoets ve filmu Paradise Trips / Paradise TripsPokud ale něčím dokážou Paradise Trips zrežírované Rafem Reyntjensem zaujmout, je to jistojistě povedená vizuální stránka. Kamera tu totiž velmi dobře prodává prostředí chorvatského hudebního festivalu plného zajímavě vypadajících osob, barev, stanů a karavanů i všudypřítomné hudby. Rozhodně špatně natočené nejsou ani halucinogenní sekvence se všemi triky a správně přehnanou barevností plejády světel. Svět vnímaný zdrogovanou postavu ovšem není nic převratného a ani způsob jeho natočení, tudíž se dá vyzdvihnout, ale nějak vehementně ve srovnání s jinými kousky tato část nevyčnívá.

Jako oddechová dramedie se pak snímek dá nazvat poměrně zdařilým, bohužel příběh je od jediného dějového zvratu naprosto předvídatelný a obsahuje hluchá nudnější místa, kdy se divák začne nudit. I tak mu můžete dát šanci jako artovému kousku zajímavému alespoň netradiční atmosférou.

Originální trailer filmu Paradise Trips


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY