Kinopremiéry: Želvy Ninja jsou správní chlapi, co našli vzkaz v lahvi

Vydáno: 01.06.2016 09:13 - Vratislav Šálek | foto: Warner Bros.

Mezi devítkou premiér tentokráte převládají evropské filmy pro trošku vybíravějšího diváka. Největší lákadla jsou ale pochopitelně ze zámoří a jsou jimi krimikomedie Správní chlapi a druhé Želvy Ninja, vrací se i slavný horor.
Správní chlapi (The Nice Guys) (Freeman Ent.)

Český plakát filmu Správní chlapi / The Nice GuysPodle trailerů i plakátů vypadá kriminální komedie hodně stylově a dobově, takže by mohlo být nač se těšit. Za režií a scénářem navíc stojí populární Shane Black, který podobně "nahláškované" počiny umí, tudíž není důvod k větším obavám. První ohlasy potvrzují, že jde o příjemnou žánrovku se skvělými vtipy a retro atmosférou, která sice zaostává za nejlepšími autorovými kousky, stále ale přináší osvěžení. Doplňme jen to, že v hlavních rolích se objeví Russell Crowe a Ryan Gosling, což by mohlo být také hodně zajímavé. Premiéra týdne.

Synopse: Soukromý detektiv Holland March (Ryan Gosling) a nájemný ranař Jackson Healy (Russell Crowe) jsou značně nesourodý pár. Jen oni však mohou vyšetřit zvláštní případ pohřešované dívky a zdánlivě nesouvisejícího úmrtí jedné pornohvězdy. K tomu ale bude potřeba, aby spolupracovali, což při jejich povahách nebude vůbec jednoduché.

Zajímavost: Celý projekt byl původně zvažován jako seriál.

Český trailer filmu Správní chlapi / The Nice Guys
Želvy Ninja 2 (Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows) (CinemArt CZ)

Český plakát filmu Želvy Ninja 2 / Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the ShadowsLegendární komiks, na kterém vyrůstala celá jedna tuzemská generace, se dočkal druhého dílu své další filmové podoby. Vzhledem k tomu, že ten předchozí nebyl nijak zvlášť vydařený, nejsou očekávání velká, což je asi jedině dobře. Režie se chopil neznámý Dave Green, do hlavní lidské role se pak vrátila kráska Megan Fox. Pro fanoušky budiž lákadlem to, že tentokrát by se Želváci měli utkat nejen s Trhačem, ale také dalšími ikonickými záporáky, jakými jsou Krang, Bebop a Rocksteady. Ohlasů je zatím minimum, takže nemá smysl se jimi příliš zaobírat.

Synopse: Krutý Trhač utekl z vězení, kde vymyslel plán, jak skoncuje se Želvami Ninja, které ho dostaly do vězení. Spojí se tedy se šíleným vědcem Baxterem Stockmanem (Tyler Perry), který vyvinul speciální mutagen schopný přeměnit člověka ve zvíře. Prvními pokusnými králíky se stanou rabiáti Bebop (Gary Anthony Williams) a Rocksteady (Stephen Farrelly), dříve dva ohavní chlapi, teď kanec a nosorožec. To ale zdaleka není jediné nebezpečí, proti němuž musí zelení mutanti bojovat.

Oficiální český trailer filmu Želvy Ninja 2 / Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows
Noc oživlých mrtvol (Night of the Living Dead) (Pannonia Entertainment)

Plakát filmu Noc oživlých mrtvol / Night of the Living DeadNa jediný měsíc se do kin vrací režisérský a scenáristický debut kultovního George A. Romera, který je milníkem hororového žánru. Ačkoli není úplně dokonalý a kolísá v tempu, některé scény jsou přímo ikonické, autentický dojem funguje bez problémů a vynikající závěr vše završuje. V hlavních rolích neuvidíte nikoho známého, což byl režijní záměr, dojem je pak o to silnější. Hodně unikátní šance vidět tuhle klasiku na velkém plátně.

Synopse: Sedm lidí prchajících před živými mrtvými nachází skrýš na opuštěné farmě. S příchodem noci se počet zombies neustále zvyšuje a situace je zoufalejší a zoufalejší. Nakonec začínají hrdinové bojovat i mezi sebou.

Zajímavost: Film je černobílý proto, že na převedení do barvy nezbyly peníze.

Originální trailer filmu Noc oživlých mrtvol / Night of the Living Dead
Vzkaz v lahvi (Flaskepost fra P) (Aerofilms)

Český plakát filmu Vzkaz v lahvi / Flaskepost fra PAdaptace třetího dílu chválené dánské literární série o kriminálním Oddělení Q volně navazuje na dva předchozí. Na rozdíl od nich ale režii obstaral Hans Petter Moland, který dle dostupných ohlasů natočil vůbec nejlepší příspěvek do celé série. V hlavních rolích samozřejmě nesmí chybět Nikolaj Lie Kaas a Fares Fares, kteří poměrně věrně zachycují ducha předlohy. Toto pokračování se navíc může opřít i o atraktivní zápletku plnou náboženských sekt, fanatiků a únosů dětí. Snad poctivá severská detektivka.

Synopse: Po osmi letech v Severním moři dopluje tajemný vzkaz v láhvi až na stůl Oddělení Q, které se zabývá starými nevyřešenými případy. Detektiv Carl Mørck (Nikolaj Lie Kaas) a jeho asistent Assad (Fares Fares) jsou okamžitě vtaženi do temného případu vraždícího psychopata, sektářské víry a unesených dvojic sourozenců, které nikdo nehlásil. Jen co se oba detektivové dají do práce, věci se začínají dávat do pohybu dost nekontrolovaně.

Český trailer filmu Vzkaz v lahvi / Flaskepost fra P
Komuna (Kollektivet) (Film Europe)

Český plakát filmu Komuna / KollektivetDánské drama si v kinech určitě fanoušci najdou, neboť jeho režisérem a spoluscenáristou je jeden z nejslavnějších dánských tvůrců současnosti a zakladatel hnutí Dogma 95 Thomas Vinterberg. Je tak víceméně jasné, že očekávat byste měli spíše psychologickou sondu do určité skupiny lidí, která asi nebude příliš veselá a nabídne reálný obraz některých životů. Ze známějších tváří se v hlavních rolích představí jen Trine Dyrholm. Nejspíš pořádná severská "depka".

Synopse: V sedmdesátých letech začnou v Kodani Erik (Ulrich Thomsen), Anna (Trine Dyrholm) a jejich dcera Freja (Martha Sofie Wallstrøm Hansen) uskutečňovat svůj sen o autentické komunitě plné vzájemnosti a radovánek. Tahle idyla se jim ale začne rozpadat, když se do domu nastěhuje Erikova milenka. Ustojí všichni střet s realitou?

Zajímavost: Snímek do určité míry vychází z Vinterbergovy divadelní hry.

Český trailer filmu Komuna / Kollektivet
Paradise Trips (Paradise Trips) (Artcam)

Český plakát filmu Paradise Trips / Paradise TripsCelovečerní debut belgického režiséra a scenáristy Rafa Reyntjense se jeví být zaměnitelným a předvídatelným moralizujícím dramatem o tom, jak jeden protivný stařík našel radost ze života. To by vlastně nevadilo, pokud by se snímek povedl alespoň řemeslně a tzv. odsýpal. Těžko ale zatím hodnotit, protože ohlasů je naprosté minimum. Snímek je každopádně určen oddaným fandům evropské kinematografie, kteří rádi objevují ukázky z filmařsky ne tak prověřených zemí.

Synopse: Mario (Gene Bervoets) je zachmuřený a nevrlý řidič dálkového autobusu, který je zároveň znuděný svým životem i manželstvím. Celý život vozil k moři důchodce a teď se chystá do důchodu sám. Jako poslední zakázku vezme rozvoz hlasité mládeže na festival. Vzájemná nevraživost tak na sebe nenechá dlouho čekat. Jenže tahle výprava Mariovi může ukázat, jaké to je být mladý, nezávislý a užívat života a možná mu dokáže najít cestu k dávno odcizenému synovi.

Oficiální český trailer filmu Paradise Trips / Paradise Trips
Dcera čarodějky (Skammerens datter) (Film Europe)

Český plakát filmu Dcera čarodějky / Skammerens datterKoprodukční severská (podílela se ale i Česká republika) fantasy je určena pro dětského diváka, s čímž je nutno počítat. Režii nakonec získal v tuzemsku neznámý Kenneth Kainz a bude zajímavé sledovat, jak si poradil s poněkud náročným žánrem v severských podmínkách. Peněz logicky tolik neměl, takže uvidíme, čím to zakryl a zda se mu povedlo vybudovat nějakou solidní a pochopitelnou mytologii. V hlavních rolích nečeká nikdo povědomý, našinec tak může spíše objevovat krásy tuzemské přírody, kde se snímek natáčel.

Synopse: Dcera čarodějky Dina (Rebecca Emilie Sattrup) zdědila po matce nadpřirozené schopnosti, tudíž se umí člověku podívat přímo do duše a vyvolat v něm pocity studu za jeho činy. Když je její matka neprávem obviněna z hrůzných vražd, rozhodne se Dina odhalit pravdu. To ji ale klidně může stát život.

Český trailer filmu Dcera čarodějky / Skammerens datter
Děda (A-Company CZ)

Plakát filmu  / DědaPrakticky s nulovou propagací vstupuje do kin tuzemská rodinná komedie, kterou zrežírovali hned tři (!) debutanti, konkrétně Mejla BaselMarta Santovjáková Gerlíková a Jiří Novotný. Odhadnout kvality je nemožné, protože film může dopadnout jakkoli. Divácky nejatraktivnější tak je obsazení, v němž nechybí František Segrado, Petr Čtvrtníček, David Suchařípa, Petra Hřebíčková nebo Bolek Polívka. Na nic jiného opravdu upozornit nejde a uvidíme, zda vůbec film zaujme širší diváckou obec.

Synopse: K rázovitému dědečkovi z Valašska (František Segrado) přijíždějí na prázdniny vnoučci z Prahy. Zaneprázdnění rodiče (David Suchařípa a Petra Hřebíčková) vysílají děti v dobrém úmyslu změnit jejich virtuální svět na ten skutečný. Na valašské vesnici totiž vše chodí trochu jinak a navíc na půdě dědova domu se najde zapomenutý poklad, o němž si budou povídat všichni zdejší rodáci.

Oficiální trailer filmu Děda
Akcept (GNOMON Film)

Režijní debut mladého Jana Hubáčka je dokumentem o svérázné skladatelce soudobé vážné hudby. Co od něj čekat, je otázkou, neboť vždy do značné míry záleží na sledované osobě. A troufnu si říci, že tu zná v tomto případě jen málokdo, proto jde o jednu velkou neznámou. Tuzemská dokumentární škola má ale dobrou pověst, tak doufejme, že ji tento počin jen a jen potvrdí. 

Synopse: Lucie je skladatelka soudobé vážné hudby. Její experimentální přístup je však dost bizarní, protože skladby skládá podle vzoru na šaty nebo plánu vodní turbíny. Veřejnost její díla přijímá obtížně, ona se však nechce podbízet a vkládat do hudby zbytečné emoce, takže se často setkává s tím, že její skladby nechtějí interpreti hrát a publikum si při jejich poslechu zacpává uši. Dílem Akcept se jí ovšem podaří prorazit v akademických kruzích a konečně se setkává s uznáním odborníků. Jenže právě v tu chvíli ji postihne ztráta blízkého člověka. Je možné i v takovém případě skládat hudbu bez emocí?

Originální trailer filmu Akcept


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY