Preview: Trumfne Alenka v říši divů: Za zrcadlem Burtona?

Vydáno: 29.04.2016 17:40 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

V květnu konečně do kin dorazí sequel Burtonovy Alenky v říši divů, ve kterém se vrátí Alenka Mii Wasikovské i Kloboučník Johnyho Deppa. Bude Alenka v říši divů: Za zrcadlem stejný hit jako jednička?
Už jen necelý měsíc nás dělí od premiéry dlouho očekávaného (?) sequelu Alenky v říši divů, který nese název Alenka v říši divů: Za zrcadlem. Režii po Timu Burtonovi svěřilo studio Buena Vista méně známému a méně ověřenému Jamesi Bobinovi, který má za sebou scenáristické a režijní zkušenosti s komediální talkshow Sachy Baron Cohena Ali G Show a režijní ostruhy pak získal u dvou dílů hrané verze Muppetů. Ani jeden z Muppetů přitom nebyl vyložený blockbuster, který by Disneymu přinesl enormní zisky. Proto je jeho volba na místo režiséra pro meganákladný Disneyho trhák poměrně překvapivá. Vyplatí se Disneymu tato volba? To se dozvíme už za měsíc, kdy bude druhý díl Alenky otvírat v USA, stejně jako u nás.

Mia Wasikowska, Johnny Depp ve filmu Alenka v říši divů: Za zrcadlem / Alice Through the Looking GlassAlenka v říši divů: Za zcradlem je sequelem Alenky v říši divů, čímž zůstala zachována i posloupnost literárních předloh, jejichž autorem je proslulý Lewis Carroll. Druhý díl stejně jako první zadaptovala do scénáře Linda Woolverton. Alenka (Mia Wasikowska), tentokrát už dospělá a inteligentní žena a kapitánka lodi se vrací do Londýna. Objeví kouzelné zrcadlo, skrze něj se dostane do říše divů a v něm se opět setká se starými známými, Kloboučníkem (Johnny Depp), Bílou (Anne Hathaway) i Srdcovou (Helena Bonham Carter) královnou, Bílým králíkem (Michael Sheen) i Houseňákem (Alan Rickman) a kočkou Šklíbou (Stephen Fry) a tlustými dvojčaty (Matt Lucas).

Od nich se dozví, že s Kloboučníkem to vypadá zle. Jejím hlavním protivníkem bude tentokrát zlý Čas (Cohen), napůl člověk, napůl hodiny, před kterým musí zachránit Kloboučníka i celou říši divů. Alenka bude nucena cestovat v čase do minulosti, aby zachránila Kloboučníka dříve, než Čas vyprší. Kromě zmínených herců bude nováčkem Rhys Ifans, který hraje Kloboučníkova otce Zanika Hightoppa. 

Mia Wasikowska, Sacha Baron Cohen ve filmu Alenka v říši divů: Za zrcadlem / Alice Through the Looking GlassBobin v interview prozradil, že se k sequelu dostal při práci na druhém díle Muppetů přes lásku i znalost Lewise Carolla a jeho díla, které jako Angličan dobře zná a chápe. Bobin také doufá, že k už vytvořenému světu Tima Burtona přidá svůj více komediální a satirický tón. Dále zmiňuje, že práce na Alence se velmi lišila od práce na Muppetech, co se týče CGI animace a tuto nepodobnost bral jako velkou výzvu. Bobin také zmiňuje velký vliv původních animací v knize od Johna Tenniela a větší přítomnost viktoriánské doby a větší "lidský dotek". V celku nicméně přiznává, že půjde o pokračování toho, co Burton před šesti lety začal a přiznává, že jde v zásadě o stejný svět, jaký Burton vytvořil. Říká, že jde v příběhu zároveň o to, co se stane potom stejně jako o to, co se stalo předtím, tedy že jde zároveň o prequel i sequel.  

Dá se čekat, že přítomnost tak výrazné komické a kontroverzní osobnosti, jakou je Sacha Baron Cohen v ústřední záporné roli, bude mít pro novou Alenku zásadní vliv a dá se očekávat, že v šílenosti své postavy bude chtít zastínit i Johnyho Deppa, který měl tuto roli v první Alence. Bobin zmiňuje, že oba herci se spolu v několika scénách objeví současně, a že jsou ve skutečnosti dobří přátelé. Na obou hercích oceňuje jejich schopnosti, u Deppa zvláštní druh zranitelnosti a schopnost přesvědčivě zahrát v poloze komediální i dramatické. Na Cohenovi pak jeho schopnost improvizace. Dohromady byla pro něj jejich spolupráce přínosem. Ještě dodejme, že titulní píseň "White Rabbit" pro film nazpívala zpěvačka Pink

Bude přínosem i pro nás, diváky? Bude druhá Alenka stejně úspěšná jako původní film? Za šest let se ve filmu mnohé změnilo a druhá Alenka nemusí nutně zopakovat veleúspěšné tažení Burtonova filmu. Na zodpovězení otázek si musíme počkat až do premiéry.

Alenka v říši divů: Za zrcadlem má premiéru 26. května 2016.

Originální trailer filmu Alenka v říši divů: Za zrcadlem




NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY