Kinopremiéry: Orel Eddie nikdy nespí, žije v kolonii a čeká na zázrak

Vydáno: 13.04.2016 10:32 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Devatero premiér z tohoto týdne zaujme především žánrovou rozmanitostí i překvapivou atraktivitou. K diváckým hitům by měly patřit nízkorozpočtový horor, hollywoodské komediální drama a další pokračování tuzemské básnické série.
Orel Eddie (Eddie the Eagle) (CinemArt CZ)

Český plakát filmu Orel Eddie / Eddie the EagleKoprodukční komediální drama je inspirováno skutečným příběhem a dle všeho to vypadá, že je povedenou oddechovkou, která disponuje potřebným množstvím nadsázky a odlehčené atmosféry. Jméno jen výjimečně režírujícího herce Dextera Fletchera řekne něco jen málokomu, hlavními lákadly tak mimo atraktivního a vděčného tématu zůstávají Taron Egerton a Hugh Jackman v hlavních rolích. Velmi opatrná premiéra týdne by neměla být ztrátou času.

Synopse: Eddie Edwards (Taron Egerton) má od dětství sen stát se olympionikem a reprezentovat svou vlast Velkou Británii v nějakém sportu. Vyzkouší jich opravdu hodně, v žádném se mu ale nedaří a jeho přání se pomalu rozplývá. Pak ho ovšem napadne, že by se mohl stát skokanem na lyžích, protože těch Británie moc nemá. Vyrazí tedy do Alp a snaží se od těch nejlepších okoukat, co a jak má dělat. Po sérii bolestivých pádů ale zjistí, že bez trenéra to nepůjde. V tu chvíli vstupuje na scénu Bronson Peary (Hugh Jackman), údržbář zimního střediska, rváč, pijan, ale i bývalý skokan na lyžích, kterého kdysi vyloučili z amerického olympijského týmu. Ten se Eddieho rozhodne vzít pod ochranná křídla a dostat ho na olympiádu 1988 v Calgary.

Zajímavost: Sami tvůrci tvrdí, že na životě skutečného Edwardse je založeno maximálně patnáct procent filmu, zbytek je fikce.

Oficiální český trailer filmu Orel Eddie / Eddie the Eagle
Zlo nikdy nespí (Before I Wake) (Bohemia MP)

Český plakát filmu Zlo nikdy nespí / Before I WakeDlouhá řada hollywoodských nízkorozpočtových hororů se rozrůstá o další příspěvek, který podle synopse působí hodně předvídatelně a víceméně tuctově. Asi nikoho nepřekvapí, že režie a částečně i scénáře se chopil méně známý Mike Flanagan, který má s podobnými duchařinami už pár zkušeností, oproti většině těchto žánrovek se ale v obsazení objeví povědomé tváře, kterými jsou Thomas Jane a Kate Bosworth, na hudbě se navíc podílel slavný Danny Elfman. Dostupné ohlasy zatím hovoří o solidní podívané, která patří k těm lepším zástupcům dnes populárního žánru. Tak snad mluví pravdu.

Synopse: Jessie (Kate Bosworth) a Mark (Thomas Jane) se po ztrátě syna rozhodnou, že adoptují osmiletého Codyho (Jacob Tremblay). Chlapec je hodný a citlivý, má však jedno tajemství - bojí se usínání. Jeho noví rodiče to přisuzují traumatům z předchozích rodin, kterými prošel, brzy ale zjistí, že příčina je mnohem děsivější. Jeho sny se totiž stávají realitou. Všichni tři se tak ocitají na pokraji šílenství a pomoc je v nedohlednu.

Oficiální český trailer filmu Zlo nikdy nespí / Before I Wake
Pátá vlna (The 5th Wave) (Falcon)

Český plakát filmu Pátá vlna / The 5th WaveI další premiéra se veze na vlně (!) popularity, tentokráte teenagerských dystopických romancí. Synopse působí zcela zaměnitelně a dá se očekávat, že tento film určitě nevystoupí z řady různých sérií a spíše nabídne už mnohokrát viděné. Tomu ostatně odpovídají i dosavadní komentáře a hodnocení, které jsou naprosto zdrcující a nepřekračují hranici průměru. Režii obstaral nepříliš zkušený J Blakeson, nejznámější tváří v obsazení je pak Chloë Grace Moretz, kterou doplňují třeba Liev Schreiber, Maria Bello nebo Maika Monroe. Premiéra zejména pro fanoušky specifického subžánru.

Synopse: Země je zničena čtyřmi vlnami stále se stupňujících smrtících útoků. Cassie (Chloë Grace Moretz) prchá světem prostoupeným strachem a nedůvěrou a snaží se zachránit svého mladšího bratra. Pátá vlna se ale nezadržitelně blíží.

Zajímavost: Grace Moretz byla jedinou herečkou, která se o hlavní roli ucházela.

Český trailer filmu Pátá vlna / The 5th Wave
James White (James White) (Artcam)

Český plakát filmu James White / James WhiteNa nezávislejší notu hraje americké drama, které sice podle synopse nevypadá jakkoli originálně, podobných příběhů není ale na druhou stranu nikdy dost a svého diváka si vždy najdou. Celovečerně režijně a scenáristicky debutující Josh Mond dle všeho natočil náročnější podívanou, jejíž devízou je zejména brilantní kamera, která tvoří hodně neobvyklou a zajímavou perspektivu. V těch nejdůležitějších rolích se objeví Christopher Abbott a Cynthia Nixon. Pravděpodobně zdařilá alternativa mainstreamovějším počinům.

Synopse: James White (Christopher Abbott) je lehkomyslný dvacátník se sebedestruktivními sklony, který si navzdory své inteligenci není schopen udržet stabilní práci. Přežívá na gauči své matky Gail (Cynthia Nixon), která to ale neschvaluje a navíc má rakovinu. James vše řeší útěkem do světa sexu a drog, když ale začne být matčina situace opravdu vážná, je nucen postavit se kruté realitě, kterou nemůže ignorovat.

Zajímavost: Film se natáčel dvaadvacet dnů.

Oficiální český trailer filmu James White / James White
Kolonie (Colonia) (CinemArt CZ)

Český plakát filmu Kolonie / ColoniaNěmecko-lucembursko-francouzské drama má, zdá se, vše, co by měl podobný film mít, aby nalákal trošku náročnějšího a uvědomělejšího diváka. Vznikl v Evropě, takže by si tvůrci mohli víc dovolit, vychází z většině lidí ne tolik známých historických skutečností a v hlavních rolích se objeví minimálně evropské hvězdy Daniel Brühl, Emma Watson a Michael Nyqvist. Zájemce si může vyhledat i to, že zatím chudá filmografie režírujícího Floriana Gallenbergera nevypadá vůbec špatně a může vzbuzovat solidní očekávání. Těm navíc podle ohlasů z letošního Febiofestu, kde byl film uveden v předpremiéře, dostál a natočil silnou a důležitou podívanou. Tento týden jednoznačná evropská jednička.

Synopse: Bývalý nacistický lékař Paul Schäfer (Michael Nyqvist) založil za dob Pinochetova režimu v Chile kolonii Dignidad. V té docházelo k mučení nepřátel režimu a sexuálnímu zneužívání. Právě sem zavádějí stopy zoufalou Lenu (Emma Watson), která pátrá po zmizelém příteli (Daniel Brühl), který se ztratil kdesi v Jižní Americe.

Zajímavost: Watson pracovala na filmu zadarmo.

Oficiální český trailer filmu Kolonie / Colonia
Pasolini (Pasolini) (Film Europe)

Český plakát filmu Pasolini / PasoliniSe značným zpožděním se do našich kin dostává francouzsko-belgicko-italské drama, které připomíná poslední roky života kontroverzního filmaře, komunisty a homosexuála Piera Paola Pasoliniho. Jeho osud skrývá velký potenciál, jeho smrt snad ještě větší, proto je obrovská škoda, že dle dostupných ohlasů se ho režírujícímu Abelu Ferrarovi nepodařilo využít ani zdaleka. Tvůrce se totiž údajně zcela zbytečně pokusil rekonstruovat režisérův nedokončený poslední film a zkombinovat to s ukázkami jeho literárních děl, což se mu moc nezadařilo. V hlavní roli ke vší škodě jen průměrně hodnoceného filmu se mezi neznámými tvářemi objeví prý vynikající Willem Dafoe. Snímek, na nějž specifická fanouškovská komunita poměrně dlouho čekala.

Synnopse: V roce 1975 dokončil padesátník Pier Paolo Pasolini (Willem Dafoe) natáčení filmu Saló aneb 120 dnů Sodomy a prožívá nejbouřlivější období své kariéry. Stojí proti němu veřejnost, filmová kritika i politické elity. Nejde jen o šokující otevřenost jeho filmů, neskrývanou homosexualitu a celou řadu osobních výstřelků, ale také o jeho politický aktivismus. I přes odpor všech se chystá na natáčení filmu nového, který ale nikdy nedokončí.

Český trailer filmu Pasolini / Pasolini
Příběh lesa (Les saisons) (Aerofilms)

Český plakát filmu Příběh lesa / Les saisonsFrancouzský dokument nabízí přesně to, co říká v názvu - tedy pohled na běžný den v obyčejném lese, který máme za humny, o jeho fungování toho ale mnoho nevíme. Z podobně tuctových a suchých dokumentů by měl tento určitě vyčnívat, neboť režírující dvojice Jacques Perrin a Jacques Cluzaud už diváky kdysi vzala do světa hmyzu a ptáků a setkala se s velkým úspěchem. Tím pádem se dá znovu očekávat umělecký dokument plný krásných obrazů, minima slov a úchvatné atmosféry čisté přírody. Nic víc není třeba dodávat.

Synopse: Po čtyři roky natáčeli tvůrci na desítkách lokací v celé Evropě, aby zachytili ty nejniternější okamžiky ze života lesa, který máme všichni za humny, málokdo ale ví, jak to tam chodí. Zdejší svět a denní koloběh je naprosto fascinující.

Český trailer filmu Příběh lesa / Les saisons
V paprscích slunce (V lučach solnca) (Bontonfilm CZ)

Plakát filmu V paprscích slunce / V luchakh solncaKoprodukční dokument, na němž se podílela i Česká republika, vypadá hodně zajímavě a skrývá velký potenciál. Uznávaný ruský dokumentarista Vitali Mansky totiž dostal příležitost natáčet v Severní Koreji, a ačkoli musel postupovat dle přísně daného scénáře, podařilo se mu zachytit i momenty, které jsou nepřipravené. Ohlasů je zatím jen naprosté minimum, všechny jsou ale nadšené a zmiňují opravdu realistický pohled na tvrdou diktaturu, který občas odlehčuje nějaký ten tragikomický moment. Další důležitý počin.

Synopse: Severokorejská dívka Zin-mi se připravuje na oslavu výročí nejvyššího vůdce Kim Čong-ila. Uznávaný ruský dokumentarista Vitali Mansky dostává povolení sledovat celou její rodinu. Musí ale filmovat podle předem připraveného scénáře, aby nenarušil obraz spokojené země. Jenže zkušený filmař nechal kameru běžet i ve chvílích, které ukazují, jak všechny přípravy probíhaly, což dokument staví do úplně jiného světla.

Originální trailer filmu V paprscích slunce / V lučach solnca
Jak básníci čekají na zázrak (Bioscop)

Český plakát filmu  / Jak básníci čekají na zázrakPo třinácti letech přichází další pokračování pravděpodobně nekonečné "básnické" série a otázkou je, zda někoho po katastrofálních porevolučních dílech ještě zajímá. Samozřejmě se vracejí i všichni důležití, to znamená režisér Dušan Klein, scenárista Ladislav Pecháček a hlavní představitelé Pavel Kříž, David Matásek a Lukáš Vaculík. Společně s nimi také uvidíte i další postavy z předchozích filmů, objeví se tu třeba Eva Jeníčková, Tereza Brodská, Josef Somr nebo Pavel Zedníček, nově pak mimo jiné Linda Rybová. Trailery i synopse vypadají na to, že půjde o silně melancholickou podívanou, která bude reflektovat krizi pozdního středního věku, čemuž bude odpovídat i humor. Vzhledem k tomu, že novinářská projekce se nekonala, trailery jsou dost děsivé a i předchozí pokračování neoplývala bůhvíjakou kvalitou, bude pravděpodobně nejvýstižnější na filmu jeho název - na zázrak tu totiž budou čekat asi všichni. Možný divácký hit.

Synopse: Štěpán (Pavel Kříž), Kendy (David Matásek) a Karas (Lukáš Vaculík) zůstali i po dvanácti letech sami sebou. Pořád jsou kamarádi se smyslem pro humor, ten je už ale trochu skeptický. V něčem jsou ovšem trochu jiní. Kendy už má dost točení reklam a rád by konečně zrealizoval celovečerní film, Karas už své vysněné auto hýčká pouze virtuálně a více ho zajímá pohledná učitelka Drábková a Štěpán dělá zástupce primáře v nemocnici, kde urputně válčí s neústupnou ředitelkou, kterou je Vendulka Utěšitelka (Eva Jeníčková). Na psaní básniček a lásku už vlastně není doba. Nebo je?

Originální teaser filmu Jak básníci čekají na zázrak
 



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY