BD a DVD tipy: africký most špiónů v srdci podezření

Vydáno: 07.04.2016 09:18 - | foto: facebook tvůrce

První dva dubnové týdny jsou na nosičích pro domácí kino ve znamení současných žánrových podívaných. Příznivci českého filmu by na starším typu nosičů neměli opomenout několik starších děl (Fany, Dvojrole, Bumerang).
Most špiónů (Bontonfilm)
BD obal filmu Most špiónů / Přestože znovuspojení Stevena Spielberga a Toma Hankse i přepsaný scénář od bratrů Coenů zavdávaly ke spekulacím o akademickém kalkulu, na šest Oscarů nominovaný Most špiónů nakonec získal pouze jednu sošku v kategorii Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli pro Marka Rylance. Zejména ale překvapil tím, že navzdory "papírovým" předpokladům (podle skutečné události, námět, lidé před a za kamerou) není vážnějším Spielbergovým snímkem získávajícím profesní ceny (např. Purpurová barva, Schindlerův seznam, Amistad, Mnichov, Lincoln). Most špiónů má blíže ke Spielbergovým cinefilním poctám (z posledních let např. Minority Report, Terminál, Chyť mě, když to dokážeš, Indiana Jones 4, Válečný kůň), které si pohravají s odkazem klasického Hollywoodu. Je libo retrofilm, který je ve funkci zvolených postupů neklasický a který je inspirován špionážními snímky a "caprárnami"? Most špiónů jako kvalitativně nejsilnější dubnový titul na DVD a BD je pro vás.

Bonusy (BD): Featuretty: Případ Studené války: Most špiónů (17:45 min.), Berlín 1961: Znovu-vytvoření Berlínské zdi (11:35 min.), U-2 špiónské letadlo (8:45 min.), Výměna špiónů: Ohlédnutí se za posledním aktem (5:42 min.).
Obraz (BD): 16:9 / FullHD / 2,40:1.
Zvuk (BD): DTS-HD Master 7.1 anglicky; DTS 5.1 francouzsky, německy, italsky, japonsky, rusky; Dolby Digital 5.1 česky, maďarsky, polsky, turecky, ukrajinsky. 
Titulky (BD): anglické pro neslyšící, česky, arabsky, bulharsky, chorvatsky, holandsky, estonsky, francouzsky, německy, řecky, hebrejsky, maďarsky, islandsky, italsky, japonsky, korejsky, litevsky, polsky, portugalsky, rumunsky, rusky, srbsky, slovensky, slovinsky, turecky, ukrajinsky.

Bonusy (DVD): Případ Studené války: Most špiónů (17:45 min.).
Obraz (DVD): 16:9 / 2,40:1.
Zvuk (DVD): Dolby Digital 5.1 anglicky, Dolby Digital 5.1 česky, Dolby Digital 5.1 maďarsky, Dolby Digital 5.1 polsky (voice-over). 
Titulky (DVD): anglické, české, bulharské, chorvatské, islandské, maďarské, polské, portugalské, rumunské, řecké, slovenské, slovinské, srbské, turecké. 

Pozn.: bonusový materiál (na BD i DVD) obsahuje české titulky. 

Doporučená cena: 299 Kč (DVD), 499 Kč (BD). V obchodech od 6. dubna 2016.

Featurette Případ studené války k filmu Most špiónu (2015)

Koupit na Bontonland.cz

V srdci moře (Magic Box)
BD obal filmu V srdci moře / In the Heart of the SeaWarner Bros. kvůli tržbám některých svých titulů hodlá změnit letošní distribuční plány a více se zaměřit na velké tituly s komerčním potenciálem. Na vině není jenom propad v návštěvnosti jistého komiksového pokračování a zároveň cross-overu, ale i slabé tržby některých loňských snímků, mezi nimiž je i dobrodružné drama V srdci moře. S ním si studio evidentně nevědělo rady, protože bylo původně plánováno letní uvedení, ale to bylo i z důvodu silné konkurence posunuto na oscarovou sezónu konce roku. Jistá nerozhodnost a nekoncepčnost je patrná i na V srdci moře. Na jednu stranu nesčetněkrát známý příběh o bílé velrybě používá autentizující stylistické postupy jako z nonfikce (šoufl kamera - roztřesená, dominují detaily) a chce znepokojovat vyplňováním určitých mezer ohledně přežití. Na druhou chce ohromovat atrakcemi a cokoliv rozrušujícího nechává zaznít ústy vyprávějícího,ale nic neukáže. Jako proslulá předloha, o jejímž vzniku chce film vyprávět, je i V srdci moře midcultem. Midcultem dostupným na modrých discích ve třech verzích: jednodiskové (2D a spousta otitulkovaných bonusů), dvoudiskové (2D se spoustou otitulkovaných bonusů a kvůli stylistickým volbám absolutně nevhodným 3D) a limitované dvoudiskové ve steelbooku pro vyčkávající fanoušky FilmAreny. 

Bonusy (2D BD): Featurette: Ron Howard: Kapitánův deník (15:50 min.), Chris Hemsworth a Benjamin Walker o bojovné rivalitě jejich postavChase & Pollard: Muž rozumu a muž odvahy (7:28 min.), Těžký život lovce (vel)ryb (8:44 min.), Rybí příběhy: Melvillův neodvyprávěný příběh (9:13 min.), Skutečný sequel k Moby Dickovi (28:59 min.). Vystřižené scény (36 min.). Prodloužené scény (7:11 min.). Ostrovní montáž (3:11 min.). 
Obraz (2D BD): 16:9 / FullHD / 1,78:1.
Zvuk (2D BD): Dolby Atmos anglicky; Dolby Digital 5.1 česky, Dolby Digital 5.1 maďarsky, Dolby Digital 5.1 rusky, Dolby Digital 2.0 turecky; Dolby Digital 5.1 polsky (voice-over). 
Titulky (2D BD): anglické pro neslyšicí, české, arabské, bulharské, estonské, hebrejské, chorvatské, litevské, lotyšské, maďarské, polské, portugalské, rumunské, ruské, řecké, slovinské, turecké. 

Bonusy (3D BD): Disk neobsahuje bonusové materiály.
Obraz (3D BD): 16:9 / FullHD / 1,78:1 (3D).
Zvuk (3D BD): Dolby Atmos anglicky, Dolby Digital 5.1 česky, Dolby Digital 5.1 maďarsky; Dolby Digital 2.0 turecky; Dolby Digital 5.1 polsky (voice-over).
Titulky (3D BD): anglické pro neslyšící, české, arabské, čínské, hebrejské, maďarské, polské, rumunské, turecké.

Bonusy (DVD): Chase & Pollard: Muž rozumu a muž odvahy (7:28 min.).
Obraz (DVD): 16:9 / 1,78:1.
Zvuk (DVD): Dolby Digital 5.1 anglicky, česky, rusky.
Titulky (DVD): české, anglické pro neslyšící, estonské, litevské, lotyšské, portugalské, ruské.

Pozn.: bonusový materiál (na BD i DVD) obsahuje české titulky. 

Doporučená cena: 399 Kč (DVD), 599 Kč (1x BD, amaray), 699 Kč (2x BD - 2D BD + 3D BD). V obchodech od 6. dubna 2016.

Featurette Ron Howard: American Legend k filmu V srdci moře (2015)

Koupit na Bontonland.cz

Gangster Ka: Afričan
 (Bonton)
BD obal filmu  / Gangster Ka: AfričanDruhá část Gangster Ka s podtitulem Afričan je na trhu s nosičemi pro domácí kino dostupná jak samostatně, tak i v kolekci s prvním dílem. Zatímco "jednička" byla ozvláštňující kombinací policejního a gangsterského snímku, u "dvojky" převládá druhý zmíněný žánr, který je ale tentokrát posunut více do komediální roviny. Ve srovnání je možné pokračovat. První díl byl nekonvenční podívanou, která kloubila dva žánrové vzorce, které byly podvraceny (linie vyšetřování neskončila dopadením, gangsterská zase pádem a uvězněním). Druhý díl je o poznání konvenčnější, protože žánrové a vypravěčské vzorce gangsterky naplňuje, i když volí nezvykle perspektivu gangsterovy vedlejší ruky jako komentátora mimo obraz. Stále je ale Gangster Ka: Afričan nadprůměrnou tuzemskou žánrovkou, které na rozdíl od jiných zdejších titulů (Kajínek, Příběh kmotra, Všiváci) jde více o vyprávění než o atrakce a expoatování společenských předsudků.  


Bonusy (BD): Film o filmu (8 min.); Fotogalerie; Upoutávka (2:11 min.).
Obraz (BD): 16:9 / FullHD / 2,39:1.
Zvuk (BD): DTS-HD Master 5.1 česky.
Titulky (BD): anglické, české pro neslyšící.

Bonusy (DVD): Film o filmu (7:40 min.); Fotogalerie; Upoutávka (2:11 min.).
Obraz (DVD): 16:9 / 2,39:1.
Zvuk (DVD): Dolby Digital 5.1 česky.
Titulky (DVD): anglické, české pro neslyšící.

Pozn.: bonusový materiál (na BD i DVD) je v českém jazyce. 

Doporučená cena: 299 Kč (DVD), 499 Kč (BD), . V obchodech od 13. dubna 2016.

Trailer filmu Gangster Ka: Afričan

Koupit na Bontonland.cz

Podezření (Magic Box)
BD obal filmu Podezření / SuspicionMinulý měsíc rozšířil nabídku filmů Alfreda Hitchcocka na "modrých" discích o dva tituly z 50. let (Zpovídám se, Nepravý muž). V dubnu k nim přibývá jeden o více než dekádu starší (Podezření), z kterého si každý, kdo ho viděl, bude i po letech pamatovat kultovní scénu se "zářivým" mlékem a znepokojivý ambivalentní závěr nahrazující hitchcockovský černý humor. První zmiňovaná dvojice představuje noiry, které v docu-noirovém pojetí pracují s hitchcockovským vzorcem neprávem obviněného muže, jenž má naše sympatie. Oproti tomu Podezření pouze využívá některé stylistické postupy noiru, ale žánrově má blíže ke gotické romanci, která napětí vytváří nejednoznačností ohledně (ne)pravosti obvinění protagonisty. Ztvárňuje ho Cary Grant, jehož obsazení otevírá snímek queer čtení; jeho hereckou partnerku pak Joan Fontaine, která za svou roli získala Oscara za Hlavní ženský herecký výkon.  

Bonusy (BD): Tváří v tvář faktům: Podezřelý Hitchcock (21:34 min.); Upoutávka (1:39 min.).
Obraz (BD): 16:9 / FullHD / 1,33:1.
Zvuk (BD): DTS-HD Master 2.0 anglicky, francouzsky, španělsky.
Titulky (BD): anglické tradiční, české, francouzské, kastilské, polské, španělské. 

Pozn.: bonusový materiál (na BD i DVD) obsahuje české titulky. 

Doporučená cena: 399 Kč (BD). V obchodech od 13. dubna 2016.

Upoutávka k filmu Podezření (1941)

Koupit na Bontonland.cz

Na co se z našich tipů těšíte nejvíce? Nebo jsme zapomněli zmínit váš oblíbený film a chcete na něj upozornit ostatní čtenáře? Napište svůj názor do diskuze pod článkem!


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY