Zemřel trenér Apollo Creeda Tony Burton

Vydáno: 26.02.2016 11:05 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Amerického herce Tony Burtona má většina filmových fanoušků zafixovaného v roli trenéra světového šampióna Apolla Creeda z boxerské ságy o Rockym. Burton zemřel ve věku 78 let.
Carl Weathers, Tony Burton ve filmu Rocky IV / Rocky IVTony Burton se narodil v roce 1937 ve Flintu, v Michiganu. Burton se nejdříve na škole věnoval sportu, fotbalu, baseballu a boxu. V něm dvakrát zvítězil v místní soutěži Golden Gloves. Krátce se boxu věnoval profesionálně, než se obrátil k herectví. Ve filmu debutoval v roce 1974 filmem The Black Godfather. Mihnul se i v Kojakovi než přišla průlomová role trenéra Tonyho "Dukea" Everse mistra světa v těžké váze Apollo Creeda (Carl Weathers), kterého vyzve neznámý "italský hřebec" Rocky Balboa (Sylvester Stallone) v prvním Rockym. Burton si pak tuto roli zahrál ve všech sequelech kromě posledního spin-offu série Creed

Tvůrci Creeda na něj ale nezapomněli. Je tu scéna, kde je jeho obrázek vidět na zdi. Burton už kvůli zhoršenému zdraví nemohl v Creedovi sám hrát a nebyl ani schopný ho vidět. Mimo série Rocky se objevil také ve vedlejší roli Kubrickova Osvícení. Při natáčení hrál s Kubrickem vyrovnané partie šachů a jednou ho v nich dokonce porazil. Má za sebou i kriminální minulost, když strávil tři a půl roku za mřížemi za ozbrojenou loupež. Ve vězení se mu povedlo dokončit středoškolské vzdělání, získat středoškolský a vysokoškolský diplom. 

Burton zemřel 25. února 2016 v Kalifornii, kde až do své smrti žil. Jeho smrt v tweetu potvrdil jeho kolega z Rockyho a jeho filmový svěřenec z Rockyho Carl Weathers.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY