Zemřel kameraman Dobyvatelů ztracené archy

Vydáno: 23.02.2016 10:42 - Václav Limberk | foto: 1984 Lucasfilm Ltd.

Legendární britský kameraman Douglas Slocombe, který natáčel se Stevenem Spielbergem tři z filmů o arecheologovi Indianu Jonesovi, zemřel včera v Londýně v požehnaném věku 103 let.
Fotografie z natáčení filmu Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy / Raiders of the Lost ArkDouglas Slocombe se narodil před více jak sto lety v Londýně. Ve filmové branži začal pracovat už během druhé světové války na dokumentech i válečných filmech. Prvním známějším filmem, na kterém je podepsán jako D.P. (kameraman), je hororový povídkový film Přízraky noci. Podílel se na vzniku několika takzvaných "Ealing comedies", tj. komediích vzniklých v londýnském studiu Ealing na přelomu padesátých let jako například Šlechetné srdce a šlechtické korunky (1949), Zlaté věže a Muž v bílém obleku (1951).

Na svém kontě má řadu klasických filmů z let šedesátých jako například životopisný film FreudSluha, válečný snímek Modrý Max, hororovou komedii Ples upírů, historické drama Lev v zimě či komediální krimi Loupež po Italsku. Úspěšně pokračoval i během sedmé dekády, stačí zmínit další filmy, pod kterými je podepsán, jako Murphyho válka, slavný muzikál Jesus Christ Superstar, podobně proslulé retro Velký Gatsby, sci-fi Rollerball či klasické filmové drama Julie

Harrison Ford ve filmu Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy / Raiders of the Lost ArkPro běžné filmové fanoušky bude nicméně Slocombovo jméno spojeno hlavně s dobrodružnými filmy Stevena Spielberga o slavném arecheologovi Indiana Jonesovi. Slocombe natočil všechny tři filmy z osmdesátých let, jmenovitě tedy Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archyIndiana Jones a chrám zkázy a Indiana Jones a poslední křížová výprava, což byla v jeho 76 letech vůbec jeho poslední práce jako kameramana. 

Slocombe byl držitelem tří "britských Oscarů" cen BAFTA za filmy Sluha, Velký Gatsby, Julie. Třikrát byl nominován na Oscara za filmy Travels with My Aunt, Julie a první díl Indyho. Oscara ale nezískal. Dvakrát byl oceněn za celoživotní dílo. V roce 1995 ho ocenilo Britské sdružení kameramanů (BSC) a v roce 2002 ho ocenilo Americké sdružení kameramanů. Slocombe zemřel v požehnaném věku 103 let v Londýně.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY