Kinopremiéry: Králové hor běží padesátku a sepisují zbrusu Nový zákon

Vydáno: 23.12.2015 07:00 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Přesně na Štědrý den startují v našich kinech čtyři premiéry, z nichž na žebříčky návštěvnosti bude útočit jen tuzemská komedie Padesátka. Mnohem zajímavější by ale měly být lehce náboženská komedie a drama o člověku a orlu.
Zbrusu Nový zákon (Le tout nouveau testament) (Aerofilms)

Český plakát filmu Zbrusu Nový zákon / Le tout nouveau testamentKoprodukční evropská komedie si podle všeho inteligentně pohrává s náboženským tématem a rozhodně by neměla budit žádné kontroverze nebo diskuzní války. Režisérem a scenáristou je zatím nepříliš známý Jaco Van Dormael, jehož filmografie je plná chválených a mnohdy oceňovaných filmů a dle dostupných komentářů (a třeba i naší recenze) to vypadá, že tento se zařadí po jejich bok. Hlavní roli Boha si zahrál Benoît Poelvoorde, ze známějších jmen pak uvidíte jen Catherine Deneuve. Skromná premiéra týdne.

Synopse: Bůh (Benoît Poelvoorde) existuje a žije v Bruselu. Je to ale nesnesitelný morous a celý den tráví vymýšlením absurdních zákonů, které znepříjemňují lidem život. Tenhle Bůh má kromě syna Ježíše (David Murgia) také manželku (Yolande Moreau) a dcerku, která ho nemůže vystát. Proto jednoho dne pošle všem lidem na světě SMS s datem jejich smrti. Co se v tu chvíli stane?

Zajímavost: Snímek reprezentuje Belgii v boji o nadcházejícího Oscara za zahraniční film.

Český trailer filmu Zbrusu Nový zákon / Le tout nouveau testament
Králové hor (Brothers of the Wind) (Bioscop)

Český plakát filmu Králové hor / Brothers of the WindRakouské drama je nejzajímavější tím, že se natáčelo osm let zcela bez použití jakýchkoli triků a speciálních efektů, což je u filmu, v němž jednu z hlavních rolí hraje orel, dost unikátní. O režii se podělili Gerardo OlivaresOtmar Penker, kteří do ústředních lidských rolí získali mimo jiné Jeana Rena a Tobiase Morettiho. Žádné komentáře ani recenze zatím neexistují, takže je těžké cokoli odhadovat. Trailery ale vypadají na evropské poměry dost dobře, takže věřme, že se zadaří a dostaneme minimálně solidní žánrovku, kterých v tomto případě není nikdy dost.

Synopse: Mládě orla je svým starším bratrem vyhozeno z hnízda a odsouzeno k smrti. Chlapec Lukas (Manuel Camacho) zase nezná lásku, ani teplo domova, protože po smrti matky se jeho otec (Tobias Moretti) uzavřel do sebe a utápí se v zármutku. Osud svede chlapce dohromady s orlem, kterého pojmenuje Abel a tajně se o něho stará a krmí ho. V jeho společnosti nachází to, co mu chybí doma a s pomocí starého lovce Danzera (Jean Reno) ho učí létat a lovit. Brzy se ale přiblíží den, kdy se ti dva budou muset rozloučit.

Český trailer filmu Králové hor / Brothers of the Wind
Žabák Ribit (Ribbit) (Intersonic)

Český plakát filmu Žabák Ribit / RibbitPrakticky bez jakékoli propagace přichází do našich kin malajský (!) animák, od něhož bych zázraky příliš nečekal. Režiséra a spoluscenáristu Chucka Powerse nikdo nezná, plakát působí hodně lacině a podle několika málo ohlasů je celá vizuální stránka zastaralá a hrubě nezajímavá. Je tedy jasné, že pokud už se na film vydáte, má to smysl pouze s těmi nejmenšími, kteří by snad mohli najít něco, co je bude bavit. Dostupné komentáře jsou ale dost zdrcující.

Synopse: Ribbit je žabák se závažnou krizí identity. Nesnáší totiž poskakování, má silný odpor k vodě a cítí se naprosto ztracený. Hledá tedy jiný smysl života, proto se společně s nejlepším přítelem v podobě létající veverky vydává na cestu za svým pravým místem na tomto světě.

Oficiální český trailer filmu Žabák Ribit / Ribbit
Padesátka (Bontonfilm CZ)

Plakát filmu  / PadesátkaVenku není po sněhu ani památky, dopřát si ho tedy můžete alespoň v tuzemské komedii z horského prostředí. Režijně s ní debutuje Vojtěch Kotek, který se prý bohužel přibližuje podobným žánrovkám, v nichž kdysi sám hrál, takže recenze zatím nejsou příliš příznivé. Nicméně vzhledem k tomu, že téma není nijak náročné a obsazení, v němž se mimo jiné objeví Ondřej Pavelka, Jakub Prachař, Marek Taclík, Vilma Cibulková nebo Jiří Schmitzer, je dost atraktivní, by mohlo jít o vánoční divácký hit. Jestli to tak bude, ale ukážou až následující dny a týdny.

Synopse: Pavka (Ondřej Pavelka) je nejstarší žijící člen běžkařské rodiny Bulánů. Jenže jeho syn Jura (Jakub Prachař), který se narodil na Sněžce, aby se rychleji okysličoval, mu dělá velké starosti. Místo běžkování je závislý na svádění starších žen, jimž vyhání mráz z duší. Ná závod, který Jura asi znovu nedokončí, přijíždí Jan Hilský (Marek Taclík) se svou matkou (Vilma Cibulková) a mimo skvělého času má i jeden osobní cíl. Spustí tak lavinu velmi nečekaných událostí a především vzpomínek, které měly zůstat u ledu.

Zajímavost: Určité pasáže z filmu byly natočeny ve dvou verzích - jedna pro kino, druhá pro televizi.

Oficiální trailer filmu Padesátka


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY