Festivalové ozvěny: Pátý ročník Festivalu íránského filmu začne 13. ledna 2016

Vydáno: 13.12.2015 12:00 - Jan Varga | foto: facebook tvůrce

Festival íránských filmů proběhne od 13. do 17. ledna 2016 tradičně v pražských kinech Světozor a Bio Oko, nově však zavítá také do kina Lucerna. Hlavní cenu předá držitel Zlatého glóbu Siddiq Barmak.
Od 19. do 20. ledna se pak festival již druhým rokem přemístí do brněnského kina Scala a 28. ledna poputuje poprvé i na Slovensko do bratislavského kina Film Europe, v němž se budou íránské filmy hrát do 30. ledna.

Fotografie z filmu  / OsamaFestival bude mít opět čtyři sekce - Soutěž celovečerních hraných filmů, Dokumentární soutěž, Krátké filmy a skupinu Mimo soutěž. V porotě zasednou Kateřina Besserová (herečka a bývalá tisková mluvčí Ministerstva kultury), Siddiq Barmak (afghánský režisér a držitel Zlatého glóbu za nejlepší cizojazyčný film Osama), Morris Stuttard (britský scenárista) a Alaa Karkouti (egyptský filmový distributor). Vítězný film soutěže dokumentárních filmů vybere íránský dokumentarista Mohammadreza Farzad, jehož filmy se promítaly i na Berlinale nebo na festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě. Zároveň bude jako vždy udělena cena diváků.

Počítá se samozřejmě i s doprovodným programem. Od 12. do 30 ledna bude v pražské galerii Langhans - Centru Člověka v tísni vystavovat íránská malířka Elham Parsian. 14. ledna proběhne koncert v Royalu, kde zahrají íránští hudebníci Shanbehzadeh, kteří vystupovali i v pařížském Louvru. 15. ledna dojde v Biu Oko na Večer afghánského filmu, v rámci něhož budou promítnuty dva nejvýraznější filmy této kinematografie. O den později se v Lucerně bude odehrávat představení česko-íránských koprodukcí, výsledků setkávání a navazování spolupráce mezi českými a zahraničními filmovými profesionály. Od 9. do 31. ledna budou v kině Světozor vystavena díla cenami ověnčeného íránského umělce a grafického designéra, který navrhl pro pátý ročník Festivalu íránských filmů plakát, kombinující moderní a tradiční kaligrafii.

Všechny filmy budou uvedeny s českými a anglickými titulky. Kompletní program bude zveřejněn v průběhu prosince. Ten a řadu dalších informací k jednotlivým filmům pak naleznete na oficiálních stránkách festivalu: http://iranianfilmfestival.cz.



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY