Ohlédnutí: Nejzajímavější snímky Mezipater 2015

Vydáno: 26.11.2015 17:00 - Pavel Bárta | foto: facebook tvůrce

16. ročník queer filmového festivalu Mezipatra již skončil a my vám proto přinášíme krátké recenze nejzajímavějších snímků, které byly k vidění, včetně vítězného filmu Navždy pannou, jenž by Vás rozhodně neměl minout.
54: The Director’s Cut - party, progres i nostalgie

Ryan Phillippe, Breckin Meyer ve filmu Klub 54 / 54
Zahajovací film letošního ročníku Mezipater se nesl v duchu jedné velké party. 54: The Director's Cut zobrazuje noční život newyorského legendárního Studia 54, jehož největší rozkvět lze datovat do pozdních 70. let, kam je zasazen i příběh tohoto snímku. Film měl sice premiéru v roce 1998, jenže bylo vystřiženo značné množství scén, jež by – jak se producenti obávali – svou morální ambivalentností či (bi)sexuální explicitností mohly pobouřit diváky.

Nová režisérská verze, jež byla uvedena s nadšeným diváckým i kritickým ohlasem letos na filmovém festivalu Berlinale, je temnější verzí příběhu mladého Shanea, který se touží dostat mezi smetánku celebrit pravidelně navštěvující Studio 54. Film tak předkládá mnohem zajímavější příběh, ne tak plochý jako jeho původní verze, nezdráhá se adresovat otázku (bi)sexuality a především dává jasně najevo, že se posunuly nejen hranice filmového žánru, ale že došlo i k progresu vnímání a tolerance lidské sexuality.

Zachráněných 36 minut původního materiálu tak snímek nejen povznáší, ale dodává mu též i nový význam přesahující filmové médium. Některé střípky původně zamýšleného filmu se navíc podařilo zachránit pouze ve VHS kvalitě, což spolu s mladičkým Ryanem Phillippem a rozkošnou Salmou Hayek dodává notnou dávku nostalgie.   

7/10

Originální trailer filmu 54: Director's Cut
Klub – znepokojivá studie náboženství a homosexuality

Ač se zahajovací film 54: Director’s Cut odehrával převážně během večírků v klubu Studio 54, chilské drama Klub nám představuje naprosto odlišný klub, do kterého by se zřejmě nikdo z nás nechtěl zaplést. Do odlehlé vesničky na chilském pobřeží se totiž sváží kněží, kterým již není dovoleno vykonávat svou činnost. Exkomunikovaní kněží si zde sice mají odpykávat své hříchy, nicméně jejich pobyt připomíná zvrácenou idylku, kterou ovšem naruší příchod nového kněze.

Chilský kandidát do výběru na Oscara za nejlepší neanglicky mluvený film je nesnadnou studií vztahu náboženství, homosexuality a pedofilie. Zaujme především po myšlenkové stránce, jelikož klade znepokojivé – a pro někoho až děsivé – otázky. Jedna z mála výtek se vztahuje ke kameře, která působí zastřeným, až ušmudlaným dojmem, a kazí tak trochu celkové vyznění.

8/10 

Originální trailer filmu Klub
Babi - herecký koncert Lily Tomlin

Lily Tomlin, Julia Garner ve filmu  / GrandmaNení babička jako babička. Božena Němcová by mohla vyprávět – a Lily Tomlin, jež exceluje v ústřední roli Babi, též. Tahle babi je totiž rozená básnířka, je hip, je cool, je to ženská od rány a především je neskutečně silný jedinec. Stále ještě se nezotavila ze smrti své životní partnerky, právě se rozešla s o generaci mladší ženou, a navrch jí na dveře zaklepe vnučka s tím, že je těhotná a potřebuje sehnat peníze na potrat.

Babi je snímkem svižným, po většinu času komickým, ve správných chvílích dojemným a ve všech momentech příjemně civilním. Excelují v něm tři generace hereček – Lily TomlinMarcia Gay Harden a Julia Garner. Největší pochvalu si zaslouží Tomlin, která celý film nese na svých bedrech a pokud existuje nějaká spravedlnost, neměly by ji minout alespoň nějaké nominace na herecká ocenění. Navíc se Babi sympatickým způsobem zaměřuje na rodičovství párů stejného pohlaví.

8/10

Originální trailer filmu Babi
Ejzenštejn v Guanajuatu - cinefilní pochoutka

Sovětský režisér Sergej Ejzenštejn, tou dobou již plně etablovaný, přijíždí roku 1931 do Mexika, kde hodlá natočit svůj další snímek. Průvodcem se mu stane Palomino Canedo, který ho ovšem spíše než do tajů města Guanajuata zasvětí do tajů lásky mezi muži.

Film Ejzenštejn v Guanajuatu, jenž svým názvem připomíná spíše jazykolam, se stane pochoutkou především pro zaryté cinefily, jelikož je skrz naskrz prošpikovaný odkazy na filmy skutečného mistra kinematografie Sergeje Ejzenštejna, jehož osudy je inspirován. V režii vždy originálního Petera Greenawaye se navíc film mění ve výbuch barevné taškařice, jež ovšem místy ztrácí dech a zoufale nudí. Ve finále se tak tento snímek nestává takovým majstrštykem, jak bylo zřejmě zamýšleno.

7/10

Originální trailer filmu Ejzenštejn v Guanajuatu
Navždy pannou – když se vítězný rovná nejlepší

I když je film Navždy pannou smyšleným příběhem, jeho výchozí bod lze vystopovat v reálné komunitě albánské společnosti. V zapadlé vesničce v zasněžených horách se o rovnoprávnosti mezi pohlavími rozhodně mluvit nedá. Ženy tu mají podřadnou roli, nicméně existuje nepsané právo, dle kterého se mohou rozhodnout zachovat si svou počestnost, žít jako panny, zatímco se budou oblékat a žít jako muži. Právě takový osud si zvolila i hlavní hrdinka filmu Hana, která se stává Markem.

Alba Rohrwacher ve filmu  / Vergine giurataCelovečerní debut italské režisérky Laury Bispuri se nese v hloubavém duchu, kdy obrazy vysvětlují vnitřní motivace postav víc než slova. Zvláštní pozornost si zaslouží překrásná kamera, která zachycuje okouzlující obrazy především v části natáčené v albánských horách. Alba Rohrwacher zase nenásilně a věrohodně zachycuje vnitřní boj, jež se odehrává v postavě Hany/Marka.

Sexualita zde má vskutku komplikované postavení. Hana, která musela popřít svou ženskost a žít jako muž, se vydává za svou sestrou do Itálie, kde postupně znovuobjevuje a zvyká si na své ženství. Téma vítězného snímku rovněž poukazuje na trend započatý již například loňským vítězným filmem Mezipater, Něco se musí zlomit. Tento trend naznačuje, že kinematografie se již jakžtakž poprala s coming-outem gayů a leseb, přičemž nyní se potřebuje vypořádat s trans tématikou.

Právě Navždy pannou se s otázkou lidské sexuality vypořádává po svém, přesvědčivě a nenuceně. Není zvykem, aby vítězné filmy byly vždy těmi nejlepšími, ale v případě letošního vítězného snímku se nemůžu ubránit pocitu, že přívlastek vítězný je ekvivalentem pro nejlepší.

9/10

Originální trailer filmu Navždy pannou

P.S. Jako zakončovací snímek byla uvedena retrospektivní Dětská hodinka z roku 1961 s Audrey Hepburn a Shirley MacLaine v hlavních rolích. Film o dvou učitelkách, jež jsou nařčeny z toho, že spolu mají aféru, byl na dobu svého vzniku nezvykle otevřený a odvážný. Ač se (nejen) filmy v zobrazování lidské sexuality signifikantně posunuly, Dětská hodinka má i v roce 2015 stále co nabídnout. Až tedy budete přesyceni Audrey Hepburn v romantických komediích jako Snídaně u Tiffanyho či Prázdniny v Římě, pusťte si ji například právě v Dětské hodince. Odvděčí se vám výborným výkonem v nestárnoucí queer klasice.

Originální trailer filmu Dětská hodinka


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY