DVD: Chrysalis

Vydáno: 09.02.2011 14:00 - Kateřina Samková | foto: Facebook tvůrce

Futuristický francouzský thriller z velmi blízké budoucnosti, ve kterém výrazně vítězí forma nad obsahem. Ze zajímavého námětu mohlo vzniknout strhující sci-fi, dočkali jsme se ale jen vizuálně precizní podívané.
Ocitáme se v Paříži blízké budoucnosti, po ulicích se prohánějí futuristická auta, architektura také dosáhla jistého pokroku a v nemocnicích se operuje pomocí robotů třeba i přes polovinu planety. Jednou z nejuznávanějších lékařek je profesorka Brügenová, specializující se na kardiochirurgii, která vlastní soukromou kliniku a jejíž dcera téměř přijde o život při ošklivé autonehodě. Matka se nehodlá smířit s osudem a udělá všechno pro to, aby pro sebe dceru zachránila, a to i za cenu úpravy jejích myšlenek podivným strojem, který tak úplně nemá být v jejím vlastnictví.
Deprimovaný policista, kterému tajemný zločinec zastřelil ženu a parťáka, se usilovně snaží vypátrat vraha svých nejbližších vypátrat. Spolu se svojí novou parťačkou, která se bezvýsledně snaží s Hoffmanem spřátelit, jsou na stopě tajemného cizince. Vyšetřování je dovede až do nemocnice doktorky Brügenové, se kterou zřejmě bulharský kriminálník spolupracuje, otázkou ale zůstává jak a jak mu něco dokázat. Hoffman mezitím neustále zpytuje svoje svědomí, v příšeří svého bytu se snaží zapomenout na svoji mrtvou lásku, zatímco my můžeme sledovat chladné záběry na jeho tvář a předvídat, jak velé tohle divadlo dopadne.
Námět filmu je opravdu zajímavý: přístroj, který dokáže ukládat a přenášet myšlenky, nabízí nesčetné možnosti k využití. K naší smůle se ale scénáristům nepovedlo veškerý potenciál, který byl k dispozici, využít a z příběhu tak zbylo jen prachobyčejné krimi s jedním zhrzeným policistou, novou parťačkou snažící se mu vetřít do přízně, zloduchem z východu a šílenou vědkyní. Ani režisér (který se i spolupodílel na scénáři) nedokázal na poměrně krátkém prostoru udržet, nebo spíš i vytvořit nějaké tempo a splodil tak jednu obrovskou, hodinu a půl dlouhou nudu na kterou se ale dobře dívá. Je to obrovská škoda, protože technická a hlavně vizuální stránka je opravdovou lahůdkou. Skvělá kamera se studenými filtry je chladně dokonalá a stejně tak se tvůrcům povedla i výprava. Výborný je i představitel hlavní role policisty Hoffmanna a tím spíš zamrzí, že tvůrci tuto šanci takovým způsobem zmařili.
Francouzi dokazují, že i v Evropě se dají natočit vizuálně zajímavé výpravné sci-fi, ale příště by se měl radši látky uchopit šikovnější scénárista a režisér. V každém případě jde ale o zajímavý příslib do budoucna a třeba se časem dočkámě nějaké bomby.
DVD kromě upoutávek ne jiné filmy neobsahuje žádné bonusy, což trochu zamrzí – například nějaký krátký film o filmu by u tohoto typu snímku rozhodně nebyl na škodu.
TECHNICKÁ SPECIFIKACE
Jazyk: 5.1 Dolby Digital čeština, 5.1 Dolby Digital francouzština
Titulky: české
Obraz: 16:9



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY