Queer film festival Mezipatra rozdal filmové ceny

Vydáno: 15.11.2015 17:00 - Pavel Bárta | foto: facebook tvůrce

16. ročník festivalu Mezipatra představil 66 filmů s queer tématikou, z nichž dvě odborné poroty vybraly vítězné snímky. Nejen o nich, ale též o statistice pražské části letošního ročníku se dočtete v článku.
Alba Rohrwacher ve filmu  / Vergine giurataHlavní cenu festivalu si odneslo působivé drama Navždy pannou italské režisérky Laury Bispuri, jehož děj je zasazen do (sněhem) zapadlé albánské vesnice, v níž žena podle zvykového práva může žít jako muž, přičemž se ale musí navždy vzdát fyzické lásky – zůstává tak, jak napovídá název, navždy pannou. Hlavní hrdinka snímku Hana, která se rozhodla stát Markem, se po letech vydává za svou sestrou do Itálie, kde se snaží znovu nabýt svou původní identitu. Film zaujme především vynikajícím výkonem italské herečky Alby Rohrwacher v roli Hany/Marka, krásnou kamerou a hloubavou atmosférou.

Zvláštní uznání hlavní porota udělila francouzskému dramatu Kam padá stín o trans prostitutce Mirindě, která se potlouká v zapadlých uličkách kambodžského hlavního města Pnompenh. Porota označila snímek jako „intenzivní a hluboko pod kůži se zarývající zážitek.“ Stejně jako ve vítězném filmu si i zde zaslouží pochvalu představitel hlavní role, herec David D'Ingeo.

Cenu pro nejlepší krátký film obdržel švédský snímek s vyčerpávajícím názvem 09:55 - 11:05, Ingrid Ekman, bytem Bergsgatan 4B, jehož nejdůležitějším poselstvím je, že právo milovat je nezpochybnitelné v jakémkoli věku.

Zvláštní uznání získal od studentské poroty krátký film Furiant českého režiséra Ondřeje Hudečka. I přestože se film odehrává v 19. století, nahlíží na sexualitu moderní perspektivou a zaujme především velice neotřelým střihem.

Pražská část Mezipater byla divácky velmi úspěšná – navštívilo ji téměř 8000 diváků. Festival nyní pokračuje v Brně až do 18. listopadu. Na slavnostním zakončení se pak vyhlásí i vítězný film divácké ceny. Regionální ozvěny festivalu Mezipatra pak budou následovat v Olomouci od 18. do 22. listopadu, a poprvé i v Liberci od 27. do 29. listopadu.

Na trailer vítězného snímku letošního ročníku Mezipater se můžete podívat níže.

Originální trailer filmu Navždy pannou


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY