TV tipy: Postradatelní lovci mafie nahánějí prince a pruďase

Vydáno: 13.11.2015 08:46 - Vratislav Šálek | foto: Lionsgate

Zajímavý mix odlehčených i vážnějších snímků různých žánrů nabídne v tomto týdnu televizní program. Vedle dvou dokumentů, několika dětských filmů a pohádkové parodie tak uvidíte třeba Lovce mafie nebo třetí Expendables.
Gangster Squad - Lovci mafie (Gangster Squad) (pátek 13. 11., Nova, 22.05 - 00.10 / sobota 14. 11., Nova Cinema, 01.20 - 03.10)

Plakát filmu Gangster Squad - Lovci mafie / Gangster SquadDva roky staré kriminální drama v době své premiéry finančně propadlo a většinu diváků zcela neuspokojilo. Je to dáno tím, že režírující Ruben Fleischer selhal zejména v tom, že prapodivně namíchal film noir s klasickou gangsterkou a akční krimi a vše se pokusil přizpůsobit modernímu divákovi odchovanému komiksy a videohrami. Navíc pracoval s povrchním příběhem a víceméně nezajímavými postavami. Na úrovni lehkého nadprůměru tak snímek drží zdařilá vizuální stránka, solidní akce, zajímavá výprava a spolehlivé obsazení, v němž nechybí Ryan Gosling, Emma Stone, Sean Penn, Josh Brolin, Giovanni Ribisi nebo Nick Nolte. Více o této jednohubce prozradí naše recenze.

Synopse: V roce 1949 vládne v Los Angeles nelítostný a krutý Mickey Cohen (Sean Penn). Řídí v podstatě veškerý nelegální obchod s drogami a zbraněmi, prostituci a sázky. Má pod kontrolou i policisty a místní politickou elitu. Nikdo se mu nedokáže vzepřít. Jedinou výjimku tvoří tajná jednotka losangeleské policie, kterou společně vedou John O´Mara (Josh Brolin) a Jerry Wooters (Ryan Gosling), kteří by rádi Mickeyho dopadli a postavili před soud. Nevzali si na sebe ale moc těžké břemeno?

Zajímavost: Penn trávil kvůli masce každé ráno tři hodiny v maskérně.

Český trailer filmu Gangster Squad - Lovci mafie / Gangster Squad
Řeka čaruje (sobota 14. 11., ČT1, 15.10 - 16.40 / neděle 15. 11., 07.10 - 08.45)

Plakát filmu  / Řeka čarujePoetická československá komedie částečně ještě zachovává kouzlo podobných prvorepublikových žánrovek, tehdy samostatně debutující režisér a scenárista Václav Krška už do ní ale ukryl symboly radosti z konce války a nové svobody a neopomněl ani melancholickou atmosféru ztraceného mládí. Díky nádherné kameře, lyrické náladě a pohádkovým motivům navíc dosáhl těžce interpretovaného zážitku, který je divácky hodně individuální. V hlavní roli exceluje František Hanus, vedle něhož se nezratili ani Jindřich Plachta a Růžena Šlemrová. Škoda jen zbytečného množství postav.

Synopse: Kvůli panovačné manželce (Růžena Šlemrová) ztrácí stárnoucí Leopold (František Hanus) chuť do života. Návrat do rodného kraje v okolí Sázavy ho ale natolik změní, že se rozhodne zkusit vše znovu. Zázračně omládne a začne užívat radostí života.

Zajímavost: Režisér začal film natáčet ještě za okupace, jeho práce byla ale záměrně zdržována a premiéra proběhla až v lednu 1946.

Ukázka z filmu Řeka čaruje
Expendables: Postradatelní 3 (The Expendables 3) (sobota 14. 11., Nova, 22.00 - 00.20 / neděle 15. 11., Nova Cinema, 02.20 - 04.40)

Český plakát filmu Expendables: Postradatelní 3 / The Expendables 3Třetí pokračování akčního filmu s hereckými legendami žánru už není tak svěží jako předchozí dvě, pozornost si nicméně zaslouží. Režírující Patrick Hughes zaujme temnější atmosférou a osobnějším příběhem a vyváženým tempem akce a dialogů. Horší už je to se stopáží, která je přetažená, snahou "starou gardu" doplnit mladou krví, která je zoufale nevýrazná a také s absencí jakéhokoli zapamatovatelnějšího momentu. V obsazení pochopitelně nesmí chybět Sylvester StalloneJason Statham, Jet Li a Dolph Lundgren, k nimž se tentokráte přidávají třeba výborný Mel Gibson, Wesley Snipes a zábavný Antonio Banderas. Více informací hledejte v naší recenzi a makrorecenzi.

Synopse: Conrad Stonebanks (Mel Gibson) stál přímo u zrodu týmu Expendables, jenže posléze se z něho stal odpadlík a dokonce objekt pro zabití. Nicméně přežil a teď má bezskrupulózní obchodník se zbraněmi jediný cíl. Celý tým vysloužilých bojovníků sprovodit ze světa. Expendables jde samozřejmě o úplně opačnou věc. Tentokrát to bude osobní.

Zajímavost: Natáčení trvalo šestapadesát dní.

Český trailer filmu Expendables: Postradatelní 3 / The Expendables 3
Princ a pruďas (Your Highness) (sobota 14. 11., Prima Cool, 22.05 - 00.10 / neděle 15. 11., 01.50 - 03.25)

Plakát filmu Princ a pruďas / Your HighnessDobrodružná komedie je přijímána dost nejednoznačně a její hodnocení v zahraničí je mnohem horší než u nás. Příčinou je nepochybně to, že režírující David Gordon Green si dělá legraci z typicky pohádkových klišé a používá k tomu většinou fekální a vulgární humor, což ne každému sedne. Děj tu moc neexistuje a celé je to dost epizodické a často se vtipy opakují a zacházejí za hranu přijatelnosti. V hlavních rolích se objeví záměrně přehrávající James Franco, výborný Danny McBride a sexy Natalie Portman. O snímku, který potěší spíše ty, kteří klasické pohádky nevyhledávají, se více dočtete v naší recenzi.

Synopse: Princ Thadeous (Danny McBride) se celý den jen válí a závidí bratrovi, princi Fabiousovi (James Franco) slávu a sličnou dívku (Zooey Deschanel), kterou si přivezl z jedné výpravy. Než ale dojde k jejich svatbě, objeví se zlý čaroděj Leezar (Justin Theroux) a děvče unese. Fabious se ho samozřejmě vydává zachránit, jenže jeho otec mu vnutí Thadeouse, který vůbec netuší, jak se zachází se zbraní ani jak se na podobné výpravě chovat. První problémy tak na sebe nenechají dlouho čekat.

Zajímavost: Většina dialogů byla improvizovaná.

Český trailer filmu Princ a pruďas
Měsíčňan (Der Mondmann) (neděle 15. 11., ČT :D, 09.20 - 10.55)

Plakát filmu Měsíčňan / Der MondmannSkoro neznámé francouzsko-německo-irské animované sci-fi nepatří k těm prvoplánově líbívým, ale nabízí i zajímavé, ačkoli složitě rozklíčovatelné poselství. Režírující duo Stephan Schesch a Sarah Clara Weber se netají inspirací slavnými filmy a zaujmou krásnou, nápaditou a typicky francouzskou animací, sympatickým hlavním hrdinou a celkovou atmosférou. Pozitivem je i to, že krom dětí se pobaví i rodiče, jimž udělá radost několik popkulturních odkazů a jakási filozofická rovina celého příběhu. Je možná trochu škoda, že těch úvah je přece jen příliš a tempo není nejsvižnější, jako příjemná rodinná podívaná ale film v klidu obstojí.

Synopse: Znuděný Měsíčňan se pomocí ocasu komety dostane na Zemi a začne objevovat její krásy. Jenže jeho absence v rodné domovině způsobí, že všechny děti nemohou spát. Proto je důležité ho najít a vrátit zpět tam, kam patří.

Zajímavost: Snímek je natočen na motivy románu Tomiho Ungerera.

Originální trailer filmu Měsíčňan / Der Mondmann
Pětka s hvězdičkou (neděle 15. 11., Nova, 15.00 - 16.35 / pondělí 16. 11., Nova Cinema, 13.25 - 14.55)

Plakát filmu  / Pětka s hvězdičkouMéně vysílaná československá rodinná komedie patří k tomu lepšímu, co v daném žánru za minulého režimu vzniklo. Režírující Miroslav Balajka tedy nepřináší nic nového, ale spoléhá se na jistotu v podobě pohodové atmosféry, sympatického obsazení, jemuž krom dětských představitelů vévodí výborný Jan Hartl a poetického a krásného prostředí moravského venkova. Nechybí ani potřebný výchovný apel a potěší i krátká stopáž. Neoriginální, ale příjemný snímek, který může pro někoho znamenat určitou nostalgii.

Synopse: V jihomoravské obci Čejkovice žije mimo jiné i nerozlučná pětice sedmáků, která se od sebe nehne na krok a zažívá typicky dětská dobrodružství. Právě těchto pět chlapců ovlivní život nového učitele Petra Mikeše (Jan Hartl), jemuž nechtíc připravují jednu katastrofu za druhou.

Zajímavost: Film je adaptací stejnojmenné knihy Jiřího Jilíka, který v ní popsal své zkušenosti z působení na jedné moravské základní škole.

Ukázka z filmu Pětka s hvězdičkou
Krakonoš a lyžníci (neděle 15. 11., Nova, 16.35 - 18.10 / pondělí 16. 11., Nova Cinema, 15.20 - 16.50)

Plakát filmu  / Krakonoš a lyžníciV podstatě československá klasika těží z toho, že je nahlížena dětským úhlem pohledu, čímž snadno obhájí častou idealizaci postav a naivitu děje. Režisérka Věra Plívová-Šimková se v ní navíc vrátila do dob začátku století a průkopníků lyžování v českých zemích, takže zaujme i nostalgickou atmosférou a krásnými lokacemi zasněžených Krkonoš. Přeslechnout nejde ani fantastická hudba Petra Hapky, v obsazení pak nepřehlédnete výtečné Karla Heřmánka a Ondřeje Havelku. I díky střídmé stopáži tu příliš chyb nenajdete a naladíte-li se na tu správnou vlnu, užijete si i notnou dávku optimismu.

Synopse: Matěj (Jan Kreidl), Jeník (Milan Padalík) a Francek (Michal Dymek) vypomáhají ve sklářských hutích a financové honí v hlubokém sněhu pašeráka (Karel Heřmánek), který jim uniká na lyžích, zcela novém vynálezu dovezeném z Norska. Jednoho dne pašeráka potkají i kluci, pro ně ale ztělesňuje ideálního Krakonoše - pána hor.

Zajímavost: Přímo při natáčení zemřel Václav Lohniský.

Ukázka z filmu Krakonoš a lyžníci
Sbohem, příteli (Adieu l'ami) (neděle 15. 11., ČT2, 20.00 - 21.55)

Plakát filmu Sbohem, příteli / Adieu l'amiFrancouzsko-italský dobrodružný snímek nejvíc doplácí na extrémně pomalé tempo a nevyvážený příběh. Režírující Jean Herman si totiž napsal scénář s rozvláčným a zmateným rozjezdem, v němž nechybí ani logické nedostatky. Postupem času ale relativně strhne, nabídne skvělou atmosféru, výtečnou hudbu i některé perfektně vymyšlené a zrealizované scény, aby na konci trošku zklamal nevýrazným zakončením. Jednoznačným lákadlem je ovšem obsazení, v němž hrají prim legendární Alain Delon a Charles Bronson, jimž skvěle přihrává i Bernard Fresson. Něco pro milovníky evropských kriminálek.

Synopse: Dino (Alain Delon) a Franz (Charles Bronson) spolu kdysi sloužili u francouzské cizinecké legie, posléze se ale každý vydal vlastní cestou. Po dlouhých letech se znovu potkávají, když chtějí vyloupit stejný trezor. K jejich překvapení ale zjistí, že rychlejší byly ženské lupičky, což si pochopitelně nemohou nechat líbit.

Zajímavost: Natáčení provázela značná rivalita obou hlavních hvězd.

Originální trailer filmu Sbohem, příteli / Adieu l´ami
Jak vzbudit Šípkovou Růženku (Waking Sleeping Beauty) (úterý 17. 11., Prima, 07.45 - 09.40)

Plakát filmu Jak vzbudit Šípkovou Růženku / Waking Sleeping BeautyU nás prakticky neznámý, v zahraničí však velmi dobře hodnocený dokument, je zajímavým portrétem studia Walta Disneyho. Režírující Don Hahn v něm nechává mluvit všechny jeho významné představitele, kteří objasňují, jak strastiplnou cestu museli všichni ujít, aby zachovali důstojnost odkazu svého zakladatele. Vesměs jde o klasický dokument plný tzv. mluvících hlav a je potřeba už o tvorbě studia něco znát, na druhou stranu se ale dozvíte mnoho zajímavostí a na většinu filmů se pak budete dívat trošku jinak. Výrazným nedostatkem je jen to, že o méně úspěšném období v letech nedávných se tu vůbec nemluví. O sváteční den se vyplatí si přivstat.

Synopse: Studio Walta Disneyho nemělo vždy na růžích ustláno. Po fenomenálním úspěchu prvního barevného animovaného fimu následovaly sice další a další, v padesátých letech ale začal přebírat vládu film hraný a studio tak muselo změnit strategii.

Zajímavost: Film sleduje převážně éru v letech 1984 - 1994.

Originální trailer filmu Jak vzbudit Šípkovou Růženku / Waking Sleeping Beauty
Vrahem z povolání - Utrpení soudce Karla Vaše (středa 18. 11., ČT2, 22.25 - 23.50)

Plakát filmu  / Vrahem z povolání - Utrpení soudce Karla VašeDokumentární portrét slavného komunistického soudce a prokurátora má silnou vypovídací hodnotu, jen jeho realizace není tak zdařilá, jak mohla být. Režírující dvojice Jan Bělohlavý a Pavel Paleček se rozhodla autentické výpovědi doplnit hranými pasážemi, které nejsou příliš povedené, čímž je lehce devalvuje. Někdy také sklouzává k bulvárnímu uchopení problematiky a účelovému sestříhání, po většinu času ale naštěstí nenudí a odkrývají zrůdnost sledované osoby i celého režimu, jemuž oddaně sloužil. Jen je malinko škoda, že Karel Vaš tu nemluví víc a není tolik konfrontován. Jako základní studijní materiál a připomínka děsivých časů ale snímek plně postačí.

Synopse: JUDr. PhDr. Karel Vaš, Csc. pomohl jako soudce a prokurátor v polovině padesátých let minulého století na smrt více než dvaceti nevinným lidem a stovkám k dlouholetým trestům. S natočením filmu souhlasil a pokusil se v něm své zvrácené činy obhájit. Dokáže obstát?

Zajímavost: Rozhovor s hlavním aktérem prý trval osm a půl hodiny bez jediné přestávky.

Originální trailer filmu Vrahem z povolání - Utrpení soudce Karla Vaše


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY