Kinopremiéry: Steve Jobs má husí kůži, když vymýšlí prdící prášek

Vydáno: 11.11.2015 09:13 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Ačkoli kina obohatí tento týden hned osm novinek, "většinové" diváky zaujmou nanejvýš tři. Největší boj o jejich přízeň rozhodně svedou seriózní a ambiciózní životopisné drama Steve Jobs a rodinná komedie Husí kůže.
Steve Jobs (Steve Jobs) (CinemArt)

Český plakát filmu Steve Jobs / Steve JobsPo dvou letech znovu přichází do kin drama o životě kontroverzního zakladatele firmy Apple, tentokrát jde ale o mnohem ambicióznější a očekávanější záležitost. Režie se chopil zkušený a oscarový Danny Boyle, scénář napsal oceňovaný Aaron Sorkin a v hlavní roli se objeví oblíbený Michael Fassbender, z čehož si lze odvodit, že bychom měli očekávat konverzační a formálně vytříbenou podívanou, která bude vyžadovat plnou diváckou pozornost. V dalších rolích pak uvidíte třeba Kate Winslet, Setha Rogena nebo Jeffa Danielse. Že to celé stojí za to, vám potvrdí naše nadšená recenze.

Synopse: Poprvé potkáváme Steva Jobse (Michael Fassbender) v polovině osmdesátých let, kdy na trh uvedl Macintosh. Je to "monstrum", které šikanuje své podřízené za neplnění nesplnitelných příkazů, ponižuje matku (Katherine Waterston) své dcery, jejíž otcovství neuznává, do krve se hádá se svou pravou rukou Joannou Hoffman (Kate Winslet), dokud nedosáhne svého. Jenže zároveň je to vizionář, který vidí dál než všichni ostatní.

Zajímavost: Film je rozdělen na tři části, z nichž každá je natočena jinak - scény z roku 1984 na 16mm film, z roku 1988 na 35mm film a z roku 1998 pak na HD kameru.

Oficiální český trailer filmu Steve Jobs / Steve Jobs
Husí kůže (Goosebumps) (Falcon)

Český plakát filmu Husí kůže / GoosebumpsV zámoří komerčně velice úspěšná hororová komedie míří i do našich kin, otázkou ovšem je, jak se jí tam bude dařit. Autor předlohy R.L. Stine totiž u nás není až tak známý jako ve své domovině a ani rodinné horory tu nejsou tolik populární. Režii obstaral Rob Letterman a z větších jmen se v hlavní roli objeví jen Jack Black. Asi se není co divit, že tuzemské ohlasy jsou méně nadšené (třeba jako naše recenze) než ty zahraniční a mluví spíše o průměrnější záležitosti, která rychle vyšumí. Uvidíme, zda se to po premiéře nějak zásadně změní.

Synopse: Zach Cooper (Dylan Minnette) se přestěhoval z velkoměsta do malého městečka, z čehož není vůbec nadšený. Brzy se ale seznámí s krásnou Hannah (Odeya Rush), která žije v sousedství a hned je mu lépe. Jejím otcem je ovšem R. L. Stine (Jack Black), autor série bestsellerů s názvem Husí kůže. Netrvá dlouho a ukáže se, že existují důvody, proč je takový podivín.

Zajímavost: Ve skutečnosti má autor knižní série syna jménem Matthew.

Český trailer filmu Husí kůže / Goosebumps
Otcové a dcery (Fathers and Daughters) (Bioscop)

Český plakát filmu Otcové a dcery / Fathers and DaughtersAmericko-italské drama je jednou velkou neznámou a jen stěží lze odhadovat, co vlastně bude moci nabídnout. Synopse vypadá dost standardně, nicméně jméno režírujícího Gabriela Muccina určitou naději v kvalitní počin dává. Pomoci by mu mohlo i obsazení, které vypadá skvostně, a v němž nechybí Russell Crowe, Amanda Seyfried, Diane Kruger, Quvenzhané Wallis nebo Octavia Spencer. Moc ohlasů zatím neexistuje, nepříliš hodnocení se ale pohybuje někde na hranici lehkého nadprůměru. Tak snad to nebude žádný laciný "doják".

Synopse: Jake Davis (Russell Crowe) je slavný spisovatel, držitel Pullitzerovy ceny, který trpí depresemi a duševní poruchou. Po tragické smrti manželky se musí navíc sám starat o pětiletou dcerku Katie. Ačkoli se mu to daří, nedokáže zabránit tomu, aby dívka v dospělosti bojovala s vnitřními démony, které jí traumatické dětství přichystalo.

Zajímavost: Scénář tohoto filmu se v roce 2012 objevil na tzv. blacklistu, čili seznamu těch nejlepších nerealizovaných scénářů.

Český trailer filmu Otcové a dcery / Fathers and Daughters
Český plakát filmu Přeludy / VisionsPřeludy (Visions) (Indigo Film)

Americký nízkorozpočtový horor se veze na momentální oblibě žánru a pravděpodobně ničím nepřekvapí. Synopse vypadá dost předvídatelně, v obsazení neuvidíte žádnou slavnou tvář (těmi nejznámějšími jsou Isla Fisher a Eva Longoria) a ani filmografie režiséra Kevina Greuterta není nijak slibná. Vzhledem k tomu, že do kina se půjdou podívat v drtivé většině opravdu jen fandové hrůzy a děsu, nemá smysl na cokoli lákat (když navíc ani není na co).

Synopse: Poté, co se těhotná Eveleigh (Isla Fisher) přestěhuje se svým manželem na vinici, kde chtějí začít nový život, začíná mít halucinace a v jejím životě se objevují přeludy.

Český trailer filmu Přeludy / Visions
Doktor Proctor a prdící prášek (Doktor Proktors prompepulver) (Film Europe)

Český plakát filmu Doktor Proctor a prdící prášek / Doktor Proktors prompepulverJo Nesbø je sice oblíbeným autorem temných detektivek, už méně lidí ale ví, že píše i bláznivé příběhy pro děti. Právě adaptace jednoho z nich nyní míří do kin a už název prozrazuje, že nepůjde o úplně standardní rodinnou podívanou. Ta se sice zatím netěší úplně pozitivním ohlasům, ale její hlavní téma je natolik bizarní a tak typicky severské, že nejspíš naláká nezanedbatelný počet diváků. Nikoho asi nepřekvapí, že režie se ujal takřka neznámý Arild Fröhlich a ani v obsazení neuvidíte žádnou slavnější tvář. Dost možná nejbizarnější podívaná tohoto týdne.

Synopse: Klučina jménem Bulík (Eilif Hellum Noraker) se přistěhoval do čtvrti v Oslo, kde žijí doktor Proktor (Kristoffer Joner) a dívka Líza (Emily Glaister). Podivín Proktor je slavný vynálezce a Bulík je rád, že se pohybuje v jeho blízkosti a brzy se stává jeho asistentem. Když zjistí, že nový vynález v podobě prášku proti prdění nefunguje, vnukne doktorovi myšlenku, že by měl vynalézt prášek fungující přesně opačně. Ani netuší, jakou revoluci tím způsobí.

Český trailer filmu Doktor Proctor a prdící prášek / Doktor Proktors prompepulver
Berani (Hrútar) (Aerofilms)

Český plakát filmu Berani / HrútarI toto islandské drama vypadá typicky seversky a na rozdíl od výše uvedeného se navíc pyšní i dosavadním kladným hodnocením a pozitivními komentáři. Režisér a scenárista Grímur Hakonarson tak pravděpodobně natočil snímek, kterým své vlasti ostudu neudělal a naopak jím potěšil všechny příznivce kinematografie ze severu Evropy. Ti budou mít dost možná i pocit autenticity, protože v obsazení se neobjeví jediná povědomá tvář. Není tak pochyb o tom, že ti, kteří se v podobných žánrovkách vyžívají, si i tuto najdou v programech klubových kin.

Synopse: Kiddi (Theódór Júlíusson) a Gummi (Sigurður Sigurjónsson) jsou bratři, kteří spolu už čtyřicet let nemluví a jediné, co společně sdílejí, je láska k ovcím. Jednoho dne pojme Gummi podezření, že Kiddiho výstavní beran je nakažen smrtelnou klusavkou. Jejich už tak vyhrocený vztah se tím ještě víc zkomplikuje a nad rodinným plemenem ovcí se stahují mračna.

Zajímavost: V obsazení jsou uváděny i ústřední ovce.

Český trailer filmu Berani / Hrútar
Ejzenštejn v Guanajuatu (Eisenstein in Guanajuato) (AČFK)

Český plakát filmu Ejzenštejn v Guanajuatu / Eisenstein in GuanajuatoKoprodukční komediální životopis je už podle svého titulu epizodkou ze života slavného sovětského režiséra. Jeho autorem je poměrně slavný Brit Peter Greenaway a podle dosavadních ohlasů je nesmírně důležité, zda jeho předešlou tvorbu alespoň trochu znáte. Pokud to bude vaše první zkušenost s tímhle filmařským svérázem, budete mnohem zmatenější, než pokud od něj máte něco nakoukáno. I z tohoto důvodu asi nemá smysl psát toho příliš moc a odstaveček zakončit konstatováním, že ani tady nikoho známějšího v obsazení neuvidíte.

Synopse: Sovětský režisér Sergej Ejzenštejn (Elmer Bäck) cestuje v roce 1931 do Mexika, kde hodlá natočit snímek Ať žije Mexiko! Příjíždí do města Guanajuato, kde se ho ujme místní průvodce. Filmař tu tak zažívá úzké propojení mezi láskou a smrtí.

Český trailer filmu Ejzenštejn v Guanajuatu / Eisenstein in Guanajuato
O patro níž (Un etaj mai jos) (Artcam)

Český plakát filmu O patro níž / Un etaj mai josKoprodukční evropské drama je určeno převážně festivalovým divákům a láká na zajímavý příběh s možným přesahem. Rumunský režisér a spoluscenárista Radu Muntean není pro festivalovou komunitu úplně neznámým pojmem a rumunské filmy se samy o sobě těší velké oblibě, takže své příznivce si určitě najde i tento. Moc ohlasů a komentářů dosud neexistuje, nicméně ty dostupné nejsou úplně nadšené a hovoří o sice civilní a uvěřitelné podívané, zároveň ale o trochu samoúčelném počinu a promarněném potenciálu.

Synopse: Pan Patrascu (Teodor Corban) žije rutinní život, z něhož ho jednoho dne vytrhne divoká hádka mezi mužem a ženou, kterou zaslechne za dveřmi bytu v druhém patře. Když je po všem, vyjde ven jeho soused Vali, jemuž kývne na pozdrav. Po návratu domů ale vidí, že před vchodem do domu se to hemží policisty a sousedy. Mladá žena z druhého patra byla totiž nalezena mrtvá. Jak se Patrascu zachová?

Oficiální český trailer filmu O patro níž / Un etaj mai jos


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY