Box Office: fantasy Petr Pan je dalším z obřích propadáků roku

Vydáno: 12.10.2015 07:00 - Martin Bubrín | foto: facebook tvůrce

Aktuální víkend v amerických kinech nesvědčil zejména dvěma novinkám - nákladnému fantasy blockbusteru Pan a také zážitkovému snímku Roberta Zemeckise Muž na laně. Marťan naopak opět táhne.
Matt Damon ve filmu Marťan / The MartianO víkendu se v amerických kinech dařilo stávajícím hitům předchozích týdnů, propadly naopak dvě novinky, které jednoduše nedokázaly navzdory atraktivním premisám naplnit kina diváky. První pozici opět po skoro rekordním otvíráku minulého týdne obhájilo s 37 miliony popularizační sci-fi Marťan, o něhož zájem opadl o pouhých 33%, a který to již dotáhl přes stomilionovou hranici jen v USA. Na dvojce pokračuje také nejúspěšnější zářijový animák všech dob, Hotel Transylvánie 2, který se s aktuálními 20 miliony od svého uvedení stále drží na předních příčkách žebříčku.

Třetí místo patří největší novince týdne, a to nákladnému fantasy blockbusteru Pan za 150 milionů dolarů, který opět ukázal, jak snadno se z ambiciózní hollywoodské megaprodukce může stát propadák. Novinka Joea Wrighta se již posunula z nabitého léta na letošní podzim, malá změna nicméně nepřinesla nic dobrého, protože i tak si hvězdně obsazený prequel klasického příběhu Petra Pana přišel na chabých 15 milionů dolarů, což je ještě níže, než předvídali odborníci. 

Hugh Jackman, Levi Miller ve filmu Pan / PanSnímek, kromě negativních recenzí, nedokázal zaujmout ani snaživou promo kampaní, protože ta ani nemohla stavět na ničem jiném než okoukaných CGI prostředích a podivných kostýmech. Pro Wrighta mohlo jít v případě úspěchu o pozvánku do první hollywoodské ligy, skromné tržby jej však (díkybohu) vrátí k méně okázalým a osobnějším látkám, které mu jistě svědčí více než nákladné studiové produkce, v nichž nakonec ani nejde poznat jeho osobitý styl.

Na dalších stupních žebříčku například pokračuje i odpočinková komedie Stážista se skoro 9 miliony, chválený temný thriller Sicario: Nájemný vrah se 7 miliony nebo YA adaptace Labyrint: Zkoušky ohněm. Pravý průšvih se nachází až na místě sedmém, kde se umístila novinka Roberta Zemeckise Muž na laně - životopisný film o slavném provazochodci natočený v zážitkovém formátu IMAX tento víkend expandoval do dvou a půl tisíce kin, výsledek byl nicméně tristní. 3,6 milionů dolarů za víkend je smutným příkladem vyčpělého Zemeckisova jména a také ukázkový nezájem o titul, který není svázán s nějakou větší značkou nebo franšízou. Studio Sony ale na něm nejspíše neprodělá, a to kvůli relativně nízkému rozpočtu 35 milionů.

Joseph Gordon-Levitt ve filmu Muž na laně / The WalkKromě zbytku filmů, jejichž seznam najdete níže, byl v limitovaných čtyřech kinech uveden také životopisný Steve Jobs, který trhal rekordy s průměrnými tržbami na jedno kino (130 tisíc dolarů). Dá se čekat, že snímek v příštích týdnech čekají velké věci (do široké distribuce jde až za dva týdny).

Příští víkend však bude v kinech narváno, protože si své diváky pokusí rozdělit rovnou čtveřice novinek - thriller Stevena Spielberga Most špiónů, gotický horor Guillerma del Tora Purpurový vrch, dětská fantasy Husí kůže a drama Woodlawn

BOX OFFICE: VÍKEND OD 9. 10. 2015

 1. Marťan 37 mil.
 2. Hotel Transylvánie 2 20,3 mil.
 3. Pan 15,5 mil. (novinka)
 4. Stážista 8,7 mil.
 5. Sicario: Nájemný vrah 7,4 mil.
 6. Labyrint: Zkoušky ohněm 5,3 mil.
 7. Muž na laně 3,7 mil.
 8. Black Mass: Špinavá hra 3,1 mil.
 9. Everest 3 mil.
10. The Visit 2,4 mil.

Tržby jsou uvedené v amerických dolarech. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami naleznete zde


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY