Za horizontem: Z for Zachariah - milostný trojúhelník v postapokalyptickém světě

Vydáno: 12.10.2015 17:00 - | foto: facebook tvůrce

V roce 2009 stálo Z for Zachariah na 26. místě mezi nejlepšími nerealizovanými scénáři. Mělo na této pozici být ponecháno, nebo je dobře, že si námětu konečně někdo povšiml?

Z for ZachariahRecenzoval/a dne 12.10.2015 17:00. V roce 2009 stálo Z for Zachariah na 26. místě mezi nejlepšími nerealizovanými scénáři. Mělo na této pozici být ponecháno, nebo je dobře, že si námětu konečně někdo povšiml? Hodnocení: 2
Z for Zachariah
Z for Zachariah
Drama
USA, 2015 , 98 min.

Režie: Craig Zobel
Scénář: Nissar Modi, Robert C. O'Brien
Kamera: Tim Orr
Herci: Chiwetel Ejiofor, Margot Robbie, Chris Pine


Hodnocení: 4/10
Z for Zachariah hodnocení na Kinobox.cz: 61.05 %
Dlouhou dobu visel scénář k této adaptaci knihy od Roberta C. O'Briena ve "skříni" spolu s dalšími nezrealizovanými scénáři. Práce scenáristy Nissara Modiho se nakonec ujal režisér Craig Zobel (Nařčení) a dopravil ho tento srpen do amerických kin. Oproti jeho předchozím čistě průměrným dílům se však Z for Zachariah dočkalo rozdílných ohlasů. Jedna půlka jej opěvuje, druhá zatracuje.

Chris Pine, Chiwetel Ejiofor, Margot Robbie ve filmu  / Z for ZachariahFilm je post-apokalyptickým sci-fi dramatem, v němž Země byla kontaminována neznámou látkou, jež se šíří vzduchem i vodou a vyvolává smrtelnou nemoc. Lidstvo po celé planětě tak rychle bylo vymíceno, až na Ann (Margot Robbie) žijící o samotě vysoko v horách, kam se nákaza nedostala. Když už si Ann začíná myslet, že se stala poslední žijící osobou na této planetě, potká Johna (Chiwetel Ejiofor) a rychle se mezi nimi jako domnívanou poslední dvojicí naživu vyvine silné pouto tvořené láskou. Příchod další přeživšího, Caleba (Chris Pine), však jejich pouto ohrozí...

Chyby najdeme už v samotné kostře filmu, který se jednoduše ubírá tím špatným směrem po vzoru knihy. Celkový námět má velký potenciál a dalo by se mu dodat trochu jiných rozměrů, kdyby nebyl pojat jako jednoduchá hollywoodská love story, kterými je svět přesycen. Vzniklý milostný trojúhelník mezi Ann, Johnem a Calebem jednoduše postrádá dynamiku či jakoukoliv logiku pro rozhodování postav a degraduje tak děj na úroveň Stmívání, protože prakticky pojednává pouze o žárlivosti dvou mužů a jedné hodně nerozhodné ženě.

Margot Robbie ve filmu  / Z for ZachariahAč už je Z for Zachariah po řemeslné stránce provedeno velmi kvalitně, objevuje se v něm další fatální chyba, kterou jsou herecké výkony. Na vině je spíše režisér a jeho požadavek na herce než oni sami, alespoň to tak působí. Všichni tu bohužel hrají bez projevu emocí. Působí chladně, neuvěřitelně, nelidsky a částečně až malátně či ospale. Okamžitě tak mizí dynamika a herecké výkony, na nichž se drama dá z velké části založit, tu také nic nezachrání. Pohřbení těchto talentů je tedy pro Zobela opravdu poslední kapkou.

I přes všechnu minimalističnost však snímek zaujme vizuálním pojetím, a kde už nic nepomáhá, občas vytahují nudu a špatné výkony krásné záběry přírody a pěkně vytvořené post-apokalyptické lokace. Škoda pak je, že dolů z Anniny chatky se do zničených měst podíváme jen jednou, asi na minutu, a tvůrci nevyužijí ani tuto možnost.

Chiwetel Ejiofor, Chris Pine, Margot Robbie ve filmu  / Z for ZachariahCelkem silně působí začátek, kde se jen pomálu mluví a film má trochu jiné vyznění, než když se začíná topit v nudě nekonečných a nesmyslných konverzací tří hrdinů jednoduše o ničem. Zvratu na konci, ani samotnému otevřenému konci se pak jakémukoliv vyznění nedostává a zanechává diváka lhostejným.

Dle mého názoru by bylo možná dobře, kdyby Z for Zachariah mezi nezrealizovanými scénáři zůstal. Film nepřináší nic nového, nudí a není v něm prakticky jediná stabilní součástka, o kterou by se zbytek mohl opřít. Názory mezi diváky mají však velmi různorodý ráz, takže bude nejlepší, pokud posoudíte sami.

Oficiální trailer filmu Z for Zachariah


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY