Za horizontem: Hugh Grant za katedrou v The Rewrite

Vydáno: 26.09.2015 12:00 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Poslední romantickou komedii režiséra a scenáristy Marca Lawrence The Rewite jsme u nás v kinech vidět nemohli. V tomto případě je to ale velká škoda. V hlavní roli zamilovaného profesora se objevil Hugh Grant.

Učitelem z nouzeRecenzoval/a Václav Limberk dne 26.09.2015 12:00. Poslední romantickou komedii režiséra a scenáristy Marca Lawrence The Rewite jsme u nás v kinech vidět nemohli. V tomto případě je to ale velká škoda. V hlavní roli zamilovaného profesora se objevil Hugh Grant. Hodnocení: 4
Upřímně řečeno jsem nikdy neviděl žádný film newyorského scenáristy a režiséra Marca Lawrence a až do zhlédnutí jeho zatím posledního filmu, romantické komedie The Rewrite, jsem o tomto tvůrci ani neslyšel. Romantické komedie zrovna nejsou moje parketa, stejně jako nejsem fanouškem anglického gentlemana Hugha Granta. Nicméně jsem fanoušek americké herečky Marisy Tomei už od doby, kdy si zahrála rozmazlenou dcerušku Sylvestera Stallonea v Oscarovi a o rok později zazářila jako temperamentní přítelkyně Joea Pesciho v Mém bratranci Vinnym. Takže jsem se na The Rewrite rozhodl podívat a vůbec jsem toho nelitoval.

Marisa Tomei, Hugh Grant ve filmu  / The RewriteKeith Michaels (Grant) je anglický scenárista, který kdysi slavil velký úspěch se svým scénářem pro film Paradise Misplaced, za který získal cenu americké akademie za nejlepší původní scénář. Od té doby se mu ale přestalo dařit a ani jeho agentka už pro něj nedokáže sehnat zajímavou práci v branži. Keith tak chtě nechtě musí brát, co se dá, a tak neochotně přijme místo učitele psaní scénářů na jedné menší univerzitě. Michaels svým příchodem způsobí hned rozruch díky svým neortodoxním výukovým metodám i svou prořízlou pusou, čímž si proti sobě poštve váženou profesorku anglické literatury (Allison Janney), i když místní ředitel (J. K. Simmons) s Michaelsem spíše sympatizuje. Uškodí mu také malá aférka s jednou z jeho studentek (Bella Heathcote). Do jeho třídy začne chodit i svobodná matka Holly (Tomei). Sám Keith je rozvedený a se svým synem se přes rok neviděl.

The Rewrite je romantickou komedií tak, jak si ji představuji. Má chytrý scénář plný vtipných i moudrých postřehů na téma život, vztahy a umění. Je svižně natočená a obejde se bez tuny sentimentu a balastu, který mi obvykle na podobném druhu filmů vadí. Hugh Grant je v roli vyžilého a lehce cynického profesora velmi příjemný a skoro neodolatelný. Jeho spor o Jane Austen s akademickou profesorkou je duchaplný a vtipný. Grantovi střední věk dost přidal na charismatu a už na mě nepůsobí jako ten přehnaně sympatický a dokonalý anglický gentleman. Tato jeho role se z této škatulky vymyká. 

Marisa Tomei, Hugh Grant ve filmu  / The RewriteRomantická linie je tu snesitelná. Nejedná se ani o příliš velkou lovestory, jen tak lehce romantickou komedii o postupně přibývajících sympatiích dvou rozdílných person, lehce vyžilého a unaveného scenáristy, který už vyšel z módy a svobodné matky, ženy, která si stále uchovává svůj pozitivní náhled na život, a která si vše tvrdě vydřela. Ideální role pro Marisu Tomei, která opět dokazuje, že z hereckého talentu i sympatičnosti jí věk nic neubral. 

The Rewrite je už čtvrtou spoluprácí mezi Lawrencem a Grantem a z tohoto tandemu se pomalu ale jistě stala po filmech Láska s výstrahouHudbu složil, slova napsal a Morganovi trvalá tvůrčí spolupráce. Je dost překvapivé, jak The Rewrite zapadlo. Všechny tři předchozí Lawrencovy filmy měly v Americe slušný komerční ohlas, největší Láska s výstrahou, ale o domácích tržbách The Rewrite se na webu imdb ani boxofficemojo nic nedovíte.

Vypadá to, jako by se mu nedostalo ani řádné premiéry v kinech. U nás je rovněž The Rewrite velkou neznámou. Neviděli jsme ho ani v kinech a nevyšel zatím ani na BD a DVD. Je to přitom tak chytrý, neokázalý a příjemný film.

Originální trailer filmu The Rewite


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY