Recenze: American Ultra - vyhulená akční komedie?

Vydáno: 13.09.2015 18:30 - | foto: facebook tvůrce

"Vyhulená akční komedie." To stojí na plakátech lákajících k novému filmu s Kristen Stewart a Jessem Eisenbergem - všechny tyto tři položky však nový film režiséra Nimy Nourizadeha rozhodně nesplňuje.

American UltraRecenzoval/a dne 13.09.2015 18:30. "Vyhulená akční komedie." To stojí na plakátech lákajících k novému filmu s Kristen Stewart a Jessem Eisenbergem - všechny tyto tři položky však nový film režiséra Nimy Nourizadeha rozhodně nesplňuje. Hodnocení: 2.5
Režisér Nima Nourizadeh se po debutu s komedií Projekt X o párty, která se lehce zvrhla, vrací s novým filmem nazvaným American Ultra. Tady opět kombinuje komedii s jiným žánrem, tentokráte akčním a příměsí romantiky. Předčila jeho novinka první počin a poučil se z minule vytýkaných chyb?

Kristen Stewart, Jesse Eisenberg ve filmu American Ultra / American UltraMike (Jesse Eisenberg) a Phoebe (Kristen Stewart) žijí poklidný život v malém městečku. Prodávají v malém obchodě s potravinami a hodně hulí trávu. Mike je celkově zajímavá osoba. Nemluví o své minulosti, kreslí komiksy a dostává záchvaty paniky, kdykoliv se pokusí opustit město. On ani Phoebe to zkrátka příliš neřeší, ale jednoho dne ho navštíví neznamá žena (Connie Britton) a říká mu nesmyslné věty. Ani nad tím Mike nějak nepřemýšlí, dokud na parkovišti se lžičkou nepřemůže dva ozbrozejné muže, kteří ho napadli.

Po akční stránce American Ultra funguje naprosto skvěle. Nejde o nic vyloženě inovativního, originalita by se asi dala připsat pouze nápadu na film, ale akce tu baví. Často jsou to totiž právě jen některé brutální smrti, které mají schopnost být ve filmu vtipné. Ať už totiž snímek slaví úspěch s akcí, velmi značně propadá jako komedie. Vtipy jednoduše nejsou, zasmějete se maximálně "jednou až dvakrát". Bohužel jsem si často nevšiml ani pokusů o vtip, jako by to Nourizadeh a scenárista Max Landis s komediální částí filmu vzdali.

Kristen Stewart, Topher Grace, Michael Papajohn ve filmu American Ultra / American UltraNedostatek humoru se však snaží zachraňovat hlavní duo Stewart a Eisenberg. Na plátně tvoří funkční a uvěřitelný pár, jemuž diváci mohou bez většího přemáhání fandit. Connie Britton v akci pak také má co předvést a pár jejích hlášek vám aspoň menší úsměv vykouzlí. S trapností ale hraničí postava Tophera Grace, jehož pokus o hlavního zloducha je asi tak otřesný, jako když se snažila zlodušku hrát Jessica Alba v Barely Lethal. Myslím, že i ti kdo zmíněný film neviděli, si dokážou to utrpení pro diváky představit.

Zmařený potenciál také nacházím po příběhové stránce, která mohla být o něco rozvinutější a komplikovanější. Místo toho se tvůrci rozhodli pro jednoduché probíjení se městem s očekávanými zvraty. Všechny ty bitky ovšem dobře zabraly, takže pokud se tu povedlo jen to, tak alespoň opravdu hodně dobře.

Na Projekt X tedy American Ultra pár bodů ztrácí, režisér Nourizadeh se nepoučil z předešle vytýkaných chyb, že přestože měl být i jeho debut komediální, vůbec tak nepůsobil. Zopakoval bohužel stejnou chybu, ale i tak byl schopen dodat ne špatný kousek, který si na nic nehraje a je příjemnou odpočinkovou zábavou. Ale ničím víc.


Oficiální trailer filmu American Ultra


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY