Preview: Muž na laně balancuje nad propastí

Vydáno: 20.09.2015 13:00 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Podle skutečné události francouzského provazochodce Philippa Petita natočil Robert Zemeckis životopisné drama Muž na laně. Petit se jako jediný člověk na světě "prošel" na laně mezi již neexistujícími věžemi WTC.
7. srpna 1974 byl spáchán "umělecký zločin století". Pachatelem byl francouzský vizionář, pouliční umělec, kapesní zloděj, provazochodec a především snílek, který by pro uskutečnění svého snu neváhal i zemřít – Philippe Petit. "Byla by to krásná smrt. Vždyť bych zemřel při provozování své vášně," říká dnes francouzský dobrodruh, který ilegálně přešel po ocelovém laně mezi dnes už neexistujícími newyorskými "dvojčaty", v té době nejvyššími budovami světa. Samotná příprava akce zabrala Petitovi a jeho skupině spolupracovníků osm měsíců. A právě tuto událost se rozhodl oscarový režisér Robert Zemeckis zdramatizovat a zhustit do podoby celovečerního filmu Muž na laně, který bude prvním od jeho posledního kousku, "leteckého" dramatu Let

Joseph Gordon-Levitt ve filmu Muž na laně / The WalkDvanáct lidí se prošlo po povrchu Měsíce, ale jen jediný člověk přešel nezměrnou prázdnotou mezi věžemi Světového obchodního centra, a v jeho stopách se již nikdy nikdo nebude mít možnost vydat. Petit (Joseph Gordon-Levitt) pod vedením svého mentora Papa Rudyho (Ben Kingsley) je se svými společníky a za asistence netradiční skupiny dobrovolníků z celého světa nucen překonávat nepopsatelné problémy a vypořádat se se zradami, neshodami i bezpočtem rizik, která uskutečnění celé akce ohrožují, mají-li mít šanci realizaci svého bláznivého plánu správně zorganizovat a následně také provést.

Na toto téma již před deseti lety vznikl krátký animovaný film The Man Who Walked Between the Towers a o tři roky později i oscarový dokument Muž na laně. Jelikož ale neexistují autentické záběry ze samotného Petitova provazochodeckého husarského kousku, nýbrž jen záběry z jeho příprav, které zúročil dokument, tak to je ideální startovní pozice pro mistra filmové magie, kterým je právě Zemeckis. Látka je to pro něj jako dělaná. Nikdy neměl problém jak s věrohodností triků umístěných do realistického prostředí (natáčení před green screen zde pochopitelně bylo nutností, a to nejen kvůli už neexistujícím dvojčatům), tak i s retro stylizací svých příběhů. Vzpomeňte třeba na Návrat do budoucnosti, kde se Marty McFly pohybuje v době mládí svých rodičů (50. léta) nebo na oscarového Forresta Gumpa, který se odehrává v době vietnamského konfliktu a "míchá" dohromady autentické záběry (a osobnosti) s těmi filmovými. 

Fotografie z filmu Muž na laně / The WalkCo tedy můžeme od Muže na laně čekat? Nepochybně se můžeme těšit na spektakulární "hloubkové" záběry, ze kterých běhá mráz po zádech a určitě také na celkově napínavý příběh, který by neměl spoléhat pouze na "to, jak to dopadne", ale především na samotný průběh akce. A také na sympaťáka Gordon-Levitta v hlavní roli. Vedle něj se v jeho herecké one man show objeví ještě Charlotte LebonMuž na laně bude mít premiéru šestadvacátého září na newyorském filmovém festivalu. Třicátého září pak bude mít první 3D projekce v kinech IMAX a do běžné distribuce pronikne devátého října. U nás se objeví o den dříve. 

Bude mít Zemeckisova celovečerní verze tohoto unikátního historického úkazu úspěch? Je tu zaděláno na potencionální oscarový a komerční hit? Muž na laně vypadá z traileru dostatečně přitažlivě a jeho jedinečný námět prostě musíte vidět. Zemeckisovo jméno je dostatečnou zárukou kvalitní podívané, a i když časy oscarového Forresta Gumpa jsou už nenávratně pryč, Muž na laně by měl být jedním z vrcholů filmového podzimu.

Muž na laně se začne procházet od 8. října 2015

Originální trailer filmu Muž na laně


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY