Stroj času: první a originální Bláznivá dovolená

Vydáno: 29.08.2015 13:00 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Na úplně první Bláznivou dovolenou se vydal Chevy Chase se svou rodinou Griswoldových před dvaatřiceti lety. Cestu z Chicaga do Los Angeles tehdy režíroval jeden z krotitelů duchů Harold Ramis.

Bláznivá dovolenáRecenzoval/a Václav Limberk dne 29.08.2015 13:00. Na úplně první Bláznivou dovolenou se vydal Chevy Chase se svou rodinou Griswoldových před dvaatřiceti lety. Cestu z Chicaga do Los Angeles tehdy režíroval jeden z krotitelů duchů Harold Ramis. Hodnocení: 4
Bláznivá dovolená
Vacation / National Lampoon's Vacation
Komedie / Romantický / Dobrodružný
USA, 1983 , 98 min.

Režie: Harold Ramis
Scénář: John Hughes
Kamera: Victor J. Kemper
Hudba: Ralph Burns
Herci: Chevy Chase, Beverly D'Angelo, Imogene Coca, Randy Quaid, Anthony Michael Hall, Dana Barron, Eddie Bracken, Brian Doyle-Murray, Miriam Flynn, James Keach, Eugene Levy, Frank McRae, John Candy, Christie Brinkley, Jane Krakowski


Hodnocení: 8/10
Bláznivá dovolená hodnocení na Kinobox.cz: 70.98 %
Zatímco kolega označil stejnojmenné volné pokračování Bláznivá dovolená jako "komediální utrpení roku", původní Bláznivá dovolená je typicky nenáročnou rodinnou osmdesátkovou komedií. Z dnešního pohledu jde opravdu o velmi krotkou, drsných vulgarit zbavenou, nenáročnou a přesto zábavnou a svěží podívanou. Natočil jí americký herec, scénárista a režisér Harold Ramis, který do hlavní role obsadil v osmdesátých letech mimořádně populárního komika, herce a přítele Chevyho Chase, s kterým si spolupráci vyzkoušel tři roky předtím na "golfařské" komedii Caddyshack.

Chevy Chase, Anthony Michael Hall, Beverly D'Angelo, Dana Barron ve filmu Bláznivá dovolená / Vacation / National Lampoon's Vacation Clark Griswold (Chase) chce strávit více času se svou ženou Ellen (Beverly D'Angelo) a dětmi Rustym (Anthony Michael Hall) a Audrey (Dana Barron). A tak se rozhodne, že koupí nový vůz a vydá se z domovského Chicaga (ve skutečnosti to bylo domovské město Harolda Ramise) napříč Spojenými státy až do velmi vzdáleného zábavního parku Walley World v LA. Ellen by raději letěla, ale Clark vidí cestu autem jako ideální způsob jak utužit rodinná pouta. Cestou se staví i v Kansasu u Elleniny sestřenice Catherine (Miriam Flynn) a jejího manžela Eddieho (Randy Quaid). Ti je na další cestu vybaví nepříjemnou tetičkou Ednou (Imogene Coca) a jejím psem, s kterým si Clark zrovna nepotyká (s tetičkou ostatně také ne). Mimoto ještě Clarka "stalkuje" krásná blondýna ve Ferrari (Christie Brinkley). Rodinku čeká nejedna nástraha a překážka. A to ještě netuší, že až přijedou do LA, tak...

O Bláznivé dovolené by v podstatě stačilo napsat to, co je napsáno v prvním odstavci. Jde o nenáročnou oddechovou komedii pro celou rodinu, a ačkoliv má eRkový rating především kvůli jazyku s několikerým použitím slůvka začínajícího na "f", jde ve srovnání s dnešními komediemi a s dnešními měřítky vůbec o tu nejneškodnější legraci pro předškolní děti. Časy se zkrátka mění rychle a měřítko toho, co je a co není dovolené a zakázané taky. Ale zpátky k filmu. Nápad na Bláznivou dovolenou vzešel z hlavy Johna Hughese, který scénář k filmu napsal podle své vlastní povídky "Vacation 58". V ní popsal vlastní dramaticky upravené zážitky z rodinného výletu do Disneylandu. V originálním názvu stojící slovní spojení "National Lampoon" pochází z názvu časopisu, v němž byla povídka publikována. 

Fotografie z filmu Bláznivá dovolená / Vacation / National Lampoon's Vacation Bláznivá dovolená měla v době své premiéry 29. července 1983 velký úspěch. Film za 15 milionů vydělal v USA něco přes 61 milionů a úspěch pomohl všem zúčastněným v jejich další kariéře. Velkou zásluhu na něm mělo kvalitní herecké obsazení s populárním Chevy Chasem v hlavní roli. Spolu s Billem Murrayem byl v osmdesátkách komediální hvězdou první velikosti, stejně jako jí byl Jim Carrey v letech devadesátých. Oproti komediálnímu hurikánu Chaseova ražení a v kontrastu k jeho výšce naopak stála maličká Beverly D´Angelo (Vlasy), která tu plní povinnou roli té "rozumné", která musí krotit manželovu neutuchající energii a náchylnost k menším či větším katastrofám. Památnou je například scéna Griswoldovy bouračky v poušti. V menší roli se na konci filmu objeví i další z tehdejších dobově oblíbených herců John Candy. K už beztak svižně ubíhajícímu ději ještě přispívá písničkový soundtrack s hlavní melodií frontmana Fleetwood Mac Lindsey Buckingham "Holiday Road".

Velký úspěch Bláznivé dovolené, kterou chválila i kritika, si vynutil několik pokračování, která měnila své herecké obsazení v dětských rolích, ale dvojice Chevy Chase a Beverly D´Angelo byla vždy stejná. V druhém filmu série Bláznivá dovolená v Evropě vystřídal Anthony Michael Halla v roli Rustyho Jason Lively, v třetím dílu Vánoční prázdniny si Griswoldovic děti zahráli Juliette Lewis a Johnny Galecki a v posledním "oficiálním" čtvrtém díle Bláznivá dovolená v Las Vegas si je zahráli Ethan Embry a Marisol Nichols. Televizní spin-off Bláznivá vánoční dovolená bratrance Edieho už se pak zaměřil na rodinu bratrance Eddieho a Chase ani D´Angelo v ní už nevystupují. Oba se objevili po letech ještě v kraťasu Hotel Hell Vacation (2010) a v aktuální verzi Bláznivé dovolené.

PS: Celá série příhod rodiny Griswoldových byla u nás dost populární krátce po roce 89, kdy se všechny tři první díly série objevily na pultu tehdejších videopůjčoven. Pamětníci si jistě vzpomenou.

Originální trailer filmu Bláznivá dovolená


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY