Festivalové ozvěny: Severské kultovní filmy

Vydáno: 27.08.2015 08:19 - Jan Varga | foto: facebook tvůrce

Skandinávský dům uvede v první polovině září ve spolupráci s pražským kinem Evald přehlídku severských kultovních filmů, tedy snímků, které jsou ve Skandinávii dobře známé, leč našinci dost možná doposud unikaly.
"Skandinávský dům působí jako kulturně vzdělávací centrum, jehož hlavním cílem je prezentace kultury zemí evropského Severu v České republice." Kromě přednášek, literárních besed, hudebních akcí a výstav pořádá i filmová promítání. Právě z tohoto soudku je akce nazvaná Severské kultovní filmy, jež proběhne v kině Evald od 2. do 11. září, kde budou vždy od sedmi hodin večer postupně uvedeny čtyři snímky z této přehlídky. A které že to jsou?

Fotografie z filmu Uuno Turhapuro slouží v armáděUuno Turhapuro slouží v armádě (Uuno Turhapuro armeijan leivissä, 1984) - bláznivá finská komedie, údajně nejpopulárnější díl ze série filmů o bizarních a nepředvídatelných dobrodružstvích hlavního hrdiny, který se v průběhu děje stane řezníkem, číšníkem, profesorem botaniky, tajným agentem i prezidentem Finska. Patrně severský ekvivalent českého Slunce, seno...

Fotografie z filmu Černý LaponecČerný laponec (Svidd neger, 2003) - norská komedie plná groteskových scének a ironie, v níž se hlavní hrdinka snaží vypořádat s otcem-alkoholikem a najít si ženicha. "Snímek je satirickým obrazem nezdravých jevů norské společnosti, zde reprezentovaných mimo jiné nezvládnutým vztahem k národnostním menšinám či ztrátou identity."

Fotografie z filmu Hubená SussieHubená Sussie (Smala Sussie, 2003) - švédský příspěvek v podobě gangsterské komedie, vyprávějící o chlapíkovi jménem Erik, který se vrací do rodného městečka, aby zde našel svou mladší sestru Sussie. Přitom však zjišťuje, že ve městě nezůstal kámen na kameni, a že z jeho obyvatel se stali mafiáni. Potkává jen samé gangstery, svérázné postavičky a neschopné místní policisty...

Fotografie z filmu Spi, děťátko, spiSpi, děťátko, spi (Se min kjole, 2009) - dánská road-movie o čtveřici dívek, které se vydají kradeným vozem napříč Dánskem za lepší budoucností. Během cesty se snaží zbavit drogové závislosti a traumat z minulosti a vykoumat, jak vlastně dál naložit se životem. Že by takové dánské Pusinky?

Všechny tyto filmy budete moci zhlédnout v kině Evald v následujících dnech:
2.9. 2015, 19:00 - Uuno Turhapuro slouží v armádě
3.9. 2015, 19:00 - Černý laponec
9.9. 2015, 19:00 - Hubená Sussie
11.9. 2015, 19:00 - Spi, děťátko, spi



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY