Stroj času: kultovní krimikomedie Sbal prachy a vypadni

Vydáno: 23.08.2015 13:46 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Kina momentálně brázdí povedená retro komedie Krycí jméno U.N.C.L.E. Její režisér Guy Ritchie zazářil přes noc jako kometa díky kultovní pecce Sbal prachy a vypadni, kterou vám zde připomeneme.

Sbal prachy a vypadniRecenzoval/a Václav Limberk dne 23.08.2015 13:46. Kina momentálně brázdí povedená retro komedie Krycí jméno U.N.C.L.E. Její režisér Guy Ritchie zazářil přes noc jako kometa díky kultovní pecce Sbal prachy a vypadni, kterou vám zde připomeneme. Hodnocení: 4
Sbal prachy a vypadni
Lock, Stock and Two Smoking Barrels
Thriller / Krimi
Velká Británie, 1998 , 107 min.

Režie: Guy Ritchie
Scénář: Guy Ritchie
Kamera: Tim Maurice-Jones
Hudba: David A. Hughes, John Murphy
Herci: Jason Flemyng, Dexter Fletcher, Nick Moran, Jason Statham, Steven Mackintosh, Nicholas Rowe, Nick Marcq, Charles Forbes, Vinnie Jones, Lenny McLean, Peter McNicholl, P.H. Moriarty, Frank Harper, Steve Sweeney, Huggy Leaver


Hodnocení: 8/10
Sbal prachy a vypadni hodnocení na Kinobox.cz: 80.64 %
Až do osmadvacátého srpna 1998 nikdo jméno Guy Ritchie neznal. To se změnilo toho dne, kdy měl premiéru jeho celovečerní debut Sbal prachy a vypadni (originální název Lock, Stock and Two Smoking Barrels byl podobně nepřeložitelný jako například Tarantinovi Reservoir Dogs). Guy Ritchie je typem filmového samouka, podobně jako právě zmíněný Tarantino, kterého k filmu nepřivedla studia na filmové škole (absolventské filmy ho prý nudily), ale obdiv k filmu jako takovému a konkrétně k legendárnímu westernu Butch Cassidy a Sundance Kid, díky kterému se rozhodl, že bude režisérem.

Fotografie z filmu Sbal prachy a vypadni / Lock, Stock and Two Smoking BarrelsNež se ale propracoval k celovečernímu debutu, dělal krátké promo videa pro kapely a reklamy. Z peněz, které vydělal, natočil v roce 1995 první krátkometrážní film The Hard Case, který je zároveň prequelem ke Sbal prachy a vypadni. Kraťas zaujal Stingovu ženu a producentku Trudie Styler, která se rozhodla, že zainvestuje do jeho celovečerního debutu. Jedním z producentů byl i Ritchieho přítel a budoucí režisér Matthew Vaughn. Nakonec se sehnalo osm set šedesát tisíc liber (1,35 mil. dolarů) a film vzniknul. Doma měl premiéru osmadvacátého srpna 1998, v USA pak až pátého března 1999 a konečně u nás až patnáctého července stejného roku, skoro rok po své britské premiéře.

Děj filmu je prakticky nemožné převyprávět a mělo by to stejně jen malou vypovídací hodnotu. Omezím se tentokrát jen na konstatování, že ve složitě propleteném ději figuruje celá řada postav, a všechny z nich se pohybují na hraně zákona. Žádné z nich nejsou kladné a jedná se o menší či větší lumpy, zlodějíčky, gangstery a pěstitele marihuany. Žánrově se jedná o zlodějskou/gangsterskou velmi černou komedii, která se nevyhýbá ani absurdnímu situačnímu humoru, suchým hláškám ani brutálním scénám násilí. Tento "recept" byl už úspěšně vyzkoušen Ritchieho předchůdcem, zmíněným Tarantinem.

Fotografie z filmu Sbal prachy a vypadni / Lock, Stock and Two Smoking BarrelsPrávě k jeho kultovnímu filmu Pulp Fiction: Historky z podsvětí byl jeho debut ihned přirovnáván ve většině tehdejších recenzí. Ritchieho také přirovnávali k jeho staršímu soukmenovci Dannymu Boyleovi, jmenovitě k jeho kultovnímu Trainspottingu. Sbal prachy a vypadni je ale spíš kombinací jiných filmů obou uvedených režisérů, Gaunerů a Mělkého hrobu. Spojuje je i to, že všechny tyto filmy jsou debuty.

Každopádně Ritchieho inspirace oběma zmíněnými filmaři tu byla nepopiratelná. Oblíbenost a vyžívání se v absurdních situacích kombinovaných s brutálním násilím a černým humorem si "vypůjčil" od Tarantina a zběsilé vizuální vylomeniny (zpomalované, zrychlené záběry, použití filtrů, netradičního svícení, nezvyklé úhly kamery, klipovitý střih) od Boylea. K dalším Ritchieho typickým stylovým trademarkům patří použití vypravěče, kterého tu "hrál" Alan Ford. A když k tomu přidáte cool písničkový hudební sountrack, máte z toho pecku jak vyšitou. Sbal prachy a vypadni v podstatě ihned získal pověst kultovního filmu, stejně jako o dva roky mladší Podfu(c)k

Sting ve filmu Sbal prachy a vypadni / Lock, Stock and Two Smoking BarrelsSbal prachy a vypadni udělal z Ritchieho přes noc jednoho z nejžhavějších mladých britských režisérů (i když americké tržby 3,7 mil. jsou spíše skromné), stejně jako to v o něco menší míře udělaly debuty jeho stejně slavných kolegů. Po pravdě, Tarantina a Boylea proslavily mnohem více až jejich druhé filmy. Díky Ritchieho debutu se ale pro film také objevili herci a mezi nimi i budoucí akční hvězda Jason Statham, který zde rovněž herecky debutoval, a také bývalý fotbalista Vinnie Jones a Jason Flemyng. V malé roli se tu objevil i slavný manžel výkonné producentky Trudie Styler. 

Sbal prachy a vypadni patří spolu s Podfu(c)kem k divácky nesmírně oblíbeným filmům, o čemž svědčí i jejich velmi kladné hodnocení na československé filmové databázi. Ritchie si pak málem zničil hvězdně nastartovanou kariéru propadákem se svojí tehdejší ženou. Naštěstí se od té doby vrátil mezi první ligu dvojicí komerčních blockbusterů o Sherlocku Holmesovi. Na své kultovní začátky ale určitě nezapomněl, stejně jako jeho oddaní fandové.

PS: Ritchie svůj film věnoval Lenny McLeanovi, který hrál ve film Harry "křtitele", a který zemřel pár týdnů před jeho uvedením.

Trailer filmu Sbal prachy a vypadni


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • Špatné jméno postavy (hnidopich, 04.07.2018 05:39) Reagovat

    BARRY, BARRY THE BAPTIST, přátelé, neboli Barry křtitel. Žádný Harry. Harry je možná tak Potter.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY