Ohnivé vozy si jedou hned pro dvě pokračování

Vydáno: 18.08.2015 14:00 - Jan Varga | foto: Warner Bros.

Je to sice trochu zvláštní natáčet pokračování filmu po čtyřiatřiceti letech, ale na druhou stranu nic není nemožné. Film Ohnivé vozy z roku 1981 ovšem nečeká jen jeden, nýbrž hned dva různé sequely, vyprávěné ze dvou odlišných perspektiv.
Fotografie z filmu Ohnivé vozy / Chariots of FireOscarem za nejlepší film oceněné britské sportovní drama Ohnivé vozy se odehrávalo na olympiádě v Paříži v roce 1924 a vyprávělo skutečnými událostmi inspirovaný příběh dvou atletů a bývalých spolužáků Erica Liddela a Harolda Abrahamse. Tito soupeřící reprezentanti měli oba značné motivace k vítězství - Eric si coby vzorný křesťan, považující své atletické nadání za dar od Boha, umanul vyhrát na boží počest, zatímco Žid Harold chtěl svým vítězstvím dokázat celému světu, že Židé nejsou podřadná rasa.

Podobně spolu budou bok po boku soupeřit dvě nezávisle na sobě vznikající pokračování, jež mají na děj Ohnivých vozů navazovat. První z nich se bude jmenovat Absolute Surrender a zaměří se hlavně na téma Ericovy víry - po vzoru svých rodičů se zbožný muž stane křesťanským misionářem v Číně, kde bude se svou rodinou působit až do konfliktů s Japonskem v roce 1941. Druhý film ponese název The Last Race a bude se zabývat tím samým, akorát s tím rozdílem, že důraz na náboženství v něm bude minimální.

Fotografie z filmu Ohnivé vozy / Chariots of FireOba snímky jsou ve fázi před-produkce a jde o to, kterému se podaří jako prvnímu dorazit do kin. The Last Race, vznikající v britsko-čínské koprodukci, však působí hotovějším dojmem, neb na rozdíl od Absolute Surrender už má režiséra i herce v hlavní roli. Natočí ho hongkongský filmař Stephen Shin a postavu Erica v něm ztvární Joseph Fiennes, představitel Williama Shakespeara z filmu Zamilovaný Shakespeare.

Bonusová kuriozita spočívá v tom, že když přijdou do kin s relativně krátkým rozestupem dva filmy se stejným námětem, tak obvykle se jen jednomu z nich zadaří, zatímco druhý je takřka zapomenut. Typicky Madagaskar vs. Divočina, Matrix vs. Třinácté patro, či Capote vs. Pochybná sláva a mnoho dalších příkladů. Ale dva příběhy o osudech atleta Erica Liddela? Tento duel bude ještě zajímavé sledovat.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY