Stroj času: Počátky Ethana Hunta v Mission: Impossible

Vydáno: 04.08.2015 20:40 - Václav Limberk | foto: Paramount Pictures

Americký špionážní thriller Mission: Impossible inspirovaný televizním seriálem stejného jména se částečně natáčel i v Praze. Tom Cruise se tu poprvé objevuje v roli tajného agenta Ethana Hunta.

Mission: ImpossibleRecenzoval/a Václav Limberk dne 04.08.2015 20:40. Americký špionážní thriller Mission: Impossible inspirovaný televizním seriálem stejného jména se částečně natáčel i v Praze. Tom Cruise se tu poprvé objevuje v roli tajného agenta Ethana Hunta. Hodnocení: 4
Je to už (skoro) neuvěřitelných dvacet let, co se Praha dostala do hledáčků hollywoodských filmařů, kteří připravovali filmovou verzi amerického televizního seriálu Mission: Impossible, který se odehrával během studené války a jehož sedm sérií běželo na televizní stanici CBS v letech 1966 až 1973. U nás byla pak o něco známější pozdější podoba seriálu z roku 1988 pod názvem Nulová šance. Poznávacím znamením původní série byla nahrávka s automatickým sebezničením a slavný hudební motiv Lalo Schifrina. A tak vznikl filmový Mission: Impossible a do hlavní role byla obsazena tehdejší asi nejzářivější hollywoodská megastar Tom Cruise, který na svých bedrech nesl i tíhu jednoho z producentů filmu. 

Emilio Estevez, Tom Cruise, Emmanuelle Béart, Ingeborga Dapkūnaitė ve filmu Mission: Impossible / Mission: ImpossibleVedoucí týmu IMF (Impossible Mission Force) Ethan Hunt (Cruise) má se svými spolupracovníky za úkol získat tajný seznam skutečných identit agentů CIA z americké ambasády v Praze. Akce se ale nezdaří, většina týmu je zabita, nebo alespoň "dočasně" zabita, včetně "otce" týmu Jima Phelpse (Jon Voight) a jeho ženy Claire (Emmanuelle Béart). Hunt se s přeživší Claire stává hlavní podezřelým a "agentem na odpis", po němž pátrá ředitel IMF Kitteridge (Henry Czerny). Hunt se vydává na vlastní pěst zjistit, jak se věci skutečně mají. Čeká ho nejedno překvapení.

Mission: Impossible disponuje inteligentním, možná až příliš sofistikovaným scénářem, který je dílem dua David Koepp a veterána, nositele Oscara za scénář ke kultovní Čínské čtvrti, Roberta Towneho. Orientovat se ve veškeré té dějové skrumáži je chvílemi možná až obtížné. "Příběh a postavy měly být stejně chytré, elegantní a chladnokrevné jako v originále. A akce samozřejmě spektakulárnější", řekl k tomu sám Cruise. Jeho slova lze v podstatě bez výhrad přijmout a potvrdit. I když oproti původnímu seriálu, kde ve středu ležela více týmová práce, ve filmu je kladen důraz především na postavu Ethana Hunta. Vcelku logicky, když si uvědomíme, jaká že to megastar Cruise býval. A tedy je jí i dodnes i přes nějaké ty kontroveze ohledně jeho inklinace k scientologii.

Kristin Scott Thomas, Tom Cruise ve filmu Mission: Impossible / Mission: ImpossibleZastavme se ale chvíli také u Huntova týmu. V málokterém hollywoodském blockbusteru najdete tolik zajímavých mezinárodních jmen a známých herců, kteří jsou v průběhu děje tak nemilosrdně odstraněni. V Mission: Impossible je jich hned několik. Přiliš slávy, ani těch patnáct minut, si na plátně nevychutnaly první ze zlikvidovaných členek týmu, Ingeborga Dapkūnaitė a Kristin Scott Thomas. Ty odstraní scenáristé hned v úvodní "pražské" desetiminutovce v automobilovém výbuchu. Stejně jako Emilia Esteveze jako hackera týmu Jacka, o kterého se "postará" výtah.

O něco větší prostor dostanou Jean Reno, ten zřejmě díky svému účinkování v roli Leona a Ving Rhames, který na sebe upozornil dva roky předtím v Pulp Fiction: Historkách z podsvětí. Zhruba stejný prostor tu má i francouzská herečka Emmanuelle Béart a Henry Czerny. Podobně omezený prostor tu dostala i anglická herečka Vanessa Redgrave jako Max, obchodnice se zbraněmi. Co role nebo rolička, to nějaká známá bývalá, nebo i (tehdejší) současná známá tvář. Stejně vypiplané, jako byl výběr herců i do těch nejmenších rolí, je i režijní vedení veterána Briana De Palmy

Tom Cruise ve filmu Mission: Impossible / Mission: ImpossibleTen proslul převážně psychothrillery jako Oblečen na zabíjení nebo Dvojník a také brutální gangsterkou Zjizvená tvář. Jeho angažovaní pro špionážní hollywoodský blockbuster se ale Cruiseovi vyplatilo. De Palma zvládá s jistotou rutinéra jak honičky a výbuchy po Praze a Londýně, tak i stěžejní výtečně natočenou špionážní scénu v centru CIA v Langley, kde se Cruise spouští po záchytném laně, aby na disketě ukradl tajný seznam. Tuto scénu natočil De Palma s nonšalancí a grácií mistra s dokonale vygradovaným napětím a perfektním timingem scény. Skvělé zvládá i komornější scény, které jen signalizují blížící se akci.

Naopak scéna alá James Cameron, mám na mysli spektakulární finále s vlakem TGV a vrtulníkem v tunelu, je trikově hodně naivní. A to i přes zapojení Lucasovy ILM, která tak bravurně kouzlila s druhým Terminátorem. Podobné scény nikdy nebyly De Palmovou devízou, jak doložil i o dva roky později zbabraným finále Hadích očí. Jinak je ale Mission: Impossible zábavnou a originálně natočenou špionážní akční jízdou, která baví i po dvaceti letech. Zároveň tu příhody Ethana Hunta ukázaly také svůj velký komerční potenciál a tudíž i životaschopnost. A jak dokládají jeho poslední eskapády v Mission: Impossible - Národ grázlů, Hunta se jen tak snadno a brzo nezbavíme. 

Originální trailer filmu Mission: Impossible


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY