Preview: Nastartuje Kurýr: Restart novou sérii?

Vydáno: 02.08.2015 10:00 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Bombarďácká série s Jasonem Stathamem o kurýrovi Franku Martinovi už potřebovala restart. Kurýr: Restart přivádí na scénu nového Franka Martina v podání Eda Skreina. Najde si i nové fandy?
Kurýrskou sérii nakopli v roce 2002 ostřílený hongkongský akční choreograf a režisér Corey Yuen a francouzská mladá krev Louis Leterrier prvním Kurýrem, který vzešel z akční fabriky a produkční dílny širokozáběrového talentu Luca Bessona, který se podílel i na scénáři. V hlavní roli kurýra, který porušil svá vlastní pravidla, se objevil multiakční bombarďák Jason Statham. Ačkoliv Kurýr netrhal komerční rekordy a vydělal jen průměrně (43 mil. oproti 21 mil. rozpočtu), Besson chytře vytušil, že s jídlem roste chuť a tak divákům nabídl v rozumném dávkování ještě další dva díly, znovu se Stathamem, z nichž každý byl o něco úspěšnější než ten před ním. Posledním stathamovským Kurýrem byl Kurýr 3.

Fotografie z filmu Kurýr: Restart / The Transporter RefueledBylo jasné, že je jen otázkou času, kdy se slušně vydělávající sérii, jejíž tržby na rozdíl od jiných sérií s přibývajícími díly neklesaly, ale naopak rostly, pokusí její duchovní otec Luc Besson oživit. Besson zůstal v klidu, netlačil na pilu a vzal si nějaký oddechový čas. Mezitím zvládnul udělat z filmové série i televizní seriál, který běžel na obrazovkách německé RTL v roce 2012, v němž měl tvář Franka Martina Chris Vance. Značka Kurýr Bessonovi prostě vydělává, tak proč se nepustit do nové série, kterou je potřeba jen znovu oživit. A tak se po sedmi letech od posledního filmového kurýra nyní dočkáváme oficiálního pokračování, které je rebootem, restartem a prequelem zároveň. Kurýr: Restart je zde!

Na režijní post tentokrát usedl místo Leterriera (dvojka) a Oliviera Megatona (trojka) nováček v kurýrském univerzu Camille Delamarre, který loni celovečerně debutoval akčním Doupětem. Jason Statham se po vypršení kurýrské série přidal k Postradatelným, a podobu jeho mladšího já na sebe vzal jiný Angličan Ed Skrein, který kvůli hlavní roli v Restartu dokonce opustil televizní sérii Hry o trůny. Vyplatí se mu tento kariérně riskantní tah? 

Fotografie z filmu Kurýr: Restart / The Transporter RefueledDěj se stejně jako v jedničce vrátí zpátky na francouzský slunný jih, kde Frank Martin (Skrein) doručuje různé zásilky pro různé pochybné zákazníky. Když Franka navštíví jeho otec (Ray Stevenson), aby oživil rodinná pouta mezi otcem a synem, změní se vše k horšímu, když Franka osloví lstivá femme-fatale Annou (Loan Chabanol) a její tři svůdné společnice. Ta Franka přemluví, aby jim pomohl spáchat bankovní loupež století. Frank nyní musí použít veškerého svého umu v oboru rychlých aut, žen i bojového umění, aby předběhl hlavu ruské zločinecké organizace a co hůře, aby si poradil se svými nebzpečnými klientkami, které ho využily pro svoji vlastní pomstu.

Takže Frank Martin se tu opět nudit nebude a neměli by se tu nudit ani diváci. Stejně jako je akcí nabitý trailer, měl by být akcí, automobilovými honičkami a bojovými scénami nabitý i celý film. Francouzská společnost EuropaCorp a produkční tým, který stojí za loňskou hitovkou Lucy a sérií 96hodin, sází na to, že se jí podaří k akcí nabité sérii s novým představitelem ikonické postavy Franka Martina přilákat novou generaci filmových fanoušků. Bude Kurýr: Restart začátkem nové a úspěšné filmové série? Obstojí Ed Skrein ve srovnání s Jasonem Stathamem? To se dozvíme už za měsíc.

Kurýr: Restart jde do kin od 3. září 2015.

Originální trailer filmu Kurýr: Restart


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY