Preview: dnes začíná jubilejní 20. ročník Festivalu Fantazie

Vydáno: 01.07.2015 13:00 - Jakub Šnapka | foto: facebook tvůrce

Loni jsme vás upozornili na největší český festival popkultury Festival Fantazie, dnes začíná jeho jubilejní 20. ročník, který přinese nabitý program nejen pro fanoušky sci-fi a fantasy. Co letos pořadatelé pro návštěvníky připravili?
Festival Fantazie 2015Největší svátek popkultury, který začíná již dnes 1. července a bude trvat až do 12. července, opět nabídne velké množství programu s tématikou sci-fi, fantasy, ale třeba i orientu. Od prvotního festivalu pořádaného v roce 1996 se toho hodně změnilo – a to zejména z hlediska počtu účastníků, kteří se navýšili z pouhých stovek až k 3500 předpokládaným fanouškům, kteří jsou letos na festivalu očekáváni. Ten v průběhu let postupně rostl, přidával počet pořadů, nové a nové linie jako Star Wars, Hvězdná brána, Harry Potter, Hra o trůny, a třeba v posledních letech velmi kontroverzní, ale zároveň populární PoniCon nebo MineCon a spousty dalších. Tento rok návštěvníky čeká dosud nejvyšší číslo, a to až 1500 pořadů.

Velkým lákadlem ale nejsou jen programové linie známých, ať už filmových, seriálových nebo knižních sérií, ale spousty deskových a jiných společenských her ve volně přístupné velké herně, počítačové a konzolové hry (pro odvážnější pak turnaje v populárních hrách jako Guitar Hero, Starcraft a další) nebo promítání až padesáti filmů z letošní kinodistribuce v místním Digitálním kině Chotěboř. Hlavním lákadlem je letos premiéra očekávaného pátého dílu sci-fi ságy Terminátor Genisys a předpremiéra restaurované verze Vynálezu zkázy Karla Zemana. Kapitolou samou o sobě je také výroční FF Cosplay, v němž účastníci předvedou nejnovější ručně dělané kostýmy a rekvizity z oblasti sci-fi, fantastiky, anime, ale i dalších žánrů a odvětví.

Festival Fantazie 2015Festivalu se samozřejmě zúčastní také zahraniční hosté, kteří jsou letos ještě hvězdnější než loni. Zdaleka největším lákadlem je Sylvester McCoy, skotský herec a představitel čaroděje Radagasta z filmové trilogie Hobit nebo v pořadí sedmého doktora z populárního seriálu Doctor Who. Fanoušci Hvězdné brány si zase užijí Paula McGilliona, kanadského herce, jehož nejznámější rolí je Dr. Carson Beckett ze Stargate: Atlantis, nebo David Nykla. Kanadský herec českého původu, známý ze seriálu Stargate: Atlantis, ale třeba i ze seriálů Heuréka - město divů, Arrow nebo Hranice nemožného, už festival několikrát navštívil.

Pokud rádi chodíte na filmy, díváte se na seriály, hrajete hry nebo se chcete na pár dnů pobavit, jeví se Festival Fantazie jako příjemná alternativa hudebním a jiným (hektickým) festivalům. Kde jinde lze na ulici narazit na chodícího poníka nebo třeba stormtroopera, který by s vámi chtěl probrat poslední díl Hry o trůny?

Podrobnosti o přesné náplni programu najdete na oficiálních stránkách festivalu.



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY