Kinopremiéry: Poltergeist prožívá den blbec v zemi zítřka

Vydáno: 20.05.2015 17:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Z šestice aktuálních novinek v kinech je určitě nejzajímavější trošku riskantní blockbuster Země zítřka. Konkurovat se mu snaží především další hororový remake a německá a především tuzemská komedie, která pojede na jistotu.
Země zítřka (Tomorrowland) (Falcon)

Český plakát filmu Země zítřka / TomorrowlandJeden z vůbec nejodvážnějších a nejtajemnějších blockbusterů roku je zatím velkou neznámou a těžko psát, co můžeme očekávat. Šikovný režisér Brad Bird na jednu stranu dostal od studia Disney vysoký rozpočet (zhruba dvě stě milionů dolarů) a do hlavní role sehnal George Clooneyho, který se jinak v podobně nákladných filmech moc neobjevuje, na druhou stranu ovšem v trailerech příliš neláká a moc toho neodhaluje, navíc nevychází z žádné osvědčené značky, případně populární literární předlohy. Výsledek tak může dopadnout všelijak a moudřejší o tom, jakou představu si rámcově udělat, budeme nejspíš až po prvních recenzích. Ještě doplním, že v dalších rolích se objeví například Brittany Robertson, Hugh Laurie nebo Judy Greer. Záhadná premiéra týdne.

Synopse: Bývalý dětský génius Frank (George Clooney), jenž je rozčarován ze světa, v němž žije a chytrá a optimistická dívka Casey (Brittany Robertson) se vydávají na nebezpečnou misi s cílem odhalit tajemství záhadného místa ztraceného kdesi v čase a prostoru, které je známé pod názvem Země zítřka. To, co tady mají udělat, změní nejen celý svět, ale i je samotné.

Zajímavost: Film je inspirován jednou z atrakcí v Disneyho tematických parcích.

Český trailer filmu Země zítřka / Tomorrowland
Poltergeist (Poltergeist) (Forum Film CZ)

Plakát filmu Poltergeist / PoltergeistDalší z dlouhé řady v současné době populárních remaků slavných hororů s největší pravděpodobností ničím nepřekvapí. Režisér Gil Kenan tak mladšímu publiku představí novou verzi poměrně slavného příběhu, který v osmdesátých letech vymyslel sám Steven Spielberg. Jak to bude s doslovností / originalitou, můžeme v současnosti jen tipovat, vzhledem k tomu, že tuzemská novinářská projekce se nekoná a zatím nejsou ani názory ze zahraničí, bych ovšem přehnaná očekávání neměl. Ze slavnějších obličejů se v hlavních rolích objeví jen Sam Rockwell, jehož doplňují třeba Rosemarie DeWitt nebo Jared Harris. Nezbývá tak než doufat, že půjde alespoň o průměrnou žánrovku, která originálu ostudu neudělá.

Synopse: Poklidný život rodiny Bowenových se úplně obrátí naruby, když se v jejich domě začnou dít podivné věci. Útoky děsivých bytostí se stále stupňují a rodina musí čelit největší noční můře, protože jejich dcera záhadně zmizí.

Zajímavost: Do hlavní role byli zvažováni i Tom Cruise a Richard Armitage.

Oficiální trailer filmu Poltergeist / Poltergeist
Den blbec (Nicht mein Tag) (CinemArt)

Český plakát filmu Den blbec / Nicht mein TagSoučasné německé komedie se přece jen do tuzemských kin příliš nedostávají, tenhle týden ale máte možnost jednu vidět. Jestli se ale pobavíte, je záhadou, neboť režisérem a spoluscenáristou je u nás prakticky neznámý Peter Thorwarth, jehož filmografie vzbuzuje dost obavy, na druhou stranu zahraniční hodnocení nejsou úplně špatná a pohybují se někde na hranici solidního nadprůměru. Našince tak můžou do kina nalákat především tuctově vypadající, ale ve schopných rukách pořád fungující námět, již zmiňovaný fakt o zařazování snímků našich sousedů do kin a taktéž účast Moritze Bleibtreue. Snad budou návštěvníci spokojeni.

Synopse: Pokladník v bance Till (Axel Stein) žije ve spokojeném, i když trochu stereotypním manželství a na svůj život si v podstatě nemůže stěžovat. Vybočení z rutiny však přichází v podobě maskovaného lupiče, který nejenže si při útěku z banky vybere Tillovo auto, ale jeho majitele vezme jako rukojmí. Když si zločinec sundá masku, ukáže se, že jde o Nappa (Moritz Bleibtreu), který byl nedávno v bance marně žádat o půjčku. Po počátečním šoku si Till uvědomí, že se mu tenhle výlet vlastně líbí.

Oficiální český trailer filmu Den blbec / Nicht mein Tag
Hurá na fotbal (Metegol) (Intersonic)

Český plakát filmu Hurá na fotbal / MetegolBez větší reklamy vstupuje do kin argentinsko-španělsko-indicko-americký animák, jehož téma je zcela jasné z názvu. A právě určitá exotičnost koprodukce bude nejspíš to jediné, co může potenciálního diváka nalákat. Režiséra Juana J. Campanellu zná jen málokdo, plakáty vypadají dost lacině a navíc je jasné, že i příběh pojede v daných žánrových kolejích. Vzhledem k povinnému dabingu přijdeme i o poměrně zajímavé originální znění, takže skutečně není nač lákat. Tohle má smysl jedině s dětmi.

Synopse: Už od malička trénuje Amadeo se svými přáteli fotbal. Ne ale ten opravdový, nýbrž stolní. Mimo tuto aktivitu pracuje v baru v zapadlé vesničce a je zamilovaný do své nejlepší kamarádky Laury, jenže je přílš stydlivý, než by jí to přiznal. Šance ohromit nejen ji však přijde ve chvíli, kdy se do vesnice vrátí nejlepší světový fotbalista Ace a chce odvetu za jedinou porážku, kterou kdy utrpěl. Bez varování tak zbourá bar, zničí fotbalový stůl a chystá se nebohou vesničku srovnat se zemí. Amadeo se nad tím vším rozpláče a jeho uroněné slzy oživí fotbalové figurky, které by mu mohly pomoci situaci zachránit.

Zajímavost: Režisér tímto filmem debutuje na poli animáků.

Český trailer filmu Hurá na fotbal / Metegol
Život je život (Bontonfilm)

Český plakát filmu  / Život je životStačí se podívat na trailer a přečíst synopsi a většině diváků musí být jasné, že režírující Milan Cieslar nebude experimentovat a pojede na osvědčenou komerční jistotu. Asi se není co divit, protože podobné žánrovky u nás fungují, takže jde vlastně jen o to, zda to bude snesitelný (nad)průměr, nebo útrpný (pod)průměr. Obsazení, v němž se mimo jiné objevují Ondřej VetchýTereza Voříšková, Miroslav Táborský, Simona Stašová nebo Marek Taclík, ale vypadá slibně. Snímek, který zaútočí na horní pozice tuzemských žebříčků návštěvnosti.

Synopse: Morousovitý a přísný František (Ondřej Vetchý) by po boku svých tří dcer rád viděl schopné a úspěšné muže. Jenže to se jim tak úplně nedaří. Nejstarší dcera se musí i s manželem nastěhovat zpátky k rodičům a pokouší se dál otěhotnět. Ta prostřední si vybírá jen samé exoty a mimoně a ta nejmladší je naopak těhotná, jenže neví s kým. Navíc se začíná řešit otázka manželské dovolené. I když se každý rok jezdí na "Mácháč", letos začíná Františkova žena Jana (Simona Stašová) snít o moři.

Zajímavost: Natáčení probíhalo také v (ne)slavném tunelu Blanka.

Teaser filmu Život je život
Stále spolu (Aerofilms)

Plakát filmu  / Stále spoluCelovečerní dokumentární debut Evy Tomanové vypadá ze synopse hodně zajímavě a možná by i mohl otevřít diskuzi o alternativním životním stylu a jakémsi protestu proti konzumní společnosti. Hodnocení jsou zatím spíše pozitivní a hovoří o tom, že autorka donutí k zamyšlení a již zmiňované diskuzi, což je asi hlavním účelem podobných filmů. Jelikož česká dokumentární škola má pořád dobré jméno, nemusel by být výsledek úplně k zahození. Uvidíme.

Synopse: Petr a Simona spolu žijí už pětadvacet let, mají devět dětí, s nimiž bydlí v maringotkách na šumavské louce - bez televize, bez počítače, bez tekoucí vody. Své potomky vedou ke svobodě a souznění s přírodou, zároveň se je snaží chránit před škodlivým vlivem konzumní společnosti. Navíc je ani neposílají do školy, protože je učí doma. Jejich soudržnost vypadá na první pohled idylicky, jenže někde v hloubi vyvstávají pochybnosti.

Originální trailer filmu Stále spolu


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY