Stroj času: Moderní akční klasika 96 hodin

Vydáno: 20.01.2015 12:00 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Před sedmi lety v kinech výrazně bodoval akční film 96 hodin, který zaujal i odborníky a z Liama Neesona udělal na stará kolena hvězdu skomírajícího žánru. Čím to, že nízkorozpočtová záležitost je dnes stále nedostižná?

96 hodinRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 20.01.2015 12:00. Před sedmi lety v kinech výrazně bodoval akční film 96 hodin, který zaujal i odborníky a z Liama Neesona udělal na stará kolena hvězdu skomírajícího žánru. Čím to, že nízkorozpočtová záležitost je dnes stále nedostižná? Hodnocení: 4
Francouzský režisér a scenárista Luc Besson patřil svého času k nejoriginálnějším tvůrcům a jeho filmy byly minimálně vizuálně vždy výrazné, takže se není co divit, že si ho všiml Hollywood. Tam ale prošel velmi zvláštní kariérou, kdy po výtečném a chváleném sci-fi Pátý element zrealizoval už ne tak vydařenou, hlavně ale komerčně neúspěšnou Johanku z Arku, kam obsadil svou tehdejší manželku Millu Jovovich. Tento fakt ho zasáhl natolik, že dlouhých šest let nic nenatočil, místo toho si ovšem založil produkční společnost EuropaCorp a věnoval se produkci a psaní scénářů pro filmy s francouzským duchem ovšem natáčenými za americké peníze. 

Fotografie z filmu 96 hodin / TakenVětšinou šlo o jednoduché akční záležitosti, které nebyly ničím víc než zapomenutelnou jednohubkou, dokázaly ale vygenerovat slušné zisky, takže nebyl důvod pokračovat v podobné "pásové" výrobě. Z víceméně stejné úrovně vzešel v roce 2008 fenomén, který je nejspíš onou výjimkou potvrzující pravidlo. Tehdy byl totiž bez předchozího většího zájmu uveden snímek s názvem 96 hodin.

Příběh o vysloužilém agentovi, který se musí vydat do Paříže, protože jeho dceru s kamarádkou unesli obchodníci s bílým masem a reálně hrozí, že už ji nikdy neuvidí, napadl Bessona během jedné večeře. Pak už byl jen kousek k realizaci. Ohledně režie si vzpomněl na původně kameramana Pierra Morela, který v roce 2004 v jeho produkční stáji debutoval solidní žánrovkou Okrsek 13. Ten neváhal a nabídku přijal. V hlavní roli se počítalo s netradičně obsazeným Liamem Neesonem, jenž se také moc nezdráhal, protože to jednak pro něj bylo něco nového a jednak počítal s tím, že film půjde rovnou na video, takže případný kvalitativní neúspěch by mu v kariéře moc neuškodil.

Liam Neeson ve filmu 96 hodin / TakenJenže se stal pravý opak. Snímek byl uveden v kinech, setkal se překvapivě s velice kladným přijetím u odborníků a hlavně i u obecenstva. Při nákladech pětadvaceti milionů dolarů vydělal celosvětově skoro desetkrát tolik a dalších bezmála sedmdesát milionů přidal z prodeje na DVD. Zkrátka neuvěřitelný a ojedinělý úspěch, který je ale v tomto případě zcela zasloužený. Je tedy stále fascinující, jak snímek funguje i po letech a zároveň smutné, že od té doby podobně kvalitních žánrovek vzniklo jen minimum. 

96 hodin má dvě hlavní hvězdy. První je samozřejmě Liam Neeson, jemuž bylo v době premiéry šestapadesát, přesto je "bad ass" v tom nejlepším slova smyslu a bývalého agenta mu uvěříte po pár vteřinách (dnes už legendární telefonát, v němž je po dvou větách jasné, že s někým podobným asi nebudete u piva řešit výsledky svého oblíbeného klubu, je absolutním vrcholem filmu), disponuje obřím charismatem a v akčních scénách nevypadá směšně.

Fotografie z filmu 96 hodin / TakenDruhou hvězdou je samotný režisér, který všemu dodal potřebnou atmosféru a spád a Paříž nasnímal jakožto město plné kuplířů a Albánců, kam bychom se na dovolenou rozhodně vydat nechtěli. Především ale fantasticky zvládl akci, která je natočena suverénně a značně syrově a baví po celou dobu. Navíc má velmi úspornou choreografii, jež je velmi efektní a vůbec v ní není potřeba dlouhých bitek, když vše jde zvládnout rychle a možná i mnohem účinněji. 

Nejvíc se ale musí ocenit to, že vzhledem k tomu, že šlo o nízkorozpočtovou záležitost, nebyly tu prakticky žádné mantinely a tvůrci této výhody dokázali plně využít. Celou dobu se pohybují na hraně politické a rasové korektnosti a stejně jako hlavní hrdina se s ničím tzv. nemažou. To tedy znamená, že se dostane i na poměrně brutální a nekompromisní scénu s mučením elektrickým proudem, a když to jinak nejde, nechají ústřední postavu bez mrknutí oka postřelit ženu zkorumpovaného kolegy! Opravdu něco dost nevídaného.

Fotografie z filmu 96 hodin / TakenJe jedině dobře, že 96 hodin (tehdy ještě měl český název své opodstatnění) šlape po celou dobu, má v sobě určitou porci nadsázky a divák nemá čas přemýšlet. Nelogičností a náhod je tu totiž poměrně dost, což ale vůbec nevadí. Je také pravda, že Maggie Grace, jež ztvárnila unesenou dceru, je chvílemi afektovaná a protivná (a pannu, jak je zde prezentováno, jí fakt neuvěříte), to ale můžete s mávnutím rukou přejít.

Komerční úspěch logicky znamenal i to, že vzniknou další pokračování. Ovšem ani výrazně nepovedená dvojka s podtitulem Odplata a ani (snad) poslední Zúčtování, které můžete aktuálně vidět v našich kinech, se kvalitě jedničky nepřiblížily ani zdaleka a jen potvrdily, že šlo o ojedinělý úkaz, který sice rozjel novou módu stárnoucích akčních hrdinů, kterým se ovšem dostává při nejlepším jen průměrné péče.

Oficiální trailer filmu 96 hodin / Taken


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY