Proč David Fincher nenatočil 20 000 mil pod mořem?

Vydáno: 17.09.2014 19:00 - | foto: 20th Century Fox

David Fincher je režisér převážně mládeži nepřístupných thrillerů. Jistou dobu byl ale spojován s verneovskou adaptací 20 000 mil pod mořem. Proč nakonec nebyla natočena, se můžete dočíst v článku.
David Fincher při natáčení filmu Podivuhodný případ Benjamina Buttona / The Curious Case of Benjamin ButtonDnes jsme vás již informovali o připravovaných projektech Davida Finchera, které vypadají zajímavě (neonoirový seriál z padesátých let a pohled na vznik osmdesátkových videoklipů). Co ale projekty, které měl rozpracované, ale nakonec k jejich realizaci nedošlo? Jedním z nich byla i adaptace románu Julese Vernea 20 000 mil pod mořem, kterou měl režírovat pro společnost Disney. K natáčení nakonec nedošlo - a na vině jsou neshody se studiem.

Alespoň podle Finchera, který tvrdí, že korporátní logika zabila celý projekt. Nemohl si vybrat obsazení, protože studioví producenti dbali velký ohled na potenciální návštěvnost na světových trzích, a tak požadovali změnu národnosti některých postav (např. Francouz neměl být Francouz, ale Japonec).

Nebyl to ale jediný problém, protože plány na verneovskou adaptaci byly poněkud ambiciózní. Na jednu stranu se mělo jednat o boj s monstry, kdy se měla vzdávat pocta harryhausenovkám. Na druhou stranu ale mělo jít o významově provokativní dílo, protože Nemo měl být princ z Blízkého východu, který bílý imperialismus považuje za zlo, jež je třeba potřít. A Fincher chtěl, ať dětský divák nejenom pochopí jeho motivace, ale dokonce s nimi souhlasí.

Prosím, ať to vznikne!


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY