Festivalové ozvěny: Festivalové hity na Be2Can

Vydáno: 11.09.2014 13:47 - Jana Bébarová | foto: facebook tvůrce

Každoročně sníte o účasti na festivalech v Cannes, Berlíně či Benátkách a stále vám to nevychází? Nezoufejte. Mediální společnost Film Europe na začátek října přichystala přehlídku festivalových hitů, které chcete vidět!
Be2Can
Fotografie z filmu  / Clouds of Sils MariaNová filmová přehlídka s názvem Be2Can, která bude začátkem října k vidění v Praze, Brně, Zlíně, Českých Budějovicích a na Slovensku v Bratislavě, jistě potěší nejednoho filmového nadšence. Do vybraných kin ve zmíněných městech totiž uvede ostře sledované hity z letošních ročníků třech velkých evropských festivalů - Berlinale, Benátek a Cannes.

Unikátní přehlídku pořádá mediální společnost Film Europe. Do kin se dostane na dvacet aktuálních filmů letošní sezony, z toho tři filmy v jedinečné „day and date“ kino- a VOD premiéře. Dalších téměř šest desítek titulů z minulých ročníků festivalů bude uvedeno ve VOD premiéře a více než padesát Be2Can filmů bude ke zhlédnutí na televizním kanálu Film Europe Channel. „Kvalita, počet filmů a komplexní distribuční model nás opravňuje nazvat Be2Can VELKÝM filmovým festivalovým ECHEM,“ uvedl prezident mediální společnosti Film Europe Ivan Hronec.

Fotografie z filmu Zimní spánek / Kis uykusuVe výběru festivalových filmů, které budou v Česku ve většině případů uvedeny premiérově, dojde například řada na letošního držitele Zlaté palmy z Cannes Zimní spánek, rodinné drama z centrální Anatolie od tureckého režiséra Nuriho Bilgeho Ceylan, obdobně laděný snímek ruského auteura Andreje Zvjagintseva Leviatan, jenž v Cannes získal cenu za scénář, či novinku francouzské legendy Jeana-Luca Godarda Sbohem, jayzku, který na francouzské riviéře v květnu vyhrál Cenu poroty.

Velké divácké přízni se jistě bude těšit ukrajinský snímek Kmen o hluchoněmé komunitě studentů z internátní školy, který je celovečerním debutem Miroslava Slaboshpitského a jenž slavil úspěch na canneském Týdnu kritiků. Z francouzského festivalu k nám doputují i další snímky z hlavní soutěžní sekce Jimmy's Hall Kena Loache či Clouds of Sils Maria Oliviera Assayase. Z letošního výběru sekce Jiný pohled budou čeští a slovenští diváci moci spatřit severské drama Vyšší moc, které získalo Cenu poroty, případně dánský atmosférický snímek Když zvířata sní.

Z filmů uváděných na letošním Berlinale se návštěvníci přehlídky Be2Can dočkají kriminální komedie In Order of Disappearance, která soutěžila o Zlatého medvěda, či nový film Volkera Schlöndorffa, dobové drama Diplomatie o vztahu německého vojenského guvernéra a švédského konzula v Němci okupované Paříži.

Fotografie z filmu Život Adéle / Z předchozích ročníků dané trojice festivalů Be2Can připomene loňského vítěze z Cannes, lesbické francouzské drama Život Adéle, držitele Zlaté palmy z roku 2011 Strom života, vítěze benátského Zlatého lva z loňska - dokument Sacro GRA - a z roku 2011 - Sokurova Fausta, či rumunské drama Pozice dítěte, jež si z loňského Berlinale odneslo Zlatého medvěda.

Více informací o přehlídce Be2Can najdete již brzy na připravovaném webu nebo můžete sledovat oficiální stránku na Facebooku.



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY