Festival v Karlových Varech letos navštíví Mel Gibson

Vydáno: 24.06.2014 12:27 - Martin Bubrín | foto: facebook tvůrce

Americký herec, režisér a scenárista Mel Gibson navštíví letošní Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech, kde převezme Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Koho dalšího uvidíme?
Mel Gibson ve filmu Statečné srdce / BraveheartKarlovarský filmový festival ročně navštěvují desítky významných hostů z oblasti světové kinematografie. Zatímco se loňský ročník točil v podstatě kolem Johna Travolty a Olivera Stona, jakožto nejvýznamnějších zástupců americké kinematografie, letos poctí Karlovy Vary návštěvou jiná hollywoodská celebrita, a to Mel Gibson. Herec, scenárista a režisér, mimo jiné držitel dvou Oscarů, Zlatého Glóbu a dalších desítek významných ocenění převezme Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přinos světové kinematografii.

Za této příležitosti osobně uvede také svůj poslední režijní počin, mystické drama Apocalypto, které vypráví o zániku Mayské říše. Diváci budou moci také bezplatně zhlédnout v pátek 4. července ve 23:00 jeho kultovní snímek Šílený Max - a je dost možné, že si ho hlavní hvězda nenechá ujít. Gibson je kromě režie (za jeho nejznámější počin můžeme považovat Statečné srdce) především známým hollywoodským hercem, za jehož vrchol kariéry můžeme považovat devadesátá léta, kde se objevil ve filmech jako Smrtonosná zbraň, Maverick nebo Odplata. Čeští diváci ho v kinech budou moci vidět letos v létě, kdy se představí v třetím díle akční série Expendables.

Laura Dern ve filmu Jurský park / Jurassic ParkKoho dále uvidíme v Karlových Varech? O herci Michaelu Pittovi, který osobně uvede zahajovací film festivalu I Origins, už nějakou dobu víme, na dnešní tiskové konferenci 49. MFFKV byla však oznámena další jména. Kromě francouzské herečky Fanny Ardant se na festivalu představí také hollywoodská herečka Laura Dern, známá především z role v Jurském parku, dále také ze snímků svého manžela Davida Lynche jako Zběsilost v srdci (ten letos osobně uvede), Modrý samet nebo Inland Empire. Na festival se vrátí také italský herec Franco Nero.

Z režisérských řad festival navštíví například americký režisér William Friedkin, jenž má na letošním ročníku vlastní sekci filmů, Italka Asia Argento, která přijede s filmem Nepochopená, a Alice Rohrwacher, režisérka filmu Zázraky, jenž si na letošním festivalu v Cannes odnesl Velkou cenu poroty. Své filmy přijede představit ale také Andrey Zvyagintsev (Leviatan - nejlepší scénář v Cannes), Bong Joon-ho (sci-fi Snowpiercer) nebo Debra Granik (sociální drama Do morku kosti).


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY