Festivalové ozvěny: Karlovarská soutěž

Vydáno: 05.06.2014 17:45 - Jana Bébarová | foto: Česká televize

Dvojnásobnou českou účast bude mít hlavní soutěž karlovarského festivalu. O Křišťálový glóbus budou letos vedle zahraničních tvůrců usilovat Miroslav Krobot s Dírou u Hanušovic a Andrea Sedláčková s Fair Play.
MFF KARLOVY VARY
Měsíc před zahájením 49. ročníku karlovarského festivalu byly oznámeny tituly soutěžních sekcí. V té hlavní se kromě jiného představí nový film maďarského režiséra Györgyho Pálfiho, který je u nás i ve světě nejvíce znám díky Taxidermii, a který do Karlových Varů přiveze "smutnou grotesku ze současnosti" nazvanou Volný pád, která na půdorysu šesti příběhů vysílá alarmující zprávu o stavu lidstva.

Fotografie z filmu  / Díra u HanušovicV hlavní karlovarské soutěži si rovněž premiéru odbude netrpělivě očekávaný debut respektovaného českého filmového herce a divadelníka Miroslava Krobota Díra u Hanušovic popisovaný jako "lakonické vesnické drama s prvky černé komedie", který dramaturgové festivalu přirovnávají k dílu Akiho Kaurismäkiho či dokonce k bratřím Mrštíkům. Diváci se ve snímku mohou těšit na Tatianu Vilhelmovou, Lenku KrobotovouIvana TrojanaJaroslava Plesla.

Fotografie z filmu Fair Play / Fair PlayDruhým českým zástupcem v soutěži bude komorní drama Andrey Sedláčkové Fair Play o státem organizovaném dopingu a především o snaze zachovat si lidskou důstojnost v totalitních osmdesátých letech. Slovenka Judit Bárdos v něm ztvárnila dospívající talentovanou sportovkyni Annu a její matku s disidentskou minulostí si zahrála Aňa Geislerová.

V karlovarské soutěži se letos poprvé objeví i animovaný snímek, a to v režii v New Yorku působící lotyšské režisérky Signe Baumane. Její „veselý film o depresi“ Šutry v kapsách pojednává o psychické chorobě, která trápí její rodinu po desítky let, a zároveň nabízí neobvyklý exkurs do historie Lotyšska první poloviny 20. století. Ženské režisérky bude ve Varech zastupovat i Ruska Angelina Nikonova s hořkou komedií Welkome Home zasazené do imigrantské komunity současného New Yorku.

Soudobou americkou produkci bude ve Varech reprezentovat režijně debutující kameraman Jeff Preiss s filmem Až na dno situovaným do bohémského prostředí Los Angeles 70. let. V centru stojí postava na heroinu závislého jazzového pianisty Joea Albanyho (John Hawkes), kterou film sleduje očima jeho dcery Amy-Jo (Elle Fanning).

Mexický režisér Jorgé Perez Solano bude o Křišťálový globus usilovat se snímkem Smutek bez konce vyprávějícím o dvou ženách, které otěhotněly se stejným mužem. Nejen jeho konkurencí budou Belgičan David Lambert s i
ntimně laděným dramatem Jsem tvůj o vztahu argentinského floutka a stárnoucího belgického pekaře nebo volná adaptace Dostojevského Bílých nocí, kterou pod názvem Dobrodružství natočil kazašský tvůrce Nariman Turebajev.


Fotografie z filmu  / Du goudron et des plumesGruzínec George Ovashvili ve Varech představí svůj dlouho očekávaný snímek Kukuřičný ostrov, psychologické drama o intenzivním vztahu člověka a přírody. Výběr budou dále doplňovat komedie Dehet a peří Francouze Pascala Rabaté, který na karlovarském festivalu před třemi lety získal cenu za režii filmu Prázdniny u moře, a Paříž severu od Islanďana Hafsteinna Gunnara Sigurðssona, jehož poslední snímek Doprava doleva (jeho remake Prince Avalanche v Americe natočil David Gordon Green) byl ve Varech k vidění před třemi lety ve výběru kritiků časopisu Variety.

49. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech odstartuje pátek 4. července a vyvrcholí v sobotu 12. července. Více informací najdete zde.



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY