Festivalové ozvěny: Jeden svět a Česká nová vlna v Bulharsku

Vydáno: 06.03.2014 08:26 - Jana Bébarová | foto: NFA

V pondělí v Praze odstartoval lidskoprávní festival Jeden svět, který se letos zaměřuje na téma PRÁCE. V Bulharské Sofii jsou aktuálně k vidění novovlnné trezorové filmy a aktuální Donšajni a Hořící keř.
JEDEN SVĚT
Světovou premiérou snímku Horníci pod palbou o stávce horníků v Jižní Africe, jež neutichá, byl v pondělí v Praze zahájen 16. ročník festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Film v kině Lucerna osobně osobně uvedl dokumentarista Rehad Desai a producentka Anita Khanna.

Horníci pod palbouV roce 2012 společně zdokumentovali stávku horníků z platinového dolu Mirakana, která skončila po brutálním zásahu policie krveprolitím. „Napínavý snímek je velkým diváckým zážitkem a v souvislosti s právě probíhající další vlnou podobných protestů v JAR získává nový rozměr," uvedla ředitelka festivalu Hana Kulhánková.

Ústřední tematická kategorie letošního ročníku nese název "PRÁCE DĚLÁ ČLOVĚKA". Filmaři nahlíží na práci v širokém společenském kontextu a otevírají debatu o tom, proč právě ona ovlivňuje v současnosti tolik naše životy. O vyhoření i alternativních podobách zaměstnávání je dokumentární komedie S chutí do toho! režiséra Konstantina Faigleho. O práci jako zdroji našeho štěstí i utrpení přijede diskutovat osobně do Prahy.

Všechno je možnéNedostatek pracovních příležitostí řeší v dokumentu Míčky a melouny obyvatelé maďarské vesnice Besence, Doba slevová na příbězích bývalých zaměstnanců Ryanair nebo Aldi ukáže, že korporace nedávají slevu zadarmo. Hrdinka snímku Všechno je možné, osmdesátiletá stopařka, se naopak diváky pokusí přesvědčit o tom, že práce nemusí být hlavní životní náplní. Tvůrci dalších filmů se zaměřují na problematiku nezaměstnanosti a chudoby na globálním Jihu i Severu, dětskou práci i migraci za obživou. 
Sekce "MÁTE PRÁVO VĚDĚT" uvede často až šokující dokumenty se silným lidskoprávním rozměrem. Patří mezi ně i Zelimova zpověď o mučení a zatýkání nevinných na Severním Kavkaze ve jménu boje proti terorismu. Bůh miluje Ugandu poukáže na spojitosti mezi prosazováním diskriminačního zákona proti gayům a lesbám a lobbingem amerických evangelikálních hnutí v ugandském parlamentu.

Hlavní soutěž představí dvanáct titulů, které sledují aktuální společenské problémy, jako je nelegální migrace, xenofobie, organizovaný zločin nebo politický extremismus. K vidění bude například unikátní film Verdikt v Maďarsku. Štáb režisérky Eszter Hajdú tři roky sledoval soud se čtyřmi maďarskými příznivci krajní pravice, kteří byli obviněni ze série rasově motivovaných útoků na romské vesnice z roku 2008 (vloni Jeden svět promítal film Je to jen vítr inspirovaný těmito událostmi). 

Festival Jeden svět v Praze skončí 12. března, poté proběhne v dalších 33 městech České republiky. Kompletní program a info o dalších tematických sekcích letošního ročníku najdete zde.


SOFIA IFF

Dnes v bulharské Sofii začíná 18. ročník Mezinárodního filmového festivalu, na kterém České centrum představí výběr filmů české nové vlny a dva současné tituly. Hostem festivalu bude v Bulharsku velmi populární režisér Jiří Menzel, kterému bude v Sofii udělen čestný titul doctor honoris causa.

Jiří Menzel při natáčení filmu Donšajni / DonšajniMenzel v místním Satirickém divadle inscenoval Veberovu crazy komedii Blbec k večeři a Ještě jednou zezadu M. Frayna, které jsou dodnes úspěšně uváděny. Představitelem hlavní role v obou inscenacích je bulharský herec Ivan Barnev, kterého si Menzel vybral pro hlavní roli svého filmu Obsluhoval jsem anglického krále.

V programu českých trezorových filmů jsou Menzelovi Skřivánci na niti, Herzův Spalovač mrtvolJirešova adaptace Kunderova ŽertuZabitá neděle v režii Drahomíry Vihanové a Smuteční slavnost Zdenka Sirového. Ze současné české tvorby budou uvedeny filmy Donšajni a jedenácti Českými lvi ověnčený Hořící keř.

Sofia International Film Festival potrvá od 6. do 16. března. Bližší informace naleznete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY