Dvojník Jakea Gyllenhaala odhalen v krátkém dokumentu

Vydáno: 19.02.2014 13:00 - | foto: facebook tvůrce

Thriller Zmizení je považováno za jeden z nejlepších žánrových snímků minulého roku. Psychologické drama Enemy, u kterého se znovu sešli Denis Villeneuve a Jake Gyllenhaal, patří mezi nejočekávanější letošní.
Fotografie z filmu  / EnemyZmizení bylo přijato jako nekonvenční thriller s přesahem, který interpretátoři se zálibou vykládali skrze biblické aluze v něm obsažené a za pomocí filozofických konceptů vztahujících se k otázce etiky/morálky člověka. I psychologické drama Enemy od stejného režiséra (Kanaďana Denise Villeneuvea) a se stejným hercem (Jakem Gyllenhaalem) by chtělo být chápáno jako něco víc, než jen jako pouhá herecká exhibice (Gyllenhaal hraje dvě postavy, někdy i zároveň) či jako pouhá žánrovka s thrillerovým rámcem.

Trailer, o kterém jsme psali zde, sice slibuje napívanou podívanou s ústřední dvojnickou záhadou, ale nově zvěrejněný krátkometrážní dokument nasvědčuje vyšším ambicím. Villeneuv a Gyllenhaal v něm hovoří především o tématech, která ve snímku zpracovávají, přičemž jim zápletka s "doppelgangerstvím" slouží jenom jako záminka k jejich rozpracování. Na své si ale přijdou i ti, které zajímá, jak se natáčely scény vyžadující dva Gyllenhaala apod.

Na featurette se podívejte níže, zabere pouhé čtyři minuty času. Nezapomínejte ale na to, že je především propagační, protože v zahraničí je Enemy k vidění prostřednictvím služby DirecTV a od 14. března vstupuje do omezené kinodistribuce. Český distributor zatím není znám, ale snad z festivalů nadšeně přijímaná "žánrovka s přesahem" si najde cestu i do našich kin. Do té doby si můžete přečíst předlohu od Jose Saramaga.

Mini-dokument (featurette) k filmu Enemy.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY