DVD: Kouzelná chůva a Velký třesk

Vydáno: 17.12.2010 16:00 - Zbyněk Kubín | foto: Facebook tvůrce

"Když ji potřebujete, ale nechcete, tak musí zůstat. A když ji chcete, ale už nepotřebujete, tak musí odejít." Tak pracuje chůva Nanny McPhee. Emma Thompson se opět chopila pera i titulní role, tentokrát s menším úspěchem.
Manžel farmářky Greenové (Maggie Gyllenhaal) byl odvelen na frontu a ona zůstala na celé hospodářství sama. Možná by to zvládla, kdyby jí její tři děti pomáhali s chodem farmy, namísto neustálých vzájemných šarvátek. Farma se postupně propadá do finanční krize, paní Greenové chybí peníze na pronájem traktoru a tak hrozí, že celá úroda bude zničena. Toho se snaží využít její švagr Phil (Rhys Ifans), hazardní hráč a floutek, který si nárokuje polovinu farmy a nutí farmářku k jejímu prodeji, čímž by se zbavil vlastních dluhů. A aby toho nebylo málo, z bombami ohrožovaného Londýna přijíždějí do azylu na Greenovic statek synovec a neteř, rozmazlené a nesnesitelné děti, které se s radostí ihned zapojí do devastování statku. Když už je paní Greenová na pokraji zhroucení, objeví se ve dveřích známá silueta chůvy s kouzelnými schopnostmi. Nanny McPhee (Emma Thompson) je ihned jasné, že dorazila na místo, kde je skutečně potřeba, a ihned se pustí do práce.
Když před pěti lety kouzelná chůva pomáhala v domě ovdovělého majitele pohřebního ústavu v podání Colina Firtha ve filmu Kouzelná chůva Nanny McPhee, šlo o velmi příjemnou komedii plnou citlivého, ale občas i lehce bizarního až temného humoru, který rozechvíval bránice dětem i dospělým. Právě tato všestrannost, kdy film dokonale vystihoval pojem "rodinný", byla vedle skvělého obsazení a krásných kostýmů jeho největší předností a hlavní příčinou nečekaného celosvětového úspěchu. Emma Thompson, která napsala scénář sobě na tělo a pro radost svým dětem, v tomto roce vstoupila do téže řeky a opět se jako scénáristka, producentka a představitelka hlavní role vrátila k chůvě Nanny McPhee, tentokrát s názvem Kouzelná chůva a Velký třesk.
Sice se opět podařilo sehnat hvězdné obsazení, kdy i v menších rolích vystupují taková jména jako Ralph Fiennes, Ewan McGregor nebo Maggie Smith, po kostýmní a výpravné stránce jde taky o podívanou, která lahodí oku, ale Emmě Thompson se tentokrát nepodařilo napsat takový scénář, který by pobavil i dospělé. Velký třesk je plný uječených dětí, přehrávajících a pitvořících se herců, tančících selátek, rozprsklých a rozsedlých hovínek a krkajících ptáků, prostě všeho, co možná rozesměje děti, ale odrostlého diváka irituje.
Režisérka Susanna White má za sebou sice bohatou seriálovou zkušenost, v jejím filmovém debutu se jí ale nepodařilo udržet herce na uzdě, a ti se tak, zřejmě pod vlivem příšerně namaskované Emmy Thompson, rozhodli maximálně přehrávat. Z působivé rodinné komedie se tak stala čistě dětská taškařice. Všichni diváci pod dvanáct let si tedy mohou k hodnocení přidat další čtyři body.
Bonusový materiál představuje dnešní standard. Vynechané scény jsou poměrně zajímavé a s popisem, film o filmu je klasické poplácávaní se vzájemně po zádech a vychvalování všeho, co s natáčením souvisí. Oba tyto bonusy jsou česky otitulkovány. DVD ještě obsahuje komentář režisérky, která v suché a strohé formě přednese spoustu věcných informací, pro změnu ale jen s anglickými titulky.



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY