Do oscarových bojů bude z České republiky vyslán Hořící keř

Vydáno: 24.09.2013 14:11 - Simona Knotková | foto: HBO

Také letos bude mít naše republika své želízko v oscarovém tažení. Česká filmová a televizní akademie vybrala jako zástupce tuzemské kinematografie drama režisérky Agnieszky Holland Hořící keř.
Jan Budař, Táňa Pauhofová ve filmu  / Hořící keřV konkurenci třiceti čtyř dalších filmů vybrala Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) Hořící keř jako kandidáta do nadcházejícího 86. ročníku bojů o Oscara. Snímek polské režisérky Agnieszky Holland a scenáristy Štěpána Hulíka, který vznikal v produkci HBO Europe a nutprodukce, tak porazil například Menzelovy Donšajny nebo Líbánky Jana Hřebejka. Bude to také poprvé v historii, kdy Českou republiku bude zastupovat film režiséra cizího původu.

Oscarová nominace nebude nicméně poprvé pro Holland. K prestižnímu ocenění za nejlepší zahraniční film měla blízko už dvakrát, a to prostřednictvím válečných dramat - Bittere Ernte v roce 1986 a V temnotě před dvěma lety. V roce 1992 byl nominován také její adaptovaný scénář Evropa, Evropa. Téma sebeupálení Jana Palacha a událostí v posrpnovém Československu si filmařka pro svůj nejnovější počin nevybrala náhodou. Na pražské FAMU studovala právě v době okupace.
"Je velmi těžké dotknout se pravdy o blízké minulosti. Jsem vděčná, že jsem se prostřednictvím filmu o Janu Palachovi a Dagmar Burešové mohla vyrovnat s podstatnou událostí, jež je spojena s mou generací. Je důležité umět se vypořádat s komunistickou minulostí. Po uvedení Hořícího keře na mnoha festivalech se ukazuje se, že film je srozumitelný i pro ty, kteří nemají s komunistickým režimem vlastní zkušenost," řekla režisérka o snímku, v jehož obsazení si zahrála Tatiana Pauhofová, Jan BudařIvan Trojan, Vojtěch Kotek nebo Martin Huba

Autor scénáře Hulík k oscarové nominaci dodává: "Osobně vnímám výběr Hořícího keře jako kandidáta na Oscary nejen jako ocenění všech, kdo se na filmu podíleli, ale především těch, o nichž vypráví. Jejich připomínka, že nelhat a zachovat si rovnou páteř je možné v každé době, se právě teď ukazuje jako velmi aktuální."

Tvůrci ještě čekají na schválení komise Americké filmové akademie. Hořící keř byl sice už dříve uváděn na televizních obrazovkách jako třídílný seriál, což je v rozporu s pravidly. O Oscara bude ale bojovat zkrácená filmová verze. V případě zamítavého rozhodnutí komise může Česká republika vyslat druhý film v pořadí. Finální nominace budou vyhlášeny 16. ledna, slavnostní předávání se uskuteční 2. března 2014 v Los Angeles.



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY