Preview: 127 hodin

Vydáno: 13.12.2010 06:00 - Linda Kováčová | foto: 2010 Fox Searchlight Pictures

Po úspěchu Milionáře z chatrče se jméno britského režiséra Dannyho Boyla vyhouplo mezi ta vůbec nejsledovanější. Jeho nový snímek 127 hodin tak samozřejmě provází velká očekávání. Dokáže je naplnit?
Docudrama podle autobiografické knihy Arona Ralstona se natáčelo na témže místě, kde Ralston v roce 2003 podnikl svoji výpravu s cílem zdolat sólo všech osmapadesát coloradských hor vyšších než 14 000 stop (4 200 metrů) - projekt, který začal v roce 1998. Výprava ovšem nabrala dramatický spád, když zůstal Ralston pravou rukou uvězněný pod uvolněným balvanem v Blue John Canyon. Neměl u sebe mobil a nikdo nevěděl, kde je. Nakonec se po pěti dnech odhodlal k poslednímu zoufalému činu...
O svém dobrodružství vydal o rok později knihu s názvem Between A Rock And A Hard Place (volně přeloženo Mezi mlýnskými kameny), která se okamžitě stala bestsellerem. Není tak divu, že zaujala i scénáristu a režiséra Dannyho Boyla. Ten ke spolupráci na scénáři přizval Simona Beaufoye, jenž se podílel již na přípravě snímku Milionář z chatrče.
Do hlavní role Boyle obsadil stále nadějnějšího Jamese Franca (např. Harry Osborn ze Spider-mana nebo Allen Ginsberg z Kvílení). Jak režisér poznamenává: "Najít toho správného herce bylo pro film klíčové." Boyle hledal někoho, s kým by se diváci mohli ztotožnit: "Víte, empatie vzniká tam, kde se nějak účastníte." Výběr hlavního představitele si pochvaloval i Ralston, který se natáčení účastnil: "James byl tak dobrý, že během prvních několika zhlédnutí jsem si ani nemyslel, že vlastně hraje. Tak přesvědčivý byl."
Film si již odbyl premiéru v USA a nyní putuje po mezinárodních filmových festivalech, kde sklízí ovace a nadšené uznání jak mezi kritiky, tak i mezi diváky. Peter Travers z magazínu Rolling Stone se pochvalně zmiňuje o výběru hudby, Peter Bradshaw z Guardianu zase o Francově citlivém a přesném ztvárnění hlavní postavy. Kouzlo filmu popsal Owen Gleiberman z Entertainment Weekly slovy: "Trik snímku tkví v tom, že jeho autoři vědí, že skutečné drama je to, co se odehrává v Ralstonově hlavě."
Pokud se vám líbil podobně laděný Pád do ticha (2003, r.: Kevin Macdonald), pak vězte, že 127 hodin byste si neměli nechat ujít. V českých kinech bude k vidění od 3. února 2011.
P. S.: Ralston nakonec svůj ambiciózní adrenalinový projekt v roce 2005 úspěšně dokončil a stal se tak prvním člověkem, který sólo všech vysokých padesát osm coloradských hor slezl.
ANKETA

Který film Dannyho Boylea vás nadchl nejvíce?









Podívat se na výsledky




NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY