Soundtrack: Vedlejší účinky

Vydáno: 04.04.2013 12:00 - Amaya Tomanová | foto: Open Road Films

Do kin právě přichází thriller Stevena Soderbergha Vedlejší účinky. Hudbu k filmu si vzal na starost oscarový Thomas Newman. Jaké účinky jeho album má? A je návykové?
Skladatel Thomas Newman, který byl letos nominován na Oscara za spolupráci na hudbě k bondovce Skyfall, se dal dohromady s režisérem Stevenem Soderberghem a složil hudbu k jeho nejnovějšímu thrilleru Vedlejší účinky. Sedmnáct z celkem osmnácti skladeb je autorských, píseň The Forgotten People má na svědomí americká formace Thievery Corporation.
Zní to jako otřepané klišé, ale je tomu tak - Thomas Newman není na poli filmové muziky žádným zelenáčem a v průběhu let zraje jako víno. Šancí dokázat svůj um dostal v posledních letech poměrně dost - po Skyfall přichází na řadu soundtrack k psychologickému thrilleru Vedlejší účinky.
Album je minimalistické, bez účasti velkého klasického orchestru. Veškeré skladby mají střízlivé, pozvolné tempo, většinou jednoduchou melodii a strohé aranžmá, přesto je soundtrack bohatý na dějovost, emoce, napětí i drama.
Acute Parasomnia trvá necelou minutu a je tichým, nenápadným, spíše podprahovým úvodem. Následující dvouapůlminutová Very Sick Girl již nese charakteristický newmanovský rukopis - konzistentní tempo, maximální využití minimálních zvukových a melodických prvků, mistrovské střídání drobných motivů, to vše podbarvené decentním, sotva postřehnutelným ženským vokálem. Třetí Houston Free Meds dramaticky pulsuje, navozuje atmosféru napětí a nechává ho gradovat, na konci je však bez varování utnuta.
Vyklidněnější Relativity po pozvolném, subtilním úvodu postupně nabere tempo i hlasitost, po půldruhé minutě ji vystřídá o poznání temnější Past Behaviour, která je podobně jako Another Acquital či jedenáctá Poisonous Frog souzvukem několika málo opakujících se strohých tónů. Sedmá "zvonkohra" Knife je dokonalou ukázkou toho, jak lze s minimem prostředků dosáhnout maximálního mrazení v zádech. V podobně "rozcinkaném" duchu, avšak již s konkrétně načrtnutou melodií, se nese následující Hopelessness.
Dvouminutová Salt Water opět přeladí na temnou strunu, napětí a zneklidnění pomocí vysokých tónů a zrychleně tepajícího rytmu navozuje třináctá Conduct Review, podobně laděná je i patnáctá Malingering. Poslední autorskou skladbou - a jednou z nejlepších - je sedmnáctá Take Back Tomorrow, po níž následuje rytmická a chytlavá "downtempovka" The Forgotten People v podání Thievery Corporation.
Newmanovi se do Side Effects OST podařilo vnést podobný nádech nenápadné dramatičnosti, osudovosti a zneklidňující naléhavosti, s jakou exceloval u Americké krásy nebo Vykoupení z věznice Shawshank. Hypnotický, snový soundtrack, tlumivý i naléhavý zároveň, si rozhodně nenechte ujít.
Album: Thomas Newman: Side Effects OST

Skladby: Acute Parasomnia // Very Sick Girl (Main Title) // Houston Free Meds // Relativity // Past Behaviour // Another Acquittal // Knife // Hopelessness // Allison Finn // Dark & Stormy // Poisonous Fog // Salt Water // Conduct Review // Double Jeopardy // Malingering // St. Luke's // Take Back Tomorrow (End Title) // The Forgotten People - Thievery Corporation



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY