Světové tržby: Django drtí konkurenci i Pancharty

Vydáno: 26.01.2013 16:38 - Zbyněk Kubín | foto: djangounchained.org

Quentin Tarantino je sice značka především pro fandy a fajnšmekry, ale z maniaka z videopůjčovny se pomalu stává i velmi žhavé a hlavně výnosné zboží. Jeho nejnovější počin o tom po domácím triumfu přesvědčuje i ve zbytku světa.
Poté, co se doma stal Nespoutaný Django nejúspěšnějším Tarantinovým filmem vůbec, se chválený westernový krvák naplno rozběhl i do zbytku světa, kde za první víkend vydělal v 54 čtyř trzích parádních 49,4 milionu dolarů. To je o nějakých 30 procent lepší start než ve shodných státech předvedli režisérovi Hanebný pancharti před třemi lety, což je působivé především s přihlédnutím k faktu, že Pancharti se odehrávali za divácky vděčné druhé světové války a v Evropě, kdežto Django je zahraničním publikem často opovrhovaný jižanský western.
Například nedávný domácí velehit bratří Coenů Opravdová kuráž se ve zbytku světa setkal jen s vlažným zájmem diváků a za dobu svého působení v zahraničních kinech si odnesl pouhých 80 milionů dolarů. Djangův zběsilý nástup jen dokazuje, že tentokrát se chodí především na Tarantina jako takového, než na lákavost námětu.
A chodí ve velkém - nejlepší debuty si Nespoutaný Django odbyl v Německu (9,6 milionů), Francii (7,3 mil.), Rusku (5,4 mil.), Velké Británii (4,8 mil.), Itálii (4,3 mil.) a Španělsku (3,3 mil). Ve většině případů bez problémů stanul v čele domácích žebříčků a určitě nebude z předních pozic mizet příliš rychle. Pancharti to nakonec ve zbytku světa dotáhli přes 200 mega, což je suma pro Djanga bez problémů dosažitelná.
Na druhé příčce pokračoval Pí a jeho život ve své spanilé mezinárodní jízdě, přidal 22,2 milionů dolarů.a navýšil své celkové zahraniční tržby 394,6 mega. S nadcházejícími otvíráky v Japonsku a Venezuele se může Leeův hit těšit na konečných cca 450 milionů.
I muzikáloví Bídníci setrvali ve vydatném vycucávání zámořských peněženek, z nichž tento víkend vydolovali 19,1 milionu dolarů. Z takřka domácí Velké Británie se již celkově nastřádalo 28,6 milionu. Momentálně činí zahraniční tržby Hooperova výkonného kasaštyku 152,7 mega, celosvětově se nasbíralo již celkem 284,3 milionů.
Bramborový Hobit: Neočekávaná cesta tentokrát přidal 13,2 mega a celosvětově se přiblížil miliardě na pouhých 80 mega. Jack Reacher: Poslední výstřel na páté příčce pomalu, ale jistě, směřuje ke své první (a poslední) zahraniční stovce.
Týden před domácím debutem se akční Jeníček a Mařenka: Lovci čarodějnic vydali do Ruska, kde otevřeli za hodně dobrých 8,4 milionu dolarů. Zatímco pohádkové béčko si doma žádné naděje na vysoké tržby nedělá, tento ruský start naznačuje, že Jenda s Mařkou a brokovnicí ve 3D by mohli docela slušně vydělat v zámoří.
BOX OFFICE: SVĚTOVÉ TRŽBY ZA VÍKEND OD 18.01.2012
  1. Nespoutaný Django 49,4 mil. (novinka)
  2. Pí a jeho život 22,2 mil.
  3. Bídníci 19,1 mil.
  4. Hobit: Neočekávaná cesta 13,2 mil.
  5. Jack Reacher: Poslední výstřel 10,9 mil.
  6. Jeníček a Mařenka: Lovci čarodějnic 8,4 mil.
  7. Raubíř Ralf 8,2 mil.
  8. Nic nás nerozdělí 7,9 mil.
  9. Gangster Squad - Lovci mafie 5,5 mil.
  10. Rodičovský manuál 4,3 mil.
Všechny tržby jsou uvedeny v dolarech. Rozbor severoamerických tržeb z aktuálního víkendu naleznete zde, aktualizovaná čísla tady. Žebříček českých tržeb je k nahlédnutí v tomto článku.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY