Box office: Američany baví Bin Ládinova smrt

Vydáno: 14.01.2013 14:00 - Zbyněk Kubín | foto: Entertainment Weekly

Akční thriller Zero Dark Thirty, v němž je mapováno hledání a sejmutí ďábelského Usámy, zaznamenal v kinech fantastický start a stanul v čele žebříčku. Boduje i dementní parodie Haunted House, zklamáním je Gangster Squad.
Oscarová režisérka válečného hitu Smrt čeká všude Kathryn Bigelow vstoupila do hodně podobné řeky a opět si vyšlápla mezi vojáky na Blízký východ. Tentokrát sice smrt také čeká všude, ale především na Usámu Bin Ládina, jehož nedobrovolnému skonu se snímek věnuje.
A nebyli by to Američané, aby si tento svůj triumf nechtěli vychutnat ještě jednou a na plátně, proto není překvapením, že Zero Dark Thirty plnil kina způsobem, jaký by mu i mnohem nákladnější "arabské" špionážní thrillery mohly závidět (Labyrint lží, Green Zone - čestnou výjimku tvoří jen úspěšný Černý jestřáb sestřelen, kde ale diváky lákala především řemeslná stránka než téma).
Kritikou i akademiíí chválený snímek sice není úplná novinka, neboť vybraná severoamerická kina obráží již čtvrtý týden, ale až tentokrát se dostal do širší distribuce čítající necelé tři tisícovky kin a navýšil v nich své dosavadní pětimilionové tržby o dalších 24 milionů. Rozpočet 40 milionů bude ještě nějakou dobu odolávat svému splacení, ale díky lákavě kontroverznímu námětu, podpoře oscarového humbuku i divácky nadšených ohlasů si film, původně nazvaný trefně Kill Bin Laden, zadělal na vytrvaleckou kariéru.
Druhou příčku s tržbami 18,2 milionů dolarů zaujala novinka A Haunted House z dílny Marlona Wayanse. Na tvůrce Scary movie by šlo pořekadlo se stejnou řekou použít také, otázkou je, jestli Wayans jinou řeku, než je stupidní fekální hororová parodie, vůbec zná.
Každopádně, investovaných 2,5 milionů se vrátilo rychlostí blesku už během prvního dne promítání a tvůrci i distributoři z malé společnosti Open Road Films mohou bouchat šampus. Že se kritikům i většině diváků bude při sledování jejich výtvoru dělat fyzicky velmi špatně se čekalo už podle trailerů, masochistů je v Severní Americe zřejmě stále dost.
Bohužel až třetí s nepřesvědčivými 16,7 miliony dolarů se umístila lákavá mafiánská žánrovka Gangster Squad - Lovci mafie. Horší zprávou než mizerné zisky jsou však první ohlasy zámořských kritiků, kteří snímek s vynikajícími trailery vůbec nešetří, ba se mu často vysmívají jako až legračně nepovedenému malomocnému bráškovi legendárních Neúplatných. Škoda... ale přesvědčíme se raději sami - na konci ledna.
Bramboru bere výkonný Nespoutaný Django, který už doma vyšplhal na 125 mega. V patách mu jako již tradičně Bídníci, kteří již nasbírali 119 milionů.
Druhou polovinu první desítky načíná s devíti miliony Hobit: Neočekávaná cesta, kterému pomalu táhne na domácích tři sta milionů dolarů. Sedmý je vytrvalý Lincoln, jemuž vlily oscarové nominace do žil novou energii, osmá pak výdělečná komedie Rodičovský manuál.
Až na devátou příčku s pěti miliony klesl lídr minulého týdne, hororový výplach Texas Chainsaw 3D. Jeho propad o 76,3 procenta je opravdu pamětihodný. Top ten uzavírá další oscarový kandidát, dramedie Silver Linings Playbook.
Za týden se diváky a jejich peníze poperou Arnieho zatím skvěle vypadající comeback Konečná, horor Mama, krimi thriller Zlomené město a do širší distribuce vstupující Silver Linings Playbook.
Článek je založen na odhadech tržeb podle hollywoodských studií. Aktualizovaný žebříček tržeb podle reálných čísel přineseme po jejich zveřejnění.
BOX OFFICE: VÍKEND OD 11.01.2013
  1. Zero Dark Thirty 24,0 mil. (novinka)
  2. A Haunted House 18,2 mil. (novinka)
  3. Gangster Squad - Lovci mafie 16,7 mil. (novinka)
  4. Nespoutaný Django 11,1 mil.
  5. Bídníci 10,1 mil.
  6. Hobit: Neočekávaná cesta 9,1 mil.
  7. Lincoln 6,3 mil.
  8. Rodičovský manuál 6,1 mil.
  9. Texas Chainsaw 3D 5,2 mil.
  10. Silver Linings Playbook 5,0 mil.
Všechny tržby jsou vedeny v amerických dolarech. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami naleznete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY